Amenzi pentru purtătorii de panglică, cum arată clasa viitorului și un pian pentru Ivan

După ce ne-am bucurat aseară pentru Pasha Parfeni și așteptăm să-l vedem în finala Eurovision, revenim la realitatea de la Chișinău și nu numai. Hai cu noi în Esențial! 

🎁 Vor  plăti amenzi! 180 de persoane au purtat panglica bicoloră la manifestările de 9 mai. Potrivit Poliției, printre cei amendați sunt și 16 oficiali, 9 dintre care sunt deputați. Legislația prevede, pentru persoanele fizice, o amendă între 4.500 și 9.000 de lei, iar pentru cele care dețin funcții de răspundere – de la 9.000 la 18.000 de lei. PSRM a declarat că va contesta în instanță aceste procese verbale. 

💰 Moldova va împrumuta 100 de milioane $ de la Japonia pentru redresarea economică a țării și atenuarea efectelor războiului. Banii vor fi luați sub forma unui credit preferențial pentru o perioadă de 40 de ani. 

🤑 Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA a emis ordin de înghețare pe un imobil și un automobil de lux. Potrivit mai multor surse media, acestea ar aparține ex-deputatului român Cristian Rizea, implicat într-un dosar de spălare a banilor. Averea „înghețată” se estimează la 9,755 de milioane de lei. 

😎 Patru școli și un colegiu de arte din stânga Nistrului utilizează la lecții ochelarii pentru realitate virtuală (VR), datorită unui proiect finanțat de UE. Peste 500 de elevi au folosit ochelarii VR la lecțiile de engleză, geografie, istorie sau design. Până la finele anului 2023, numărul elevilor care vor testa echipamentele va ajunge la 2000. 

🎎 Află cum arată Clasa Viitorului la Sipoteni, Călărași. În fiecare luni și miercuri la Liceul Teoretic Mihai Eminescu are loc cercul de robotică, unde elevii de gimnaziu învață să interacționeze constructiv cu noile tehnologii. Astăzi în Moldova 42 de școli au Clasa Viitorului, dar în curând acest număr se va dubla. Vezi reportajul video aici.  

🎹 Primăria a scos caldarâmul pe o porțiune de pe Aleea pietonală Eugen Doga, pentru a instala un pavaj ce imită clapele unui pian. Primarul capitalei s-a lăudat cu primele imagini, iar acestea au stârnit comentarii contradictorii. În timp ce unii spun că proiectul va da un suflu nou orașului, alții afirmă că, de fapt, caldarâmul instalat prost de fostul primar Dorin Chirtoacă va fi înlocuit cu pavaj de proastă calitate de actualul primar. Dar tu ce zici?  

👮‍♂️ Restricționări temporare de trafic pe unele străzi din Capitală în această duminică, între 9:00 și 14:00. Poliția anunță că vor fi organizate simulări pentru Summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc în primele zile ale lunii iunie.  

🙄 Twitter introduce opțiunea de apeluri audio și video. Elon Musk a anunțat că chat-uri audio și video vor fi adăugate în contul oricărui utilizator al platformei. De asemenea, Musk promite în curând și posibilitatea de a cripta mesajele private.  

🤗 Cele șase cișmele amplasate în zonele verzi din Capitală au fost redeschise. Acestea se află în Parcul „Valea Morilor”, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Scuarul Catedralei, Parcul „Alunelul”, dar și în preajma parcului „Valea Trandafirilor”. Cișmelele au fost dezinfectate, pentru a nu permite răspândirea virușilor.

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

  • Pentagonul a confirmat că armata ucraineană a doborât o rachetă hipersonică rusă Kinjal cu ajutorul sistemului american de apărare aeriană Patriot. Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, declara că această rachetă hipersonică „nu poate fi detectată și nici interceptată”. Racheta a fost doborâtă deasupra regiunii Kyiv în timpul unei lovituri asupra Ucrainei. Aceasta a fost lansată de pe teritoriul Rusiei.
  • Rusia va  denunța Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE), semnat cu statele NATO. Un ordin în acest sens a fost semnat de către Putin. Tratatul limitează cantitatea de echipament militar pe continent din armatele țărilor-semnatare. Rusia și-a suspendat participarea la acest Tratat în 2007, dar în același timp a rămas parte la tratat.
  • Ministrul de externe al Ucrainei temperează așteptările de la contraofensivă. „Nu considerați această contraofensivă ultima, pentru că nu știm ce va urma. Și dacă prin această contraofensivă reușim să ne eliberăm teritoriile, atunci în cele din urmă veți spune că aceasta a fost ultima, iar dacă nu, atunci trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă”, a declarat șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba. 

📸imaginea zilei 

Un fragment de sat din Moldova

Enlarge

345580053_238579255491003_5498386505198336406_n
Sursa foto: Facebook / Vasilii Zeliznîi

🍡la desert 

În această sâmbătă, începând cu ora 11:00, poți veni la Zpațiu, să repari gratuit obiectele casnice și electronice pe care le ai depozitate prin casă. Totul se va petrece în cadrul „Repair Cafe” – acțiune care-și propune să reducă deșeurile și să promoveze cultura reparării și refolosirii. Indiferent dacă te pricepi la reparat sau ești doar curios despre proces, vino și petrece o după-amiază sustenabilă în compania noastră”, susțin organizatorii evenimentului. Așa că, nu ezita!

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare