Cum învață Moldova | Roboți, realitate virtuală și digitalizare la liceul din Sipoteni

Astăzi în Moldova 42 de școli au Clasa Viitorului, un spațiu modern și dotat, în care elevii își pot dezvolta abilitățile digitale și face cunoștință cu cele mai noi tehnologii. Proiectul este susținut de donatorii externi și companii private. Scopul lor? Să digitalizeze educația și, astfel, să le ofere elevilor mai multe șanse în viitor. 

Alex Leahu este profesor, podcaster și ambasador al proiectului și în prezent activează la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. El spune că inspirația pentru proiect a venit din Belgia, atunci când partenerii externi și-au propus să susțină educația din Moldova, dar și-au dat seama că e imposibil să schimbi totul peste noapte. În schimb, crearea unui spațiu modern în fiecare școală a fost un obiectiv realizabil. 

Acum una dintre provocări este și identificarea sălilor potrivite pentru Clasa Viitorului, pentru că „acest spațiu de învățare trebuie să conțină șase zone, de creare, dezvoltare, prezentare. Deci trebuie să fie suficient de mare, în timp ce la noi majoritatea încă sunt săli sovietice, cu trei rânduri de bănci, câte doi în bancă și e mai complicat”, spune Alex Leahu. 

Alex spune că în decurs de un an alte 40 de instituții de învățământ din țară vor fi dotate cu un astfel de spațiu, în urma selecției școlilor care au aplicat. „Încercăm să fie în afara Chișinăului, cât mai multe să fie la sate”, povestește Alex Leahu. Chiar dacă în curând mai mult de 80 de școli vor avea o Clasă a Viitorului, acestea reprezintă doar o fracțiune din cele 1231 de școli existente în țară.

Despre elevii de gimnaziu, Alex spune că sunt „generația digitală, care s-au născut telefonul în mână. Cuvântul «YouTube» l-au zis înainte la cuvântul «mamă»”. Gimnaziul e o perioadă de transformare, în care începi să-ți pui întrebări despre viitor și în care prezența sau lipsa îndrumării și a oportunităților poate lăsa o amprentă pe toată viața.

Am mers la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Sipoteni, raionul Călărași, să vedem cum funcționează o Clasă a Viitorului la țară și cum se simt elevii de gimnaziu acolo.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare