Pomușoare ecologice de aronie, motiv de mândrie pentru un tânăr fermier din Moldova — Moldova.org
Connect with us

Publicat

pe

Ideea de a-și lansa propria afacere îi tentează pe mulți tineri din Moldova, iar cei mai insistenți reușesc să transforme o simplă idee în ceva real, palpabil. Cu șase ani în urmă, Vitalie Pintilei a creat „Pronat-Agro” SRL, fiind hotărât să activeze în agricultura ecologică, deși nu cunoștea toate detaliile specifice acestui sector. Și-a pornit afacerea cu entuziasm, din dorința ca el și cei din jur să mănânce sănătos, și, odată cu trecerea timpului, pasiunea lui pentru ceea ce face a devenit tot mai mare.

Acum, Vitalie deține o plantație de cinci hectare de aronie, care se întinde în satul Sofia, raionul Drochia. Primul hectar l-a plantat în primăvara anului 2013, cu puieți de arbuști de aronie, importați din Serbia. La scurt timp, s-a adresat la Ministerul Agriculturii pentru a se înregistra ca operator în agricultura ecologică. După finisarea perioadei de conversie, care înseamnă trei ani de tranziție de la agricultura convențională la cea ecologică, Vitalie s-a putut bucura de prima recoltă ecologică în luna august 2016.

„În agricultura ecologică, trebuie nu să tratezi, dar să previi”, subliniază tânărul fermier. Aceasta înseamnă că sănătatea solului, apei, aerului, a produselor agroalimentare, dar și a oamenilor este pe prim-plan pentru fermieri. USAID Moldova, împreună cu partenerii People in Need Moldova și Agenția Cehă pentru Dezvoltare, încurajează asemenea practici în agricultură și susțin fermierii care intră în circuitul ecologic. Ajutând agricultorii să cultive cu grijă pământul și să crească fructe și legume nu doar gustoase, dar și sănătoase, noi ajutăm Moldova să ofere produse calitative și competitive, căutate de cumpărătorii din țară și de peste hotare.

Suportul pentru afacerea lui Vitalie a venit în câteva etape. La început, el a colaborat cu specialiști ca să elaboreze brandul „Live Fruit”, pentru a diferenția produsele din aronie pe piața autohtonă. Mai târziu, el a primit un grant pentru a-și procura o uscătorie care folosește energia solară ca să usuce pomușoare sau fructe, fiind singurul fermier din țară care deține așa tip de echipament. În anul 2016, el a început construcția unei camere frigorifice, utilizând atât resurse proprii, cât și din partea donatorilor. Toate acestea l-au ajutat să se pună pe picioare și să se poată concentra asupra produsului său.

Pomușoarele de aronie – rodul muncii lui Vitalie – sunt, deocamdată, un produs nou pentru consumatorii din Moldova. Totuși, aronia are șanse să fie solicitată pe piață datorită vitaminelor și proprietăților antioxidante pe care le are, dar și datorită faptului că este benefică pentru persoanele care au diabet sau hipertensiune arterială. În stare proaspătă, congelată, uscată, sau sub formă de suc, presat la rece, îmbuteliat în sticle de 0,33 și 0,5 litri – aronia este mândria lui Vitalie. „Am elaborat instrucțiunea tehnologică, am elaborat standard de firmă, am făcut toți pașii care trebuie ca să ai un produs care să ajungă pe rafturile lanțurilor de supermarketuri”, spune el, știind cât de importantă este încrederea cumpărătorilor.

Dificultățile și riscurile nu l-au ocolit pe Vitalie, însă el a găsit de fiecare dată forțe să meargă mai departe. Una dintre primele probleme cu care s-a confruntat a fost gândacul păros, dăunător ce atacă arbuștii de aronie atunci când înfloresc. Dacă alți fermieri ar fi stropit plantația cu produse de uz fitosanitar, care acționează repede, însă afectează pomușoarele cu substanțe chimice, atunci Vitalie a găsit o soluție și eficientă, și inofensivă pentru aronie, dar și ieftină – capcanele feromonale. Într-o singură capcană, el prindea în jur de o mie de gândaci pe zi, continuând să folosească astfel de capcane ori de câte ori este nevoie.

O altă problemă a fost procesarea pomușoarelor pentru a obține suc de aronie. Marile fabrici din țară, care produc sucuri și conserve și au linii de procesare uriașe, nu au preluat cele șapte tone de aronie pe care le avea Vitalie. El s-a adresat la un procesator mai mic, unde putea presa pomușoarele, fără însă a putea pasteuriza și ambala sucul. „Atunci când faci un produs, trebuie să ai un proces tehnologic complet, ca să poți asigura calitatea. Într-un final, am găsit un procesator și mai mic decât acela, care face totul manual, dar în schimb îmi poate garanta calitatea produsului”, spune Vitalie, mulțumit că a depășit și această dificultate.

Sunt câteva lucruri care îl motivează pe tânărul fermier să rămână în sectorul agriculturii ecologice. În primul rând, este faptul că le propune consumatorilor produse sănătoase din aronie, că poate exporta pomușoarele la un preț avantajos, dar și că poate economisi pe îngrășăminte chimice sau substanțe de uz fitosanitar. La întrebarea cu ce se mândrește, Vitalie răspunde simplu: „Mă mândresc că am un produs. Mă mândresc cu experiența acumulată, cu faptul că pot crea locuri de muncă în localitate. Am văzut cât erau de fericiți oamenii care au lucrat în timpul recoltării, și asta chiar mă bucură”.

Deși nu a ajuns încă la etapa când poate să-și vândă produsul în masă, Vitalie se gândește deja la ceea ce urmează. Pentru anul 2018, el își propune să promoveze sucul de aronie într-un lanț de supermarketuri din Chișinău, prin degustări și informarea cumpărătorilor despre cât și cum să consume acest suc. Pentru a fi în pas cu tehnicile moderne de promovare, el va publica articole pe rețelele de socializare, ceea ce îl va ajuta să fie mai aproape de consumatori. Datorită proiectului „Dezvoltarea agriculturii organice orientate spre export”, finanțat de USAID Moldova, fermieri precum Vitalie văd perspectiva zilei de mâine și rămân în țară, își dezvoltă afacerea și au grijă ca pe mesele oamenilor să ajungă fructe și legume sănătoase și hrănitoare.

Economie

„Drumuri bune pentru Moldova”: Valoarea lucrărilor executate până în prezent este de 717 milioane lei

Publicat

pe

De către

Circa 500 km de drumuri au fost reparați până în prezent în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”, iar alți aproape 200 km sunt în lucru și vor fi finalizați zilele următoare, a menționat astăzi în cadrul unui briefing secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. 

Potrivit lui, valoarea lucrărilor executate, până în prezent, este de 717 milioane de lei. Alte 234 de milioane de lei au fost alocate pentru finanțarea lucrărilor la șantierele de construcție, care acum sunt deschise. „În lucru mai sunt 234 de km sau 14,8% din totalul planificat”, a spus Anatol Usatîi.

Potrivit lui, de la începutul anului au fost reziliate 7 contracte de reabilitare a drumurilor din cauza lipsei ratei de progres, agenții economici fiind penalizați. Lucrările de reparație vor fi relicitate. Prima licitație s-a încheiat, iar la începutul lunii august a fost semnat contractul pentru reabilitarea a 85 de km din drumul național M3 Chișinău-Giurgiulești.

Îmi doresc continuitatea proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”. Îmi doresc ca, în 4 ani, să avem în fiecare localitate 4-5 km de drumuri bune, care vor duce copiii la școli și grădinițe, bolnavii și bătrânii la instituții medicale și pe noi toți acasă”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici în cadrul briefingului de presă.

Potrivit ministrului, circa 500 km de drumuri din localitățile țării au fost deja construite sau reparate, ceea ce constituie 39% din totalul de 1275 de km prevăzuți pentru reabilitare.

