Connect with us

Publicat

pe

Ideea de a-și lansa propria afacere îi tentează pe mulți tineri din Moldova, iar cei mai insistenți reușesc să transforme o simplă idee în ceva real, palpabil. Cu șase ani în urmă, Vitalie Pintilei a creat „Pronat-Agro” SRL, fiind hotărât să activeze în agricultura ecologică, deși nu cunoștea toate detaliile specifice acestui sector. Și-a pornit afacerea cu entuziasm, din dorința ca el și cei din jur să mănânce sănătos, și, odată cu trecerea timpului, pasiunea lui pentru ceea ce face a devenit tot mai mare.

Acum, Vitalie deține o plantație de cinci hectare de aronie, care se întinde în satul Sofia, raionul Drochia. Primul hectar l-a plantat în primăvara anului 2013, cu puieți de arbuști de aronie, importați din Serbia. La scurt timp, s-a adresat la Ministerul Agriculturii pentru a se înregistra ca operator în agricultura ecologică. După finisarea perioadei de conversie, care înseamnă trei ani de tranziție de la agricultura convențională la cea ecologică, Vitalie s-a putut bucura de prima recoltă ecologică în luna august 2016.

„În agricultura ecologică, trebuie nu să tratezi, dar să previi”, subliniază tânărul fermier. Aceasta înseamnă că sănătatea solului, apei, aerului, a produselor agroalimentare, dar și a oamenilor este pe prim-plan pentru fermieri. USAID Moldova, împreună cu partenerii People in Need Moldova și Agenția Cehă pentru Dezvoltare, încurajează asemenea practici în agricultură și susțin fermierii care intră în circuitul ecologic. Ajutând agricultorii să cultive cu grijă pământul și să crească fructe și legume nu doar gustoase, dar și sănătoase, noi ajutăm Moldova să ofere produse calitative și competitive, căutate de cumpărătorii din țară și de peste hotare.

Suportul pentru afacerea lui Vitalie a venit în câteva etape. La început, el a colaborat cu specialiști ca să elaboreze brandul „Live Fruit”, pentru a diferenția produsele din aronie pe piața autohtonă. Mai târziu, el a primit un grant pentru a-și procura o uscătorie care folosește energia solară ca să usuce pomușoare sau fructe, fiind singurul fermier din țară care deține așa tip de echipament. În anul 2016, el a început construcția unei camere frigorifice, utilizând atât resurse proprii, cât și din partea donatorilor. Toate acestea l-au ajutat să se pună pe picioare și să se poată concentra asupra produsului său.

Pomușoarele de aronie – rodul muncii lui Vitalie – sunt, deocamdată, un produs nou pentru consumatorii din Moldova. Totuși, aronia are șanse să fie solicitată pe piață datorită vitaminelor și proprietăților antioxidante pe care le are, dar și datorită faptului că este benefică pentru persoanele care au diabet sau hipertensiune arterială. În stare proaspătă, congelată, uscată, sau sub formă de suc, presat la rece, îmbuteliat în sticle de 0,33 și 0,5 litri – aronia este mândria lui Vitalie. „Am elaborat instrucțiunea tehnologică, am elaborat standard de firmă, am făcut toți pașii care trebuie ca să ai un produs care să ajungă pe rafturile lanțurilor de supermarketuri”, spune el, știind cât de importantă este încrederea cumpărătorilor.

Dificultățile și riscurile nu l-au ocolit pe Vitalie, însă el a găsit de fiecare dată forțe să meargă mai departe. Una dintre primele probleme cu care s-a confruntat a fost gândacul păros, dăunător ce atacă arbuștii de aronie atunci când înfloresc. Dacă alți fermieri ar fi stropit plantația cu produse de uz fitosanitar, care acționează repede, însă afectează pomușoarele cu substanțe chimice, atunci Vitalie a găsit o soluție și eficientă, și inofensivă pentru aronie, dar și ieftină – capcanele feromonale. Într-o singură capcană, el prindea în jur de o mie de gândaci pe zi, continuând să folosească astfel de capcane ori de câte ori este nevoie.

