Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT 

La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu 26 de voturi din 29, Ion Țurcan va conduce raionul Criuleni până la alegerile locale.

PE LUNG

Potrivit fostului președinte al raionului Veaceslav Burlac, membru PDM, demisia lui nu ar avea nicio legătură cu prestația lui și a partidului în alegerile parlamentare. Presa regională scrie că Veaceslav Burlac va ocupa funcția de vicepreședinte în domeniul problemelor sociale, după ce fosta vicepreședintă, Ala Ungurean, și-ar fi dat demisia.

Estcurier.md scrie că Ala Ungurean n-a fost prezentă la şedinţă şi, deocamdată, nu a comentat demisia sa, însă după cum a anunţat Diana Rusu, secretarul consiliului raional, aceasta ar fi depus o cerere de demisie din funcţia deţinută semnată ieri, 20 martie.

Ion Țurcan este cetățean de onoare al raionului Criuleni.

În anii 2001-2007, Ţurcan a fost şef al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI.

A fost vice-ministru al Afacerilor Interne din 2015 până în 2017, când a fost înaintat în funcția de reprezentant plenipotențiar al Republicii Moldova în Biroul pentru coordonarea combaterii criminalității organizate pe teritoriul statelor CSI.

Din 2009, Țurcanu a condus brigada cu destinație specială „Fulger”. În 2013 a primit gradul de general.

Potrivit anticorupție.md, numele său a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2004, în legătură cu protejarea unor transporturi cu marfă de la piața Km 7 din Odesa, care intrau în R. Moldova prin vamă fără să fie înregistrate și, respectiv, fără să fie achitate taxele de rigoare. Atunci a fost demarată o anchetă penală, dar nu a mai fost anunțată finalitatea ei. După acest caz, ministrul de atunci Gheorghe Papuc l-a somat pe Ion Țurcanu să-și prezinte demisia.

Ziarul de Gardă scrie că numele lui Ion Ţurcan a fost legat şi de omorul lui Igor Ţurcan, om de afaceri şi preşedintele Federaţiei de Tenis din Moldova, din vara 2011. Ancheta, încă, nu a demonstrat cine a comis acea crimă. Unele surse susţineau anterior că, în cadrul urmăririi penale, s-a ajuns inclusiv la Ion Țurcan, după ce procurorii făcuseră legătura între Oleg Ţurcan, fost poliţist, finul de cununie al lui Ion Ţurcan, tot el proprietarul fabricii de ţigări din Orhei, controlată prin intermediul firmei „Internaţional Tobacco” SRL, şi Igor Ţurcan, proprietarul unei fabrici de ţigări din Criuleni.

Ieri și-a dat demisia un alt președinte de raion, membru PDM. Lilian Caramanu a fost înlocuit cu Ghenadie Saji, fost administrator Finpar Invest.

După alegerile parlamentare din 2019, Lilian Caramanu a declarat pe facebook că „susținerea și rezultatele obținute nu au atins nivelul așteptărilor” și că „în continuare nici un proiect nu poate fi realizat până nu vor veni și reprezentanții blocului ACUM din localitate cu contribuția lor”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.