Am fost conștienți că este un proiect fără precedent, de mare interes public și toată țara va fi cu ochii pe fiecare km de drum reparat. De aceea, am pus accent anume pe calitate, am mers și am verificat personal fiecare tronson cu probleme. Acest proiect a fost și este un examen pentru toți – pentru echipa din Minister, Administrația de Stat a Drumurilor, antreprenori, precum și pentru administrațiile publice locale. Menționez că fiecare tronson este expertizat de laboratorul ASD și dat în exploatare doar după ce trece toate testările”, a punctat ministrul.

În cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat de Guvern, vor fi reabilitați 1275 km de drumuri în 1200 de localități. În acest scop au fost alocați 1,6 miliarde de lei.

Citește mai departe

Economie

Doi atașați economici vor promova interesele economice ale R.Moldova în Rusia și statele Uniunii Euroasiatice

Publicat

pe

De către

Autoritățile de la Chișinău au desemnat doi atașați economici, care vor promova interesele economice ale Republicii Moldova în Federația Rusă și statele Uniunii Euroasiatice. Aceștia vor activa în cadrul Biroului comercial-economic al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federația Rusă.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat la o ședință cu agenții economici că deschiderea de noi piețe pentru agenții economici atât pentru produse, cât și pentru servicii, este printre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii.

“Îmi doresc ca atașații economici să dea o mână de ajutor agenților economici autohtoni în stabilirea și menținerea contactelor cu investitorii existenți, dar și potențialii importatori. Scopul lor de bază constă în protejarea drepturilor agenților economici autohtoni și acordarea asistenței necesare pentru promovarea produselor, brandurilor și serviciilor moldovenești cu potențial de export pe piața din Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Îndemn antreprenorii să vină cu propuneri pentru depășirea barierelor pe care le întâlnesc în procesul de export”, a punctat Chiril Gaburici.

Tot în cadrul ședinței, ministrul Economiei și Infrastructurii a reiterat că Guvernul a aprobat modificările și completările la Regulamentul privind birourile comercial-economice în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova (BCE), pentru eficientizarea activității BCE în promovarea intereselor economice ale Republicii Moldova, contribuirea la dezvoltarea relațiilor comercial-economice prin atragerea investițiilor, promovarea schimburilor comerciale, în special a exporturilor produselor moldovenești, precum și implementarea tratatelor economice bilaterale și multilaterale în țara de reședință și în cele de acreditare prin cumul.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au vorbit despre unele dificultăți pe care le întâmpină în procesul  de tranzitare a mărfurilor, printre care barierele birocratice, nerecunoașterea certificatelor, tarifele și  mecanismele regulatorii locale.

Antreprenorii au solicitat atașaților economici identificarea evenimentelor cu caracter economic (târguri, expoziții, foruri), organizate în Federația Rusă și în statele de acreditare prin cumul, care ar prezenta interes din punctul de vedere al promovării produselor moldovenești.

Citește mai departe

Economie

Guvernul: 481 km de drumuri – reparate în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Publicat

pe

De către

481 km de drumuri din localitățile țării au fost deja construite sau reparate în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, ceea ce constituie 37,7% din totalul de 1275 de km prevăzuți pentru reabilitare. Valoarea lucrărilor executate până în prezent este de 692,5 milioane de lei, anunță un comunicat al Guvernului.

Alte 241 de milioane de lei au fost alocate pentru finanțarea lucrărilor la șantierele de construcție care acum sunt deschise. În lucru mai sunt 189,5 km sau 14,9% din totalul planificat.

În cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat de Guvern, vor fi reabilitați 1275 km de drumuri în 1200 de localități. În acest scop au fost alocați 1,6 miliarde de lei.

Informația actualizată despre lucrările de reabilitare a drumurilor naționale și locale, precum și harta online  „Drumuri bune pentru Moldova”, poate fi vizualizată pe siteul www.drumuribune.md.

Citește mai departe