Dragă M., hai să vorbim despre cum ne simțim

Despre importanța sănătății mintale se vorbește tot mai des. O facem și noi, la Moldova.org, de câte ori putem. Suntem ferm convinși că grija față de sănătatea mintală a cetățenilor trebuie să și-o asume și presa. Jurnaliștii joacă un rol activ în felul cum sunt percepute vizitele la psiholog, psihiatru, psihanalist, pe de-o parte, și cum sunt văzuți cei care au nevoie de ajutorul unui specialist. Tot presa este responsabilă de felul în care comunicăm despre ce se întâmplă în țară, de ce este considerat important, de crearea panicii și a dezinformării care, pe lângă multe daune, afectează și sănătatea mintală a tuturor.

Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova, fapt confirmat de triplarea, în ultimii cinci ani, a investițiilor în serviciile comunitare de sănătate mintală din țară. În același timp, reforma serviciilor de sănătate mintală presupune un proces de lungă durată.

Și totuși, chiar dacă deja clișeic, schimbările trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi, pentru că tot noi suntem cei care vor beneficia de rezultatele reformei. Pentru mine, ca parte a Moldova.org, o instituție media care scrie cu grijă față de publicul său, este evident că discuțiile despre sănătatea mintală sunt o oportunitate de a reduce stigmatizarea și concepțiile greșite despre un subiect încărcat cu stereotipuri.

În acest context, redacția Moldova.org în parteneriat cu proiectul moldo-elvețian MENSANA*,  lansează rubrica „Dragă M.”, care va fi un spațiu sigur pentru toți care au nevoie de sfaturile unui specialist în sănătate mintală.

„E important să credeți că viața voastră poate fi mai bună și că nu sunteți singuri.”

„Atunci când vorbim despre sănătatea mintală, probabil cel mai dificil pas este ca persoana să recunoască că are o problemă. Cu cât mai repede este depășită frica, cu atât mai repede vine soluția. Ne bucurăm să fim alături de Moldova.org în crearea unui spațiu sigur pentru ca oamenii să se destăinuie, să vorbească deschis despre dificultățile prin care trec. Vă îndemnăm să dați frica la o parte și să ne scrieți. Nu vă opriți în a căuta răspunsuri. E important să credeți că viața voastră poate fi mai bună și că nu sunteți singuri”, spune Victoria Condrat, directoarea executivă a proiectului  MENSANA.

Fiecare articol va conține o istorie primită de la cititorii noștri, prin intermediului unui formular anonim, și perspectiva unui specialist în sănătate mintală, în funcție de subiectul abordat. Mesajele voastre vor fi analizate de psihiatri, psihologi, psihoterapeuți, formatori naționali MENSANA, cu studii internaționale și experiență vastă de lucru.

În același timp, cei care ne vor scrie vor avea posibilitatea să lase și metoda de a fi contactați pentru întrebări de concretizare din partea specialistei/ului în sănătate mintală care va prelua cazul. Confidențialitatea datelor cu caracter personal este asigurată.

Rubrica va apărea pe site-ul Moldova.org, în fiecare zi de miercuri, începând cu 24 noiembrie 2021.

Articolele din această rubrică vor fi acompaniate de colaje realizate de artista Natalia Gârbu, care a acceptat să fie parte a proiectului fără ezitare. „Mereu credeam că în fiecare din noi există o a treia viață, în afară de cea publică și particulară. O vedeam ca un soi de întuneric lăuntric, care mănâncă din vitalitate și dragostea de a trăi. Îmi părea ceva firesc. Cineva mi-a spus odată că, prin fiecare om, universul încearcă să-mi vorbească, să mă ghideze. De aceea sunt sigură, cu fiecare om din proiectul  «Dragă M.», cu fiecare împărtășire, istorie, întrebare și răspuns, în acest întuneric al meu se va aprinde câte o luminiță, care mă va ajuta să înțeleg și să aud mai bine, pe mine și lumea înconjurătoare”, spune Natalia Gârbu.

În final, mă adresez către toți cititorii noștri – rubrica „Dragă M.” este foarte importantă pentru mine. O văd ca pe o oportunitate de a normaliza terapia și grija față de sănătatea mintală cu participarea specialiștilor din domeniu. Puțini dintre noi au fost învățați să cerem ajutor, puțini sunt cei care au avut sau au știut de la cine să-l ceară. De aceea, dacă tu, cel care citește acum aceste cuvinte, ai o întrebare care te macină, te invit să ne scrii prin acest formular și îți promit că istoria ta va fi citită cu grijă de profesioniști selectați cu atenție. Hai să ne învățăm să avem grijă de noi și de felul în care ne simțim pe interior.

*Proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” facilitează la nivel național implementarea modelului comunitar de îngrijiri psihiatrice și psihologice, prin intermediul a 40 de centre comunitare de sănătate mintală, care activează în fiecare raion și municipiu. Lista de contacte a centrelor poate fi găsită AICI.

Ilustrație: Natalia Gârbu

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.