Ești în căutarea unei universități de perspectivă? Află ce succese poți obține dacă alegi să studiezi la Universitatea „B.P.Hașdeu” din Cahul

Ești în căutarea unei universități din Republica Moldova și nu știi pentru care să optezi? Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, deși are o istorie scurtă, a înregistrat rezultate foarte bune atât în domeniul cercetării științifice, cât și în implicarea cadrelor didactice în organizarea și realizarea activităților extra-curriculare, programelor și proiectelor care au ca scop dezvoltarea domeniului educațional în regiunea de sud a Republicii Moldova.

De aceea, vă propunem să faceți cunoștință cu trei studenți de succes ai universității, care vor povesti ce oportunități îți oferă această instituție de învățământ superior.

Marius-Ioan Crintea este student la Facultatea de Economie, Inginerie și Științe Aplicate în domeniul IT, la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul. El este pasionat de tehnologiile informaționale, motiv pentru care a ales această facultate.

Care sunt atuurile Universității din Cahul ?

În primul rând, este minunat că universitatea oferă posibilitatea de a studia în domeniul IT. Un alt lucru ce îmi place mult este atmosfera prietenoasă din cadrul universității. Aici poți să cunoști pe fiecare profesor și cu unii chiar și să te împrietenești. De asemenea, programul de studii nu este unul încărcat, ceea ce oferă studentului posibilitatea de a se dezvolta în afara acestuia.

Ce succese/rezultate ai reușit să aduni în palmaresul tău?

Pe parcursul acestor ani de studii, am avut posibilitatea să particip la diverse evenimente și programe. Am învățat să lucrez cu mai multe aplicații, cum ar fi AutoCAD. Am studiat câteva limbaje de programare, dintre care C++ și Java, cu care plănuiesc să lucrez și în continuare. Iar lucrarea de licență m-a ajutat să aplic toate cunoștințele acumulate de până acum, cum ar fi: Arduino, proiectarea în AutoCAD, limbajele de programare C++ și Java, și multe altele.

Am participat și în programul Erasmus +, la Universitatea Politehnică din Timișoara. Această experiență mi-a permis să mă dezvolt, să cunosc oameni și locuri noi. Am reușit să mă împrietenesc cu niște profesori de acolo, dar și să-mi extind cunoștințele în domeniul IT.

Care sunt planurile pe viitor?

După absolvirea studiilor, plănuiesc să activez în cadrul domeniului IT. Vreau să lucrez ca programator, în dezvoltarea aplicațiilor Desktop, Android și Ios.

Andrea Butnaru  este pe ultima sută de metri de a fi licențiată în Științe Umaniste și Pedagogice, specialitatea Istorie și Educație civică.

Studenta are deja în portofoliul său o publicație „Războiul de pe Nistru, văzut prin prisma generalului Ion Costaș” în volumul Conferința Științifică a Studenților din 18 mai 2021, cu publicație în Buletinul Științific a universității, „Cercetare pe bază de interviu”, care urmează să prindă viață de sub tipar, cu o carte îngrijită „Durerea suferinței..” de Feodosia Racoviță deja lansată. De asemenea, Andrea este editoare a monografiei „Satul Burlacu” de Ștefan Olteanu.

Ai demonstrat că ești una dintre cele mai bune studente ale Universității „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Cum ți-a reușit?

În primul an de facultate am făcut parte din Liga Studenților, iar în acest moment sunt membră a Consiliului Facultății și a Comisie de Calitate a Facultății de Științe Umaniste și Pedagogice. Urmează să aplic la concursul „Cel mai bun elev” și „Cel mai bun student”, ediția a VI-a (2022), lansat de Primăria municipiului Cahul în parteneriat cu S.A. Banca Comercială Română Chișinău. Un plus mare al Universității este că îți oferă posibilitatea să studiezi în paralel și la facultatea Transfrontalieră a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Respectiv sunt studentă în anul III, la fel terminal, și la specialitatea Relații Internaționale și Studii Europene. În această ordine de idei, consider că totul depinde de student și de atitudine. Toate condițiile sunt și e nevoie doar de voință.

Care sunt planurile de viitor?

După absolvire, conform ofertelor de repartizare propuse de Ministerul Educației și Cercetării, am ales să activez în calitate de cadru didactic la Liceul „Hyperion” din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, începând cu luna septembrie. Totodată, îmi voi continua studiile. Voi aplica la master, la fel în cadrul USC-ului.

Nicoleta Mihai este studentă în anul III la Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul, Facultatea Drept și Administrație Publică. Studenta afirmă că anume aici s-a format ca personalitate, a învățat că gândirea critică este un atribut al unui specialist calificat în domeniul Administrației Publice.

Din primul an de facultate, Nicoleta a reușit să fie membră în Senatul universității și să reprezinte interesele studenților. Studenta beneficiază de Bursa Senatului, care consideră ea, că este cel mai frumos lucru ce i se poate întâmpla unui student.

Ce te-a determinat să faci studiile la această facultate?

Inițial, nu mă gândeam că îmi voi face studiile aici. Într-un fel sau altul, părinții m-au convins să depun dosarul pentru admitere. Și nu regret. A fost un început frumos și de bun augur pentru mine, iar acum un final frumos cu succese mari.

Țin minte și acum, acel moment când scriam cererea pentru admitere și mă gândeam la ce specialitate să depun dosarul. Într-un final, am analizat toate posibilitățile și am hotărât că cea mai bună ofertă pentru mine este administrație publică. Până la final, specialiștii din administrație publică sunt apreciați și la mare căutare, deci a fost și un motiv pentru mine să aplic la această facultate.

Ce perspective îți oferă USC-ul?

Enorme. Cred că e de ajuns doar un cuvânt la această întrebare. În primul rând, obții meserii care produc și bunăstare și schimbare, dar și alte perspective cum ar fi:

  • Activitățile curriculare și extra-curriculare constituie fundament pentru dezvoltarea competențelor profesionale.
  • Aici ai un mediu propice pentru a investi într-o carieră de succes;
  • Găsești context favorabil valorificării propriului potențial;
  • Împlinești satisfacția de a fi util comunității;
  • Formele de învățare cu frecvența la zi sau frecvență redusă îți oferă oportunitatea de a alege varianta cea mai potrivită pentru tine;
  • Te bucuri de oportunitatea studiilor superioare fără eforturi financiare legate de deplasarea în alte localități sau alte țări;
  • Șansa de a te cunoaște este realizabilă;
  • Și desigur, cea mai mare oportunitate, după părerea mea pe care o oferă universitatea, sunt studiile în paralel cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Ce succese remarcabile ai reușit să aduni de-a lungul anilor?

Cel mai mare a fost că am devenit studentă a USC. De asemenea, am participat la câteva conferințe în care am reușit să obțin rezultate remarcabile:

  • Conferința științifică „Oportunități de implicare a tinerilor în procesul de cercetare” I ediția, 2021, Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul, cu lucrarea „Dezvoltarea durabilă rurală a Republicii Moldova: realități și provocări”;
  • Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice Studențești „Donaris 2021 cu aceiași lucrare unde am luat locul III;
  • Conferința științifică a studenților INTERUNIVERSITARIA, ediția a XVIII-A, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, cu articolul științific „Experiența bunei guvernări a Republicii Moldova prin prisma modelului Hofstede”
  • Conferința științifică a studenților și masteranzilor „Oportunități de implicare a tinerilor în procesul de cercetare”, ediția II, 2022, Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul, cu aceiași lucrare.

Sunt puține pe lista mea, însă, cu siguranță lista se va mări.

După absolvirea studiilor, care sunt planurile de viitor?

Vreau să-mi continui studiile de masterat în domeniul administrației publice. Îmi propun să fac și studiile în doctorat. Visez să ajung în colectivul profesoral de la facultatea Drept și Administrație Publică. Am reușit să obțin deja și un loc de muncă. Sunt funcționară publică în toată firea, deci nu în zadar mi-am făcut studiile la această specialitate. Activez în calitate de specialist în reglementarea serviciului funciar și cadastru.

Dacă vrei și tu să devii un student de succes al Universității „B.P. Hașdeu” din Cahul, nu ezita să aplici la admiterea din acest an: usch.md. 

Alege specialitatea care te reprezintă și fii student la tine #ACASĂ, alege #USC!

Pentru mai multe detalii  puteți accesa site-ul universității, sau puteți suna la numărul de telefon:  +(373-299) 2-24-81   

Alte date de contact ale Universității „B.P.Hașdeu” din Cahul:

*Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, ce se desfășoară cu suportul Proiectului „Eu4Moldova: Startup City Cahul” implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.