„Спросите у Додона” – De ce se implică Rusia în alegerile din 2019 în Republica Moldova?

Comunitatea WatchDog a lansat o analiză pe tema implicării Federației Ruse în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Studiul sistematizează evidența imixtiunii Kremlinului în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie, cărora Rusia le acordă o importanță deosebită față de alte scrutine din trecut.

În analiză se arată că impactul campaniilor de manipulare venite din partea Rusiei este foarte mare. Au fost create produse mediatice de propagandă care țintesc publicul din RM, care au un impact de peste un milion de vizualizări.

Sunt atestate campanii publicitare foarte puternice pe Facebook și Odnoklassniki. Instituțiile de stat ruse, inclusiv cele de securitate, depun eforturi deschise pentru a susține un anumit concurent electoral – PSRM și pe Igor Dodon.

Narativul principal este denigrarea SUA și UE prin asocierea acestora cu regimul nepopular de la Chișinău și liderul acestuia Vlad Plahotniuc.

Dintre toate posibilele scenarii post-electorale, negativ pentru Federația Rusă, este doar cel prin care victoria absolută va fi repurtată de Blocul ACUM.

Menținerea actualului format de guvernare pare a fi cel mai pozitiv scenariu pentru Moscova pe termen lung.

Dar contextul intern din Rusia ar putea împinge președintele rus să forțeze o guvernare pro-rusă în frunte cu PSRM (singură sau cu parteneri de coaliție).

Chiar și un scenariu de destabilizare după modelul ucrainean din 2014 nu poate fi exclus.

Cel puțin, oficialii ruși vorbesc deschis despre aceasta, în ultimul comunicat de presă al Ministerului de Externe Rus având și instrumentarul necesar – susținerea unei mari părți din populație expusă propagandei ruse de mulți ani. Dar și lipsa totală de încredere din partea cetățenilor față instituțiile de stat.

Aceste două aspecte fac RM foarte vulnerabilă față de astfel de scenarii.

Studiul poate fi accesat AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.