„Bolnav” de gânduri la COVID-19

În perioada stării de urgență, când în țară sunt zilnic înregistrate peste 100 cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar internetul și TV-ul inundă în știri despre virusul care mai devreme sau mai târziu va infecta pe fiecare, frica de a fi și tu inclus în listă este tot mai mare. Și este atât de greu să înțelegi dacă ai COVID-19 sau o simplă gripă, atunci când simptomele sunt relativ asemănătoare. Astfel că singurul lucru care ne poate liniști sunt testele.

Dumitru Colesnicov este un tânăr muzician din Chișinău. După anunțarea stării de urgență, la 17 martie, a stat aproape o lună doar în casă. Singurele ieșiri se limitau până la magazin și înapoi. Făcea live-uri pe internet unde mai cânta și mai povestea cum e să stai doar în casă și să te întâlnești cu prietenii doar pe internet. Ulterior, a ieșit la serviciu, dar continua să respecte toate normele impuse pentru a evita infectarea cu COVID-19.

Însă, într-o zi, după ce a mers mai multe ore cu bicicleta, a simțit disconfort în plămâni, stare de oboseală și tusă. „Aveam febră 37.2 – 37.4 și am început să-mi fac griji. Parcă erau toate simptomele descrise pentru COVID-19”, povestește Dumitru. Cu toate acestea, nu s-a grăbit să sune la 112. Starea lui de sănătate era relativ bună și nici nu prea voia să ajungă la spitalele pline cu persoane infectate și medici epuizați și suprasolicitați.

„Între timp stăteam acasă și făceam proceduri băbești: ceai, lapte, compresuri”, râde el. Peste câteva zile a decis să-și facă testul COVID-19. A sunat un prieten ai cărui părinți sunt medici și a întrebat ce ar trebui să facă. „Pritenul a fost să ia setul pentru test de la un laborator privat. A doua zi am colectat probele așa cum scrie în instrucțiuni și le-am trimis la laborator. Peste câteva ore am primit un mail cu rezultatele testului – nu sunt infectat”, spune deja liniștit Dumitru.

El recunoaște că în toată această perioadă își construia în cap tot felul de scenarii: și ce fac dacă sunt infectat? Unde m-am infectat? Cum am să-mi revin? „Rezultatul m-a bucurat și liniștit pentru câteva ore, dar întrebarea orium rămâne: cum pot trece în această perioadă investigațiile medicale ca să văd ce am și cum mă pot să mă tratez? Acum, nu vreau să merg pe la spitale sau clinici unde există risc sporit de infectare”, spune tânărul.

Testul pe care l-a făcut  Dumitru la un laborator privat costă 800 de lei. Aceleași teste urmau să facă din bani proprii și voluntarii inițiativei „Împreună împotriva COVID-19”. Autoritățile i-au ăndemnat să meargă să-și facă testele la un labotaror privat, după ce un voluntar s-a infectat. Motivul de ce nu pot beneficia de teste gratuite ar fi fost că nu au semne evidente și grave de îmbolnăvire. A doua zi, voluntarii au anunțat că  toți cei care interacționează cu sutele de beneficiari aflați în grupul de risc, vor fi testați gratuit la unul din laboratoarele private.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.