Andrei Baștovoi a câștigat la CEDO împotriva Republicii Moldova

Republica Moldova a pierdut un caz de rezonanță la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba de cazul fostului vicepresedinte al companiei Ascom-Group, Andrei Bastovoi, care s-a plans la CEDO de condițiile inumane în care este deținut în penitenciarul Nr. 13 din capitală.

Înalta Curte a obligat Guvernul să-i achite lui Andrei Baștovoi despăgubiri de 5 700 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli de judecată.

Potrivit reclamantului, el a fost deţinut într-o celulă de 6 m.p., împreună cu alte 5 persoane. Din cauza suprapopulării, deţinuţii erau nevoiţi să împartă paturile de dormit. El nu a fost asigurat cu lengerie de pat sau pernă. Nu exista cuvetă sau apă curgătoare în celulă. Hrana era de proastă calitate şi inacceptabilă pentru consum. Veceul nu era separat de restul celulei şi producea miros neplăcut. Nu exista iluminaţie şi ventilarea era de proastă calitate.

În plus, potrivit unui comunicat al Asociației ”Juriștii pentru drepturile omului”, organizație care l-a reprezentat pe Andrei Baștovoi în instanța de la Strasbourg, reclamantul pretindea că era deţinut cu alte persoane diagnosticate cu tuberculoză, SIDA sau alte boli infecţioase.

În urma deţinerii în condiţii inumane, Andrei Baştovoi s-a îmbolnăvit de micoză, gastrită şi infecţie respiratorie. El nu a fost asigurat cu asistenţă medicală şi a fost interzisă primirea medicamentelor pe bază de plante de la soţia acestuia.

Ca urmare,CEDO a constatat, în unanimitate, violarea art. 3 din Convenţie, în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, notând că suprapopularea celulei a fost confirmată de informaţia prezentată de Guvern privind mărimea şi ocuparea celulelor şi Centrul pentru Drepturile Omului.

De asemenea, a constatat, în unanimitate, violarea art. 13 din Convenţie, din cauza lipsei remediilor naţionale efective în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie.

Andrei Baştovoi a fost condamnat în 2013 la 9 ani de detenție, pentru că a delapidat fonduri pe când era vicepreşedinte al  companiei Ascom Group şi pentru că ar fi comandat un dublu omor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.