Dosarul ASEM: Doi lectori se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari – în arest preventiv

Doi lectori. reţinuţi în dosarul examenelor fraudate de la ASEM, se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari au primit câte 30 de zile de arest preventiv. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, oficiul Buiucani.

Procurorul pe acest caz, Mariana Botezatu, a declarat presei că urmărirea penală este la etapa incipientă, iar procurorii documentează schema infracțională prin diferite măsuri speciale de investigație. Potrivit ei, unii suspecți conlucrează cu organul de urmărire penală.

”Așa cum s-a menționat anterior, există o bănuială rezonabilă că persoanele acționau în cadrul unui grup criminal organizat. Intermediarii primeau de la studenți mijloace bănești ce nu li se cuvin, iar apoi le transmiteau la profesori, precum și altor intermediari. Relevant este că din sumele respective, își rețineau și ei careva mijloace bănești. Această schemă infracțională a durat un timp îndelungat, noi documentăm prin diferite măsuri speciale de investigație, urmărirea penală este la etapa incipientă”, a declarat procurorul Mariana Botezatu.

CNA a anunțat astăzi că peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.