Esențial: Vom plăti 7 euro pentru UE, am putea trece la cultivarea cânepii industriale și trei case tradiționale din Orhei, renovate

După declararea de ieri a persoanei non-grata a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, situația din țară și-a reluat cursul pe făgașul său. Uite ce știri interesante am selectat pentru ediția de astăzi a rubricii Esențial. 

👉Câteva zeci de experți europeni vor veni în R. Moldova pentru doi ani, începând cu luna mai 2023, într-o misiune civilă. Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat deja conceptul misiunii, iar documentul va fi aprobat de miniștrii de Externe europeni la 24 aprilie. „Misiunea UE de Parteneriat în R. Moldova” (EU Partnership in Moldova) va avea între 25 și 40 de experți, care vor ajuta R. Moldova să-și întărească securitatea cibernetică, să gestioneze crizele și să prevină atacurile hibride. 

 💶 Începând cu anul 2024, moldovenii vor avea nevoie de autorizația ETIAS pentru a călători în UE. Pentru a aplica la ETIAS e necesar un pașaport valabil mai mult de 3 luni, o adresă de e-mail, completarea unui formular online și achitarea unei taxe de 7 euro. Deținătorul unei autorizații valabile de călătorie ETIAS va putea rămâne în oricare dintre cele 30 de țări europene timp de 90 de zile în orice timp al perioadei de 180 de zile. Formularul de aplicare va fi disponibil pe europa.eu/etias, odată cu lansarea sistemului. 

✈️ Anulează și cer ajutor! Compania Air Moldova a anulat patru zboruri planificate pentru astăzi de pe cursele din și spre Istanbul, cel spre Dublin și cel din Tbilisi. Compania nu a venit cu explicații. Între timp, angajații companiei Air Moldova au lansat o petiție publică în care cer implicarea președintei Maia Sandu pentru a salva compania aeriană de la faliment. Aceștia spun că compania nu poate achita salarii și servicii de aeroport din cauza situației financiare precare. 

👌Chișinăul va semna un contract de procurare a unui sistem de apărare antiaerian, iar în câteva luni acesta ar urma să ajungă în Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a evitat să spună despre ce sistem este vorba și nici țara de unde acesta va fi procurat.  

🚩Moldova.org descrie mai multe cazuri de hărțuire sexuală din Moldova, care au ajuns publice și normalizate. Deseori societatea romantizează și normalizează hărțuirea sexuală. De ce? Intră aici să găsești răspunsul. 

 🏠 Trei case tradiționale din Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” vor fi consolidate și restaurate, în cadrul proiectului History and Music, finanțat de Uniunea Europeană. Lucrările de restaurare se vor desfășura până la finele anului 2023, iar valoarea investiției de restaurare se ridică la 11,8 milioane lei. Casele se află în satele Butuceni și Morovaia și sunt tipice pentru zona de codru a raionului Orhei, în secolul al XIX – lea – prima jumătate a secolului XX. Orheiul Vechi este principala atracție cultural-turistică a Republicii Moldova. 

🌿 Republica Moldova ar putea trece la cultivarea cânepii industriale. Astfel, ar urma să fie elaborate reguli clare de autorizare și monitorizare a culturii. Totodată, trebuie întărite capacitățile de testare a compoziției chimice a plantelor, pentru a diviza cânepa industrială de celelalte specii. Experții spun că această plantă are o profitabilitate economică consistentă și poate fi o soluție pentru combaterea și ameliorarea schimbărilor climatice. Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea acestui sector prin diferite tipuri de plăți subvenționare. 

 🍄 Oamenii de știință au descoperit două tulpini de ciuperci care pot descompune plasticul în doar 140 de zile, în loc de 200 de ani. Cele două ciuperci, Aspergillus terreus și Engyodontium album, au descompus 25-27% din probe timp de 90 de zile și tot plasticul în 140 de zile. Cercetătorii nu știu încă exact cum digeră ciupercile plasticul, dar se crede că acestea descompun materiale sintetice precum plasticul în molecule mai simple pe care apoi le absorb. 

🌠 O lumină misterioasă a apărut pe cer la Kyiv. Lumina puternică a fost observată ieri seara târziu pe cer, generând mai multe presupuneri și comentarii. Inițial, autoritățile ucrainene au spus că e vorba de un satelit NASA, care urma să revină în atmosferă după 20 de ani. NASA a declarat că la acea oră satelitul său se afla încă pe orbită. Astăzi autoritățile au precizat că lumina căzătoare cel mai probabil a fost cauzată de ploaia de meteoriți Lyride, una dintre cele mai vechi cunoscute omenirii. 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat astăzi o vizită neanunțată la Kyiv. În Ucraina, oficialul a promis că NATO va continua să consolideze forțele armate ale Ucrainei. Mai mult, Stoltenberg  a declarat că locul Ucrainei este în NATO. Prin urmare, Alianța promite că va face totul pentru ca acest lucru să fie posibil. Potrivit lui, calea către aderarea Ucrainei la NATO va fi discutată la summit-ul Alianței din iulie, la care a fost invitat liderul ucrainean. 
  • SUA acordă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari. Ajutorul include muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS, obuze de artilerie, sisteme de arme antitanc AT-4, mine antitanc, peste nouă milioane de cartușe de arme de calibru mic și multe altele. De la începutul războiului, Washingtonul a oferit Ucrainei ajutor în valoare de peste 35 de miliarde de dolari. 
  • Fotograful ucrainean Evheni Maloletka a câștigat principalul premiu la concursul World Press Photo. La nominalizarea „Fotografia anului” a câștigat fotografia sa de la maternitatea Mariupol, care a fost bombardată de armata rusă. Fotograful ucrainean a lucrat la Mariupol în timpul asediului de luni de zile al orașului de către trupele ruse.  

📸imaginea zilei 

Starship, cea mai mare rachetă din istorie, a explodat după lansare. Elon Musk, proprietarul SpaceX, a declarat că o altă încercare va fi făcută „în câteva luni”.

🍡la desert 

La Teatrul „Luceafărul” are loc premiera spectacolului „Mobilă și durere” de Teodor Mazilu în regia lui Constantin Radu Tudosie. Acțiunea piesei are loc în România ceaușistă. Pe la sfârșitul „ceaușismului” și  relatează o istorie despre doi oameni cu funcții înalte, care erau într-o râvnă animalică de a avea mai multă putere și avere decât celălalt. Este pentru prima dată când acest text se montează în Republica Moldova. Spectacolul va avea loc  pe 21 și 22 aprilie, la ora 18.30.

Vineri, 21 aprilie, la ora 15:00, va avea loc prezentarea filmului documentar despre Pogromul de la Chişinău din 1903. Autorii filmului au redat evenimentele din aprilie 1903, referindu-se la protocoalele de interogatoriu ale martorilor, participanților la Pogrom și ale victimelor. Evenimentul va avea loc la Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77.

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare