Сum să faci față crizei financiare fără pierderi din buget? Sfaturi de la specialiști

Nimeni nu poate fi pregătit pentru căderile economice, deoarece acestea au loc în mod spontan și chiar cei mai buni specialiști nu le pot prezice cu exactitate. Totuși, când ne trezim în situațiile de acest fel, e necesar să facem schimbări în modul în care gestionam bugetul personal sau de familie. Iată câteva sfaturi despre cum ai putea face acest lucru, fără ca modul tău de viață să aibă de suferit prea mult.

Evaluează situația ta financiară la momentul actual

Înainte de a ceda în fața panicii generale, evaluează cu plină seriozitate ce se întâmplă cu finanțele tale. Câți bani ai la moment (poate ai unele rezerve sau investiții), ce angajamente financiare ai – credite fără gaj sau cu gaj, împrumuturi personale sau vreo responsabilitate față de unele persoane. Este recomandabil să notezi toate aceste puncte, pentru a avea o imagine clară a ceea ce se întâmplă, în loc să creezi scenarii îngrozitoare în imaginația ta. Astfel, vei avea un punct de reper, de început. Pentru unii poate fi unul foarte jos, dar este, totuși, un început.

Calculează rezervele tale de moment

Calculează pentru câte luni sau zile ai suficienți bani. În cazul în care se instaurează din nou stare de carantină și sunt stagnate activitățile, poți sta calm, ai din ce trăi? Excelent! Totuși, dacă rezervele tale sunt foarte mici, nu este un moment de deznădejde, trebuie să acționezi. Acum e momentul când viteza și capacitatea de adaptare sunt decisive.

Evidență financiară și optimizarea cheltuielilor

Dacă până acum nu ai urmărit modul în care gestionezi banii, acum este momentul să începi. Poți descărca orice aplicație gratuită, precum CoinKeeper sau 1Money, în care introduci datele despre cheltuielile tale.

Fă o listă cu toate cheltuielile tale și vei vedea pentru ce aceștia sunt cheltuiți. Caută în ce direcție poți optimiza cheltuielile, dar fără o scădere bruscă a calității vieții.

Caută noi nișe și surse de venit

Acum este perioada în care ar trebui să te gândești la alte metode de a câștiga bani suplimentar. În perioadele de criză, banii nu dispar, dar sunt repartizați în alte direcții. Caută domenii în care există investiții la moment (IT, online, securitate, medicină, livrări). Poate piața de freelancing oferă unele oportunități. Pune creierul în situația care trebuie să găsească noi surse de venit, în loc să-l faci să mestece gândul „cât este de grea viața”.

Poți apela la împrumuturi nebancare

Există cheltuieli neplanificate care nu suporta amânare, o soluție ar fi să iei un credit nebancar, însă asigură-te inițial că vei putea rambursa banii. Astfel, dacă te-ai trezit  într-o situație de urgență, optează pentru un credit online, multe companii de microfinanțare au oferte bune în această perioadă. De exemplu, Credit Usor oferă credite rapide, cu o dobândă avantajoasă și fără comisioane ascunse. Poți beneficia de orice credit doar cu buletinul, iar pentru a ști dacă vei reuși să rambursezi suma, utilizează calculatorul de pe site, care îți va afișa imediat rata lunară și cât trebuie să întorci la final.

Crizele vin prin surprindere și este greu să fii mereu pregătit pentru ele. Cu toate acestea, nu trebuie să intri în panică. După cum am menționat la începutul articolului, caută un punct de reper, de la care vei putea să-ți organizezi modul de gestionare a finanțelor și astfel vei reuși să treci peste recesiune fără mari pierderi de buget.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.