Sute de tineri implicați și zeci de femei în funcții de conducere: proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare” a ajuns la final

Pe 24 aprilie a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, în perioada 2021-2024.  

Evenimentul a marcat o trecere în revistă a rezultatelor obținute timp de trei ani, adunând în aceeași sală atât echipele celor două organizații, cât și beneficiarii proiectului din toată țara. La eveniment au fost prezenți și înalți oficiali din Republica Moldova, care au salutat cu deschidere și căldură realizările proiectului. 

Egalitatea de gen – o prioritate  

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, s-a arătat mândru că UE a susținut proiectul și a apreciat eforturile de colaborare dintre cele patru raioane participante la acesta: Ialoveni, Strășeni, Rezina și Telenești. Îmbrăcat în blugi cu ocazia Denim Day, în semn de solidaritate cu victimele hărțuirii sexuale, ambasadorul UE a reiterat că „promovarea egalității de gen este o prioritate pentru UE, de aici și susținerea acordată proiectelor care o promovează”. 

Felicia Bechtoldt, secretară de stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, și-a exprimat recunoștința față de susținerea UE și a apreciat impactul proiectului. „Participarea femeilor în procesul decizional încă e o provocare pentru Moldova. În acest sens, proiectul «Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare» a contribuit masiv în formarea liderilor feminini în comunități”, a ținut să precizeze oficiala.  

Liderismul feminin în cifre 

În trei ani de proiect:   

  • peste 200 de femei au beneficiat de instruiri pentru a-și consolida capacitățile de lider în comunitățile lor;  
  • 63 de femei au candidat la alegerile generale locale din noiembrie 2023;  
  • 45 de femei au fost alese ca primare și consiliere locale sau raionale.   

Academia de Liderism Feminin, unde participantele au învățat cum să devină lidere în comunitățile lor, a fost o componentă a proiectului la care realizatorii acestuia țin foarte mult. 

Ana Mihailov, directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, și-a exprimat certitudinea că femeile pot face o diferență în politică. „Am convingerea că anume femeile pot aduce un aport real în promovarea politicilor publice, sensibile la dimensiunea de gen, și la promovarea unei societăți mai echitabile”, notează aceasta. 

Ana Mihailov, directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova

Programul de granturi mici și târgul OSC-urilor din PMAN 

Cu o totalizare amplă a reușitelor proiectului a venit Liliana Palihovici, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”. Aceasta a povestit despre programul de sub-granturi, în cadrul căruia au beneficiat de susținere 15 inițiative locale ale societății civile, care promovează buna guvernare și egalitatea de gen. „Cu resurse minore am reușit să facem schimbări maxime la nivel de comunitate”, subliniază ea. Cu același scop, de Ziua Europei, se organizează an de an târguri ale societății civile în Piața Marii Adunări Naționale, unde se adună peste 30 de organizații pe care cetățenii cu care cetățenii pot face cunoștință.  

Totodată, au fost instruiți peste 180 de funcționari publici și reprezentanți ai societății civile în promovarea politicilor sensibile la dimensiunea de gen. „În 2021, când am lansat acest proiect, ne-am propus să contribuim la o mai bună promovare a egalității și echității de gen în Republica Moldova și să creăm oportunități de implicare. Astăzi, avem rezultate cu care ne putem mândri: sute de femei instruite în cadrul programelor noastre gestionează comunități sau raioane din țară, avem politici publice îmbunătățite ca rezultat al notelor analitice și recomandărilor pe care le-am realizat, am oferit publicului mai multe oportunități de a cunoaște femei lidere, de a afla despre provocările prin care trec femeile din Republica Moldova și a adopta o atitudine pro-activă în susținerea femeilor în asigurarea bunei guvernări”, a menționat Liliana Palihovici. 

Liliana Palihovici, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”

Citește cum autoritățile implementează recomandările pentru promovarea egalității de gen 

„Punem accent pe nevoile oamenilor și nu pe culoarea politică” 

Evenimentul a continuat cu trei paneluri de discuții, la care beneficiarii proiectului și-au împărtășit impresiile și realizările. Primul panel a adus în prim-plan șapte femei primare și președinte de raion și experiența lor în primele 100 de zile de mandat.  

Patru din acestea sunt la primul mandat. Ele au subliniat că una din cele mai mari provocări este lipsa resursele financiare. Totuși, transparența pare să fie puntea de legătură dintre autoritatea publică și cetățeni în realizarea obiectivelor propuse.  

Mariana Dâmcenco, președinta raionului Strășeni, a menționat că și-a dorit să pună accent pe nevoile cetățenilor și nu pe culoarea politică. Olga Luchian, președinta raionului Ștefan-Vodă, a confirmat că această funcție continuă să fie una destul de politizată. „Totuși, cred că am găsit un consens. Când oamenii văd că, indiferent de culoarea politică, ceea ce încerci să faci aduce plus valoare comunității, ei își unesc forțele și încearcă să contribuie la schimbare”, precizează ea. Pentru că pune accent pe stimularea turismului în zonă, în 100 de zile de mandat Luchian a participat la un eveniment despre turism la Moldexpo unde raionul a luat premiul întâi. Iar alături de primarii din opt sate a aplicat la proiectul „Mă implic” pentru o inițiativă legată de turism.  

Trei dintre primare, însă, au deja câteva mandate în spate, iar proiectul le-a dat și mai multă încredere în sine. Svetlana Racul, primară în Boșcana, Criuleni, a povestit că la acest mandat nu se mai teme ca înainte să organizeze adunări publice. „Acum chemăm oamenii la sfat și facem adunări cu întreg satul la Casa de Cultură pentru a discuta deschis provocările și inițiativele cetățenilor”, povestește aceasta.  

Tinerii, agenți ai schimbării 

La cel de-al doilea panel organizațiile societății civile au împărtășit din experiența lor în programul de granturi mici. Printre acestea și proiectul „Young people in action”, realizat în trei sate din raionul Drochia: Șuri, Chetrosu și Drochia. Stas Cebotari, directorul executiv al Centrului de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică din Drochia, spune că proiectul a reprezentat o bună oportunitate să învețe tinerii ce înseamnă stereotipurile și prejudecățile de gen. „Prin proiectul nostru am oferit tinerilor oportunitatea să devină agenți ai schimbării și egalității. Este esențial ca tinerii să fie conștienți de impactul pe care îl pot avea în eliminarea discriminării și în promovarea unei societăți mai juste și incluzive”, spune Stas Cebotari. 

În total, le-a reușit să implice în proiecte circa 250 de tineri din trei sate. În total, realizatoarele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare” au estimat că impactul indirect a ajuns la câteva mii de tineri din sate și comunități diferite. 

Citește cum adolescenții din trei sate din Drochia învață despre egalitate și implicare 

În cadrul panelului trei s-a discutat despre rolul autorităților și organizațiilor locale în promovarea vectorului european. Atât reprezentanții societății civile din teritoriu, cât și ai autorităților publice centrale, prezenți la eveniment, au subliniat importanța pe care asemenea inițiative și proiecte o pot avea în avansarea parcursului european spre care tinde Republica Moldova.  

Mai jos poți vedea o totalizare a rezultatelor proiectului:

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.    

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.