Care-i pretul reluarii negocierilor?

Evoluţiile recente în problema transnistreană sunt pe cât de surprinzătoare, pe atât de contradictorii. De aceea, ar fi necesar ca autorităţile de la Chişinău să vină cu unele explicaţii privind esenţa aşa-numitului pachet de documente prezentat de preşedintele Voronin liderului de la Tiraspol. În caz contrar, tactica la care a recurs dl Smirnov prin mediatizarea unui Acord de prietenie şi colaborare, propus la întrevederea sa cu preşedintele Voronin, riscă să deturneze sensul negocierilor. Unii lideri de opinie au căzut deja în această capcană propagandistică. Dar să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Reluarea procesului de negocieri în scopul restabilirii integrităţii teritoriale a Moldovei este un fapt lăudabil. Ceea ce ar trebui însă să îngrijoreze opinia publică este preţul pe care Chişinăul e obligat să-l plătească pentru realizarea acestui deziderat.
După cum semnala şi V. Socor, invitarea lui Smirnov la masa de tratative pe picior de egalitate cu preşedintele Voronin reprezintă un pas înapoi. Este o pistă greşită, ce nu poate duce decât la impas.
De asemenea, renunţarea autorităţilor constituţionale la principiile enunţate anterior de societatea civilă în cadrul Strategiei 3D constituie o cedare disproporţională în raport cu compromisul aparent obţinut pentru reluarea discuţiilor în domeniile: infrastructurii, social şi ocrotire a sănătăţii, ajutoare umanitare, ecologie şi agricultură. Ori fără o demilitarizare şi democratizare reală în regiune, nu poate fi atins un progres vizibil în problema transnistreană.
În fine, condiţionările impuse de F. Rusă pentru reluarea negocierilor, în contextul orientării euroatlantice a Ucrainei şi Georgiei, denotă un interes sporit al Moscovei pentru legitimarea prezenţei sale în Moldova. Prin urmare, acţiunile date pot fi apreciate prin prisma interesului comun al Moscovei şi Chişinăului de a menţine la putere o forţă politică loială intereselor ruseşti în regiune.
Aplicarea în pripă a măsurilor de încredere ar putea crea impresia deblocării situaţiei, ce va conduce ulterior la participarea locuitorilor din stânga Nistrului în cadrul scrutinului electoral.
Deschiderea filialelor partidelor şi a secţiilor de votare în regiunea transnistreană este necesară. Însă, în lipsa unor standarde democratice în regiune, simularea participării transnistrenilor la procesul electoral ar putea da naştere unor falsificări de proporţii în favoarea partidelor proruse.
Iată de ce asigurarea integrităţii teritoriale nu trebuie exersată în grabă, în dauna interesului naţional, – a suveranităţii, democratizării şi integrării europene a Moldovei (Radu Gorincioi).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.