O altă problemă a fost procesarea pomușoarelor pentru a obține suc de aronie. Marile fabrici din țară, care produc sucuri și conserve și au linii de procesare uriașe, nu au preluat cele șapte tone de aronie pe care le avea Vitalie. El s-a adresat la un procesator mai mic, unde putea presa pomușoarele, fără însă a putea pasteuriza și ambala sucul. „Atunci când faci un produs, trebuie să ai un proces tehnologic complet, ca să poți asigura calitatea. Într-un final, am găsit un procesator și mai mic decât acela, care face totul manual, dar în schimb îmi poate garanta calitatea produsului”, spune Vitalie, mulțumit că a depășit și această dificultate.

Sunt câteva lucruri care îl motivează pe tânărul fermier să rămână în sectorul agriculturii ecologice. În primul rând, este faptul că le propune consumatorilor produse sănătoase din aronie, că poate exporta pomușoarele la un preț avantajos, dar și că poate economisi pe îngrășăminte chimice sau substanțe de uz fitosanitar. La întrebarea cu ce se mândrește, Vitalie răspunde simplu: „Mă mândresc că am un produs. Mă mândresc cu experiența acumulată, cu faptul că pot crea locuri de muncă în localitate. Am văzut cât erau de fericiți oamenii care au lucrat în timpul recoltării, și asta chiar mă bucură”.

Deși nu a ajuns încă la etapa când poate să-și vândă produsul în masă, Vitalie se gândește deja la ceea ce urmează. Pentru anul 2018, el își propune să promoveze sucul de aronie într-un lanț de supermarketuri din Chișinău, prin degustări și informarea cumpărătorilor despre cât și cum să consume acest suc. Pentru a fi în pas cu tehnicile moderne de promovare, el va publica articole pe rețelele de socializare, ceea ce îl va ajuta să fie mai aproape de consumatori. Datorită proiectului „Dezvoltarea agriculturii organice orientate spre export”, finanțat de USAID Moldova, fermieri precum Vitalie văd perspectiva zilei de mâine și rămân în țară, își dezvoltă afacerea și au grijă ca pe mesele oamenilor să ajungă fructe și legume sănătoase și hrănitoare.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Circa 185 milioane lei vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională

Publicat

pe

De către

Membrii Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au decis să aloce circa 185 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) pentru implementarea proiectelor din regiune.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a specificat că banii vor fi oferiți pentru realizarea a 35 de proiecte din următoarele domenii de intervenție: infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice,  eficiența energetică a clădirilor publice.

“Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2018, din FNDR sunt alocate mijloace financiare în mărime de 200 000,0 mii lei. Aproximativ 80% sau 185 mln. lei  din banii fondului, vor fi oferiți pentru proiectele în derulare din anii precedenți și altor inițiate în anul curent”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

Potrivit lui, din numărul total de proiecte, 10 sunt pentru aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților, 8 pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în regiune, 5 pentru infrastructura drumurilor regionale și locale, precum și un proiect în domeniul managementului deșeurilor solide..

Totodată, s-a convenit ca proiectele din domeniul susținerii dezvoltării sectorului privat să fie considerate ca prioritare, în mod special, cele legate de crearea și dezvoltarea condițiilor de activitate a Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și Incubatoarelor de Afaceri.

De asemenea, din numărul total de proiecte propuse spre finanțare pentru anul 2018, care vor fi inițiate sau în derulare sunt:  în regiunea Nord- 11 proiecte, Centru- 13 proiecte, Sud- 7 proiecte și UTA Găgăuzia- 4 proiecte.

La selectarea proiectelor, s-a ținut cont de anumite criterii și anume: co-finanțarea din alte surse, punctajul acumulat în cadru evaluării de către comisia interministerială, nivelul de pregătire a proiectului pentru lansarea imediată a achizițiilor publice și existența documentației tehnice actualizate.

FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv minus fondurile speciale.

