CSM a decis! Judecătoarea care a obligat CEC să accepte referendumul DA, cercetată penal

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat acordul ca Domnica Manole, magistrată a Curţii de Apel Chişinău, să fie cercetată penal. Aceasta pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr.

Sesizarea a fost depusă la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, în care s-a motivat că judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Reamintim că un grup de iniţiativă condus de Platforma Demnitate şi Adevăr a depus la CEC 400.000 de semnături în susţinerea unui plebiscit privind modificarea Constituţiei, iar şeful statului să fie ales de către popor. Iniţiativa a fost respinsă  pe 30 martie de CEC, care a invocat anumite abateri la colectarea semnăturilor.

Grupul de iniţiativă a depus o cerere de chemare în judecată a CEC, iar la 14 aprilie 2016 Domnica Manole a emis o hotărâre prin care a dispus anularea hotărârii CEC şi iniţierea refrendumului republican constituţional.

Comisia a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie care, la sfârşitul lunii martie, a dispus casarea hotărârii emise de Domnica Manole.

Luni seara, portalul Anticoruptie.md a publicat a o declaraţie semnată de mai mulţi judecători ai Curţii de Apel Chişinău, prin care îşi exprimă solidaritatea cu colega lor. “Procurorul general interimar şi-a asumat un atentat fără precedent la independenţa Justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul Justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc”, se arată în declaraţie.

Şi Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” a reacţionat la acest caz. “Niciun judecător nu poate soluţiona corespunzător în condiţii de teamă sau anticipând o favoare din orice sursă ori aflându-se sub orice influenţă neadecvată”, potrivit comunicatului de presă emis de Asociaţie.

Foto: Anticorupţie.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.