Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei cere Rusiei să plătească imediat despăgubiri școlilor cu predare în grafia latină din Transnistria

Dosarul celor trei școli din regiunea transnistreană, care a avut câștig de cauză în octombrie 2012 în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului,  a ajung din nou în vizorul oficialilor europeni. Astfel, în cadrul reuniunii Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care a avut loc în perioada 4-6 iunie 2004, a fost pus în discuție cazul Catan ș.a., în urma demersurilor reprezentanților celor 170 de petiționari din or.Tighina (Bender), Grigoriopol și Râbnița.

În urma examinării materialelor expediate, Comitetul de Miniștri și-a exprimat profunda îngrijorare, cauzată de semnalările privind încălcarea continuă a dreptului la educație în regiunea transnistreană a R.Moldova (prin acte de intimidare și presiune ce afectează funcționarea școlilor cu predare în grafie latină).

Totodată, Comitetul de Miniștri a amintit cu insistență obligația necondiționată a fiecărui stat membru, potrivit Articolului 46, paragraful 1, al Convenției, să execute hotărârile definitive și a somat autoritățile ruse să ia toate măsurile posibile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educație al reclamanților și să transmită Comitetului de Miniștri:

– în termen de o lună, informații despre felul în care intenționează să garanteze că școlile cu predare în grafie latină vor continua să funcționeaze în anul școlar 2014/2015; și

– cât mai curând cu putință, până cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acțiune sau un raport prin care să implementeze sentința Curții.

Mai mult, delegații Reuniunii din iunie 2014 a Comitetului de Miniștri insistă ca autoritățile ruse să plătească reclamanților, fără alte întârzieri, despăgubirile stabilite de Curtea Europană și au convenit să reexamineze acest caz în timpul celei de-a 1208a reuniuni (septembrie 2014) (DH) iar, în absența informațiilor din partea autorităților ruse, au delegat Secretariatul să pregătească un proiect de rezoluție interimară pentru a fi distribuit împreună cu draftul agendei de lucru a întâlnirii.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului reclamanții au fost reprezentați de avocați și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX, care au depus eforturi constante în vederea actualizării situației școlilor, informarea Comitetului de Miniștri și a altor actori relevanți importanți pentru monitorizarea și executarea Deciziei Catan ș.a. vs Rusia și Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare