Descoperă lumea jurnalismului audio și video cu multiple oportunități

Școala de Jurnalism din Moldova oferă două programe de studii în Jurnalism Audio și Jurnalism Video cu o abordare practică, care îți oferă oportunități excelente de a-ți descoperi creativitatea și de a te conecta cu profesioniști din industrie.

Pentru cine este acest program:

Pentru a fi eligibil/eligibilă  în cadrul programelor de studii, este necesar să ai vârsta minimă de 18 ani și diplomă de bacalaureat. 

Programul este potrivit pentru tine dacă ai interes și curiozitate pentru tot ce înseamnă jurnalism, radio, podcasting, știri și alte direcții din mass-media.

Pot aplica atât persoanele cu experiență în jurnalism pentru actualizarea cunoștințelor, cât și cei care sunt la început de cale sau activează în altă industrie și doresc să se reprofileze în domeniul  jurnalismului.

Studiile încep pe 11 septembrie 2023 și durează șase luni.

Accesează link-ul pentru detalii și înscriere: https://admitere.scoaladejurnalism.md

Oferta de studii cuprinde 18 cursuri, dintre care opt sunt comune. Acestea sunt:

  1. Știrea și reporteria, cu Corneliu Rusnac, redactor-șef Radio Chișinău;
  2. Interviul. Tehnici de intervievare, cu Mihaela Gherasim, comunicatoare USAID;
  3. Etică și diversitate, cu Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent;
  4. Limba română, cu Cristina Leva, ofițer de proiect DW Akademie în Moldova;
  5. Dicția, cu Maricica Munteanu, prezentatoare de știri la Radio Vocea Basarabiei;
  6. Știrea și redactarea știrilor, cu Corneliu Rusnac, redactor-șef Radio Chișinău;
  7. Dreptul mass-media, cu Cristina Durnea, juristă la Centrul pentru Jurnalism Independent;
  8. Știrea falsă, fact-checking, propaganda și dezinformarea, cu Lilia Zaharia, directoare executivă Transparency International.

Jurnalism Audio:

La cursurile din cadrul programului de Jurnalism Audio vei învăța cum să creezi conținut memorabil cu ajutorul sunetelor, cum să realizezi un podcast și să atragi audiențe cu povești captivante. Pe lângă cele opt cursuri de bază a ofertei de studii a ȘJM,  vei avea oportunitatea să studiezi:

  1. Înregistrarea și editarea audio, cu Sergiu Tudos, inginer sunet la Radio Europa Liberă (cursul include și teme despre sound design și producție audio, predate de Nick Raistrick, producător format la BBC, scriitor, jurnalist, trainer media din Marea Britanie);
  2. Jurnalism radio, cu Liliana Barbăroșie, comunicatoare la Banca Națională a Moldovei, fostă jurnalistă la Radio Europa Liberă;
  3. Documentarul radio, cu Liliana Nicolae, jurnalistă Radio Europa FM București;
  4. Inițiere în Podcasting, cu Mariana Țîbulac, autoarea podcastului „Depășim prejudecăți” și Nick Raistrick, producător format la BBC, scriitor, jurnalist, trainer media din Marea Britanie;
  5. Storytelling audio – cu Liliana Barbăroșie, comunicatoare la Banca Națională a Moldovei, fostă jurnalistă la Radio Europa Liberă.

Jurnalism Video:

Cei care se înscriu în programul de Jurnalism Video vor avea oportunitatea unică de a învăța arta producției video și de a-și pune bazele  în storytellingul vizual. 

Studenții înscriși la acest program vor urma cursurile de bază în jurnalism și următoarele cinci  cursuri specializate pentru jurnalism video:

  1. Inițiere în fotografie, cu Radu Balan, fondatorul Identic Studio, Nicolae Pojoga, fotojurnalist;
  2. Jurnalism mobil (MOJO), cu Liuba Șevciuc, co-fondatoarea CuSENS;
  3. Filmare și editare video cu Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, jurnaliști TV8, autorii filmului „Drumul războiului”;
  4. Jurnalism TV, cu Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România;
  5. Storytelling video, cu Sorina Obreja, fondatoarea TeVezi.

Metoda de predare-învățare la Școala de Jurnalism  este de preferință experiențială (learning by doing), cu accent pe implementarea imediată a teoriei în practică. 

Bonusuri și oportunități pentru absolvenții Școlii de Jurnalism:

– bursă pentru realizarea unui Internship în România;

– participare gratuită la cluburi de presă și cluburi de discuție cu experți din industria mass-media;

– participare gratuită la workshop-uri;

– participare gratuită la alte cursuri de formare în jurnalism organizate de Școală.

Înscrie-te acum și fii parte din viitorul media!

https://admitere.scoaladejurnalism.md

Termen limită pentru înscriere: 10.09.2023

Școala de Jurnalism din Moldova este o organizație non-profit din Republica Moldova și este orientată spre instruiri în domeniul mass-media.

Programele de studii în domeniul jurnalismului audio și video ale Școlii de Jurnalism sunt susținute de USAID, Ambasada SUA în Republica Moldova, Ambasada Suediei în Republica Moldova, Internews Moldova, UKaid.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.