Esențial: PAS vrea Capitala, Cetatea Tighina/Bender, reconstruită cu mortar conform rețetelor istorice și cât costă să faci o poveste cu AI

Începem săptămâna cu reluarea ședinței Curții Constituționale cu privire la examinarea legalității Partidului Șor. Se pare că și de data aceasta ședința va avea pe parcursul a mai multor zile, după ce Guvernul a cerut să fie incluse în dosar noi probe cu privire la finanțarea ilegală a partidului. Între timp, pe plan internațional vin reacții la vestea morții fostului premier Silvio Berlusconi. Iată ce alte subiecte am selectat pentru această zi de luni 12 iunie. 

 🏃 Deputatul Lilian Carp este candidatul PAS pentru funcția de primar al Capitalei. Formațiunea spune că vrea să întoarcă Chișinăul partidelor pro-europene, pentru că este orașul care a lansat cele mai importante procese în istoria Republicii Moldova. Totodată, Lilian Carp declară că împreună cu echipa va găsi soluții pentru a rezolva problema ambuteiajelor, problemele de infrastructură și energie și „că va oferi un nou suflu orașului nostru”. 

 🌈 Între timp Ion Ceban a anunțat că nu va autoriza marșul LGBT, planificat pe data de 18 iunie și că transportul public va circula în acea zi în regim normal. Pe de altă parte, GENDERDOC-M spune că marșul va avea loc și că „în Republica Moldova, din fericire, funcționează legea care le asigură dreptul la întrunire”. 

🌉 Republica Moldova și Ucraina vor începe construcția podului transfrontalier Cosăuți – Yampil. Podul va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți. Podul va fi dat în exploatare în 2025.  

🌿 La ce te gândești când auzi de „greenwashing”? Știai că multe companii (în unele cazuri cu adevărat renumite cum ar fi Volkswagen, Adidas sau McDonalds) fac bani buni pretinzând că-s „verzi”, vânzând produse „reciclate”, „ecologice”, dar în realitate situația e diferită? Despre fenomen citește aici. 

 🏰 S-a încheiat prima etapă de conservare a Cetății Tighina/Bender, care a avut loc în anii 2021-2023. Au fost consolidate zonele sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos și au fost restaurate trei turnuri de zid. Pentru lucrări au fost utilizați peste 127,2 de metri cubi de mortar istoric, conform rețetelor istorice. Investițiile au fost de peste 1,4 milioane de euro, din partea UE prin intermediul PNUD. 

Sursa foto: PNUD Moldova
Sursa foto: PNUD Moldova

🎞️ Un bărbat din Republica Moldova a realizat o poveste cu ajutorul inteligenței artificiale. Nicolai Bargan a utilizat ChatGPT pentru a genera un scenariu clar și coerent. Apoi a utilizat platforma Midjourney pentru a crea grafica, iar pentru a adăuga o dimensiune auditivă poveștii sale, a ales ElevenLabs, un furnizor de servicii de sinteză vocală. A dat viață imaginilor generate de Midjourney adăugând efecte 3D cu ajutorul leiapix.com. În total, elaborarea proiectului a durat aproximativ două-trei ore și a implicat un cost de 33 de dolari 

🍷 Taurina, un ingredient din băuturile energizante, armă împotriva îmbătrânirii. Oamenii de știință vor să testeze pe oameni taurina, după ce s-a demonstrat că aceasta încetinește procesul de îmbătrânire și crește durata de viață la șoareci cu 10%. Micronutrientul se găsește în mod natural în carne, pește și produse lactate, dar cel mai frecvent în băuturile energizante cu cofeină. După o doză zilnică de taurină, durata de viață a șoarecilor masculi a crescut cu 10%. Această creștere a fost observată și la maimuțe. Taurina apare în mod natural și în corpul uman, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade.

 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

 

  • Armata ucraineană a anunțat eliberarea mai multor localității în urma acțiunilor contraofensive. Au fost eliberate localitățile Blahodatne, Neskuchne și Makarivka din regiunea Donețk. Tot astăzi a fost anunțată eliberarea satului Novodarovka din regiunea Zaporojjea. În direcția Bahmut, militarii ucraineni au înaintat pe flancuri de la 250 la 700 de metri. 
  • Ucraina va primi încă cinci complexe Patriot până la sfârșitul anului 2024, a anunțat directorul executiv al companiei Raytheon Technologies. El a menționat că compania a fost foarte surprinsă de eficacitatea complexului, care, împreună cu alte sisteme de apărare aeriană, a distrus aproape 90% din țintele rusești. Ucraina are astăzi la dispoziție două sisteme Patriot, care au fost transferate de Statele Unite și Țările de Jos. 
  • Ucraina anunță că armata rusă se pregătește să comită un atac terorist la uzina chimică „Titanul din Crimeea” aflată în nordul peninsulei. În ultimele zile rușii au minat halele de producere din întreprindere și au plasat explozibili pe acoperișul fabricii și pe teritoriul adiacent. În plus, în echipamentele de refrigerare ale întreprinderii sunt aproximativ 200 de tone de amoniac tehnologic, atenționează serviciul de informații al Ucrainei. 

📸imaginea zilei 

Drumeție în localitatea Rogojeni, raionul Șoldănești. 

Sursa foto: Facebook/ Centrul Naţional de Mediu
Sursa foto: Facebook/ Centrul Naţional de Mediu

 🍷la desert 

 Pentru că e vară, e vremea unui serial bun. De aceea îți recomandăm Succession, unul dintre cele mai apreciate seriale din portofoliul HBO, care redă povestea familiei Roy. Aceasta deține compania Waystar RoyCo, un gigant media global cu tentacule răspândite la toate nivelurile puterii. 

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare