Connect with us

Reintegrare

Condiţii inumane în penitenciarele din stânga Nistrului

Situaţia din regiunea de est a Republicii Moldova rămâne în urmă la capitolul respectarea drepturilor omului şi asta în cel mai bun caz. În cadrul unui raport efctuat de către Asociaţia Promo-LEX, situaţia deţinuţilor din penitenciarele din regiunea transnistreană a fost descrisă detaliat, aceasta fiind foarte gravă.

Publicat

pe

Declaraţia universală a Drepturilor Omului stabileşte, în art.5, că „Nimeni nu trebuie să fie supus torturilor sau unui tratament şi unei pedepse crunte, inumane sau care jigneşte demnitatea lui”.

În realitate, de multe ori nici nu se ţine cont de prevederile acestui act normativ. Situaţia din regiunea de est a Republicii Moldova rămâne în urmă la capitolul respectarea drepturilor omului şi asta în cel mai bun caz.
În cadrul unui raport efctuat de către Asociaţia Promo-LEX, situaţia deţinuţilor din penitenciarele din regiunea transnistreană a fost descrisă detaliat, aceasta fiind foarte gravă.

Persoanele reţinute sau arestate arbitrar de „organele de forţă locale” sunt supuse diverselor forme de tortură în izolatoarele de detenţie şi cabinetele anchetatorilor cu scopul de a depune mărturiile necesare. Cea mai utilizată formă de tortură aplicată este: aşezarea persoanei pe un scaun din fier, legarea corpului cu o frânghie de acest scaun, după care mâinile victimei sunt trase treptat cu altă frânghie cauzându-i dureri incurabile şi vătămări corporale a degetelor.

Persoanele aflate în custodia „miliţiei” sunt frecvent maltratate, prin lovituri cu obiecte tari peste corp, lovituri cu bastoanele de cauciuc şi picioarele în regiunea rinichilor, introducerea acelor sub unghii, ameninţate cu utilizarea armei de foc sau împuşcarea.

O altă formă de tortură este cea psihologică. Victimele sunt şantajate cu sechestrarea sau cauzarea unor prejudicii şi suferinţe rudelor, cu detenţia în celule cu deţinuţi bolnavi de boli infecţioase, cu neacordarea ajutorului medical.

Grav este şi faptul că din cauza condiţiilor insuportabile de detenţie sau comportamentului abuziv, deţinuţii sunt nevoiţi să-şi apere drepturile lor doar prin acţiuni de protest sub formă de greva foamei sau automutilare (coaserea gurii, tăierea abdomenului), la care, în mare parte, administraţiile închisorilor nu reacţionează în nici un fel. Ca măsură disciplinară, acestora li se interzice ajutorul medical, întrevederi cu rudele sau primirea coletelor.

“În legătură cu libertatea şi siguranţa persoanei, gravitatea problemei constă în faptul că lipsirea de libertate a persoanelor este efectuată de către structuri care şi-au asumat atribuţii ale organelor de drept şi justiţie. În astfel de condiţii nu există nici o posibilitate reală şi eficientă de a influenţa „deciziile” administraţiei regionale şi ale structurilor lor, din punctul de vedere al dreptului internaţional şi cel naţional. În acelaşi timp, aceste „decizii” produc efecte în estul Republicii Moldova, persoanele fiind „reţinute, judecate, condamnate, torturate şi deţinute” în condiţii inumane şi degradante. Totodată, nu există nici un mecanism naţional de reabilitare a victimelor regimului de la Tiraspol. Însăşi, rudele victimelor care denunţă faptele acestor structuri ilegale organelor de drept constituţionale sunt deseori intimidate, ameninţate, urmărite de către aceste structuri regionale”, a declarat pentru Moldova.ORG juristul Promo-LEX, Alexandru Zubco, autorul raportului.

Totodată, raportul prezentat de către Asociaţia Promo-LEX conţine şi o serie de mărturii ale unor deţinuţi sau rude ale acestora. Potrivit lor, unul din izolatoarele de la Tighina (Bender) reprezintă un subsol, ce se află la 2 etaje în pământ. Acesta este iluminat artificial continuu, deţinuţii fiind lipsiţi de lumina zilei. Nu există vreun sistem de ventilare, aceştia având posibilitatea să aerisească celula doar prin fereastra de la uşă, în timpul când li se transmite alimentaţia.

Alimentaţia este de o calitate foarte proastă, cu moluşte şi gunoaie, deseori deţinuţii refuză să o consume pe motiv că în ea se introduc careva substanţe. WC-ul din celulă este un vas cu capac. În izolator există şi un WC comun, alături de baie, care nu a fost curăţit de mult timp, iar mirosul neplăcut persistă în izolator. Baia este o odaie aparte, unde există 3 lavoare şi 2 cratiţe, apa este doar rece, pereţii umezi cu mucegai, iar pe alocuri cresc muşchi. Deţinuţii se spală în comun (femei cu bărbaţi) în una din aceste cratiţe. În celulă nu există apă curgătoare, astfel încât deţinuţii îşi i-au cu sine în sticle de plastic apă pentru toată ziua. Baia, totodată este şi locul de plimbare. Celulele sunt din beton, foarte reci şi umede. Patul constituie o platformă din lemn, amplasat de-a lungul unui perete. Asistentul medical îi vizitează foarte rar, întrebându-i despre necesităţile deţinuţilor prin fereastra uşii celulei, însă le recomandă să nu solicite nimic, deoarece nu dispune de medicamente. Din cauza mirosului neplăcut, deţinuţii sunt nevoiţi să fumeze des.
 

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

A avut loc prima din acest an întrevedere a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

Publicat

pe

De către

La sediul Misiunii OSCE din Chișinău, astăzi, a avut loc prima şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, cu participarea Cristinei Lesnic în calitate de nou reprezentant politic şi a lui Vitalii Ignatiev, la care au asistat reprezentanţii participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă realizările înregistrate în implementarea celor 5 decizii protocolare semnate în procesul de negocieri în anul 2017, fiind consemnate progresele obținute pe marginea a 3 documente (funcționalitatea podului din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, buna desfășurare a procesului educațional în școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, aplicarea apostilei pe actele de studii ale Universității “Taras Șevcenko” din Tiraspol) și punctate măsurile în desfășurare întru a asigura aducerea la îndeplinire și a înțelegerilor convenite pe terenurile agricole din r-nul Dubăsari și pe organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor.

Pe tema pământurilor amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, reprezentantul politic de la Chișinău Cristina Lesnic a intervenit cu rugămintea de a urgenta procesul pentru a fi deblocat accesul fermierilor la terenuri și a fi inițiate primele lucrări agricole de primăvară, reamintind că pachetele de documente necesare sunt pregătite pentru a fi depuse, în acest sens impunându-se concretizarea de către partea transnistreană a locului, perioadei și responsabililor de colectarea și examinarea acestora.

La întrevedere au fost abordate și unele aspecte ce se conțin în Protocolul reuniunii oficiale a formatului de negocieri „5+2” de la Viena, în special subiectul ce ține de definitivarea unui mecanism viabil de stabilire a regulilor de acces în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport cu plăci din regiunea transnistreană.

În context, partea moldovenească a specificat și necesitatea reluării activității subgrupurilor de lucru pe probleme bancare și pentru drepturile omului, care de mai bine de 4 ani nu au fost funcționale, fiind exprimată deplina deschidere a ambelor părți întru a continua interacțiunea în aceste platforme tehnice de dialog, în mod prioritar, pe filiera drepturilor omului care cuprinde un spectru larg de probleme actuale.

Citește mai departe

Reintegrare

A fost lansată campania „O carte pentru educația ta” în sprijinul elevilor și altor copii din stânga Nistrului

Publicat

pe

De către

Biroul politici de reintegrare a lansat astăzi campania „O carte pentru educația ta” cu genericul „Donează o carte, investește în viitor”, care își propune să vină în sprijinul elevilor și altor copii din stânga Nistrului. Campania va dura până la sfârșitul lunii martie 2018.

