Civil Rights Defenders şi Front Line Defenders sunt îngrijorate de securitatea apărătorilor drepturilor omului în Transnistria

Organizaţiile Civil Rights Defenders şi Front Line Defenders au emis o declaraţie comună, prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de securitatea apărătorilor drepturilor omului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Este vorba despre Stepan Popovschi şi Vladimir Maimust, care, conform declaraţiei, sunt hărţuiţi şi ameninţaţi de către administraţia locală.

„Cerem reprezentanţilor administraţiei transnistrene să facă tot posibilul pentru a proteja aceste două persoane şi să asigure că orice amenințări sau atacuri împotriva apărătorilor drepturilor omului să fie dezaprobate în mod public și investigate”, se arată în declaraţie.

Stepan Popovschi este avocat şi lider al Mişcării Sociale Republicane pentru Protecţia Drepturilor de Proprietate şi Drepturilor Sociale a Ţăranilor. Acesta a aflat că un dosar penal a fost iniţiat împotriva sa după ce a oferit suport juridic ţăranilor locali în cadrul unei reuniuni. Au urmat ameninţări repetate în adresa sa, dar şi o campanie mediatică defăimătoare.

Vladimir Maimust este de asemenea ameninţat de admnistraţia de la Tiraspol, după ce a acuzat anchetatorul de abuz de putere şi neglijenţă care a dus la moartea clientului său. Dacă va fi găsit vinovat pe cauza penala pentru consipraţie, Vladimir Maimust riscă 12 ani de închisoare.

Civil Rights Defenders şi Front Line Defenders consideră că ameninţările şi dosarele penale fabricate împotriva lui Stepan Popovschi şi Vladimir Maimust au legătura directă cu activitatea lor în domeniul drepturilor omului. „Organizaţiile solicită reprezentanţilor administraţiei de la Tiraspol să înceapă imediat o investigaţie imparţială a ameninţărilor împotriva apărătorilor drepturilor omului, pentru a-i proteja de orice ameninţări ulterioare sau atacuri, precum şi să asigure o activitate legitimă a tuturor apărătorilor drepturilor omului din regiunea transnistreană, fără teama de represalii și restricții, inclusiv fără hărțuirea judiciară”, se mai arată în declaraţie.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare