Telefoanele pot ruina copilăria. Au fost create tabere pentru copiii dependenți de smartphone

PE SCURT

Telefonul mobil nu mai reprezintă de ani buni un mijloc de comunicare, ci a devenit precum o extensie a corpului nostru, provocând dependențe tot mai mari. Specialiștii avertizează că dependența de smartphone a devenit un fenomen îngrijorător în întreaga lume. În Coreea de Sud autoritățile încearcă să ia măsuri. Acolo au fost create 16 tabere speciale în care adolescenții sunt ajutați să nu mai fie dependenți digitali.

Era ora 4 dimineața, când Yoo Chae-rin, în vârstă de 16 ani, și-a dat seama că a stat pe telefon 13 ore. În mai puțin de trei ore, trebuia să meargă la școală. Tânăra știa că are o problemă, așa că s-a înscris într-o tabără pentru adolescenții dependenți de smartphone. Cele 16 tabere sunt finanţate şi sprijinite de guvern.

PE LUNG

În taberele de dezintoxicare digitală sunt înscriși copiii – ca Yoo Chae-rin – pentru a trata dependența de internet. În acest an, Ministerul Egalității de Gen și Familiei a organizat 16 tabere în toată țara pentru aproximativ 400 de elevi de gimnaziu și liceu. Pentru unii părinți, acestea au fost o ultimă soluție.

„Cred că părinții își trimit copiii aici din cauza dorinței lor disperate de a primi ajutorul unui expert”, a declarat Yoo Soon-duk, directorul Centrului de consiliere și bunăstare pentru tineret Gyeonggi-do, care conduce o tabără pentru adolescenți din provincia Gyeonggi din nord.

Yoo a fost o elevă de succes în școala medie, dar în clasele liceale a început să aibă probleme. Se culca târziu, stând pe Facebook, jucându-se și vorbind cu prietenii folosind mesageria instant KakaoTalk.

Tatăl ei, Yoo Jae-ho, devenea tot mai îngrijorat pentru ea. El a stabilit o limită de două ore pe zi pentru utilizarea smartphone-ului, dar fiica sa găsea în continuare modalități de a ocoli restricțiile.

În final, a fost ideea lui Yoo Chae-rin de a se înscrie în tabăra de dezintoxicare digitală. La poartă, ea și-a predat telefonul pentru prima dată în ultimii ani și a început o dezintoxicare de 12 zile.

Cât costă și cum funcționează?

Taberele de dezintoxicare digitală din Coreea de Sud sunt gratuite, în afară de o taxă de 100.000 won (echivalentul a 84 USD) pentru mâncare. Băieții și fetele sunt trimiși în tabere separate.

În tabără, adolescenții sunt încurajați să participe la activități de artă și evenimente sportive. De asemenea, ei trebuie să participe la sesiuni obligatorii de consiliere individuală, de grup și de familie pentru a discuta despre utilizarea telefonului. Apoi, timp de 30 de minute înainte de somn, ei meditează. Multe dintre tabere sunt organizate în centre de formare pentru tineri, departe de oraș, în spații verzi pentru a izola tinerii dependenți. Tabăra lui Yoo se află în orașul Cheonan, la Centrul Național al Tineretului, care are o piscină interioară și un teren de sport.

Directorul taberei, Yoo Soon-duk, a declarat că, în primele zile aflării lor în tabără, adolescenții au „fețe  chinuite”. „Din a treia zi, puteți vedea cum ei se schimbă. Copii încep să discute între ei”, a adăugat directorul.

Pe un perete din tabăra Cheonan, părinții au lăsat mesaje pe un „copac de încurajare”. „Sperăm că tabăra va fi un moment pentru a reflecta asupra ta și a te iubi pe tine însuți”, se arată într-un mesaj. În altul, mai dur, se spune: „Du-te Yong-joo! Nu scapi”.

De ce au fost create?

Inițial, obsesia de smartphone are impact asupra notelor școlare, dar  poate avea efecte mai complicate pe termen mai lung. „În timp, dependenții de lumea virtuală pot deveni izolați social și suferă de simptome de sevraj, inclusiv „sentimente de furie, tensiune, anxietate și / sau depresie”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Există șanse mari să trăiască singuri după ce își vor pierde familia, locurile de muncă și prietenii”, spune Lee Jae, psihiatra care tratează dependența de smartphone.

„Faptul că acești copii nu își petrec timpul cu familia și prietenii, ar putea însemna că ei nu își vor putea dezvolta capacitățile de soluționarea a conflictelor interpersonale”, a spus Yu, directorul taberei. El și-a amintit de un adolescent care amenința că se sinucide dacă nu va părăsi tabăra. „Pentru el, smartphone-ul era o punte către societate”, a explicat el.

Guvernul sud-coreean speră că tratamentul precoce al dependenței digitale va preveni problemele viitoare.

„Mai târziu, când (acești adolescenți) vor crește și își vor îndeplini cu greu rolurile sociale, vor fi cheltuite resurse bugetare pentru sprijinirea lor. Va fi o pierdere dublă “, a explicat Kim Song Beek, șeful departamentului care supraveghează taberele de la Ministerul Egalității de Gen și Familiei.

Perioada după dezintoxicare

La o lună după tabără, Yoo a spus că folosește telefonul doar două-trei ore pe zi, comparativ cu aproximativ șase-șapte ore înainte.

Unul dintre consilierii taberei a ajutat-o să înțeleagă de ce petrece atât de mult timp online – de îndată ce s-ar fi plictisit de o aplicație, ar trece la alta, apoi cu alta, apoi la alta. Potrivit psihiatrei Lee Jae, beneficiile pe termen lung ale unui sejur în tabără depind de cât de dispuși sunt adolescenții să își schimbe obiceiurile.

„Cei care încă nu își pot controla nevoia de a utiliza smartphone-uri, ar putea avea nevoie de ajutor medical”, a spus ea.

Yoo a spus că la prietenii care au plecat de bunăvoie în tabără a observat o îmbunătățire a obiceiurilor lor. „Pentru prietenii care au fost nevoiți să meargă din cauza părinților, cred că tabăra nu a fost atât de eficientă”,a adăugat ea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.