Citește mai departe

Economie

De la cine ar putea cumpăra energie electrică Gas Natural Fenosa

Publicat

pe

De către

Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova, în urma recepţiei confirmărilor prezentate de potenţialii furnizori, a creat  şi aprobat lista potenţialolor furnizori de energie electrică.  Aceştea sunt:  S.A „Energocom”, ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” şi „ПАО  Донбассэнерго”.

Pentru continuarea procesului, de către întreprinderile Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova companiilor respective le-au fost expediate solicitările de oferte.

Potenţialii furnizori trebuie să prezinte solicitantului propunerile lor pe 13 martie,  2018,  la ora 13:00, când în cadrul unei licitațiii în două runde cu scopul identificării celei mai bune propuneri, ofertele prezentate vor fi evaluate, valídate și se va adjudeca câștigătorul.

Etapa finală prevede semnarea în termenul stabilit a noului contract de achiziţie a energiei electrice şi prezentarea acestuia către ANRE spre avizare.

Gas Natural Fenosa în Moldova deserveşte peste 867 de mii de clienţi, persoane fizice şi juridice din centrul și nordul țării. Agemtul economic distribuie energie electrică în 19 unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv în capitala ţării, municipiul Chişinău, ceea ce constituie două treimi din teritoriul naţional.

Citește mai departe

Economie

BNM avertizează că investițiile în criptovalute implică riscuri înalte

Publicat

pe

De către

Banca Națională a Moldovei (BNM) a reiterat avertizarea că investițiile în criptovalute implică riscuri înalte și atenționează în continuare utilizatorii asupra riscurilor sporite de pierdere a sumelor investite în acestea.

„Monedele virtuale” existente în lume, în special Bitcoin-ul, nu sunt monede în sensul comun al termenului. Acestea sunt active virtuale fără acoperire reală și fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităților monetare.

Prin urmare, aceste active prezintă o volatilitate ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și monedele electronice cu utilizare reglementată.

Deținătorii criptovalutelor nu au siguranța că vor putea în viitor recupera valoarea investită sau le vor putea schimba pe bunuri și servicii ori  pe monede emise de băncile centrale.

În consecință, criptovalutele nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, nebeneficiind de nicio garanție sau protecție a acestora.

Tranzacționarea criptovalutelor are loc pe piețe nereglementate și nu asigură protecția investitorilor. În particular, fluctuațiile recente ale Bitcoin-ului implică un mare risc de prăbușire a valorii acestuia.

Pornind de la caracteristicile tehnice ale monedelor virtuale, volatilitatea ridicată  și lipsa unor reglementări care ar proteja investitorii, Banca Națională  recomandă  prudență maximă la luarea deciziilor privind investirea capitalurilor în astfel de active.

Citește mai departe
Advertisement moldova.travel

Ultimele Știri

Externe8 ore în urmă

Polițiștii au ridicat un cerșetor, dar din haina acestuia au început să cadă pachete cu bani

Un cerșetor din Suedia i-a lăsat cu gura căscată pe polițiștii care l-au ridicat de pe stradă și l-au dus...

Politică10 ore în urmă

Traian Băsescu: Alooooo! Se aude? A început Unirea!

Ex-președintele român Traian Băsescu a scris, pe Facebook, că „a început Unirea”, precizând că, până în acest moment, 34 de...

Politică11 ore în urmă

Comisarul Johannes Hahn reiterează susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere,...

Politică11 ore în urmă

Ministrul Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut astăzi 17 februarie 2018, în marja Conferinței de securtitate de...

Economie16 ore în urmă

Circa 185 milioane lei vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională

Membrii Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au decis să aloce circa 185 milioane lei din Fondul Național...

Externe1 zi în urmă

Mazda “izolată termic” cu ţigări de contrabandă din Republica Moldova

Un moldovean a încercat să introducă ilegal în România 15.400 ţigarete de provenienţă R. Moldova, ascunse în locuri special amenajate...

Opinii1 zi în urmă

La revedere, Dorin

La revedere, Dorin. Drum bun mai departe. Mai departe de Primărie. Ai fost un primar prost, dar câțiva ani ai...

Advertisement

Opinii