Astfel, toți doritorii de a susține copiii de la școlile moldoveneşti din stânga Nistrului  sunt invitați să contribuie cu donații de cărți, manuale și alte materiale didactice.

Este de menționat și faptul că acțiunea vine întru implementarea prevederilor pct.6 din Decizia protocolară „Cu privire la asigurarea funcționării școlilor moldovenești cu predare în grafia latină” din 25 noiembrie 2017, semnată de către reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului și care prevede posibilitatea aprovizionării nestingherite a acestor instituții de învățământ cu manuale, materiale didactice și alte mijloace necesare pentru desfășurarea calitativă a procesului educațional.

Cărțile pot fi donate celor opt școli moldoveneşti care studiază în grafie latină din regiunea transnistreană, prin intermediul Biroului politici de reintegrare al Cancelariei de Stat, care se află în incinta Casei Guvernului.

Persoana de contact de cadrul Biroului este dl Ivan Țurcan, tel.: (022) 250 378, mail: [email protected].

În cadrul acţiunilor de promovare a campaniei „O carte pentru educația ta” Biroul politici de reintegrare în colaborare cu lectorul universitar Ruben Agadjanean,  studenții masteranzi ai Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, Maria Căldare și Cristina Vizitiu precum și studenții Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Adrian Moscalu și Eugen Garaz, au realizat un spot video la acest subiect.

Citește mai departe

Reintegrare

Ședința Comisiei Unificate de Control a fost blocată de către delegația transnistreană

Publicat

pe

De către

Comisia Unificată de Control s-a întrunit pe 8 februarie, în orașul Bender, într-o ședință condusă de delegaţia Federației Ruse.

Pe agendă a fost pus subiectul privind activitățile Comisiei Unificate de Control și Comandamentului Militar Întrunit în legătură cu redeschiderea, la 18 noiembrie 2017, a podului din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc să fie monitorizate doar de către participanții operațiunii de pacificare de pe r. Nistru (Federația Rusă, Ucraina, OSCE).

În cadrul ședinței majoritatea componentelor Comisiei au prezentat propuneri rezonabile menite să contribuie la adoptarea unei decizii comune pentru identificarea soluțiilor în problema vizată.

Ca urmare a discuțiilor destul de îndelungate, în pofida eforturilor depuse și argumentelor aduse de membrii delegațiilor Federației Ruse și Republicii Moldova, de reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, delegația Tiraspolului s-a opus categoric proiectului deciziei susținut unanim de către ceilalți participanți la ședință.

Astfel, delegația Tiraspolului nu a dorit să accepte ca activitatea posturilor structurilor de forță și a organelor de drept în adiacentul podului „Gura Bâcului –  Bâcioc” să fie monitorizată doar de către reprezentanții intermediarilor în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană (Federația Rusă, Ucraina și OSCE), fără implicarea Chișinăului și Tiraspolului.

Propunerea respectivă a fost formulată de către delegațiile Republicii Moldova și Federației Ruse și agreată de reprezentanții Ucrainei și OSCE.

Pentru a-și justifica poziția neproductivă, Oleg Beleakov, conducătorul delegației transnistrene a invocat, de o manieră devenită deja tradițională, motive irelevante, distorsionate, rupte de realitate și nefondate.

De notat că, potrivit Regulamentului Comisiei Unificate de Control din 8 aprilie 2003, deciziile în cadrul Comisiei se adoptă pe bază de consens.

În lipsa consensului, ședința Comisiei Unificate de Control a fost întreruptă și va continua pe data de 15 februarie 2018.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social9 ore în urmă

Tragic! Patru persoane au fost găsite moarte într-o locuință din Bălți

O familie formată din patru persoane a fost găsită moartă în propria locuință în seara de 20 februarie în orașul...

Politică10 ore în urmă

Andrian Candu: Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova apar amenințări că vine iarna

Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova și unde vrem să fim, cu regret, apar elemente de securitate, amenințări că vine...

Social13 ore în urmă

Un deținut din Brănești clona profiluri pe ”Odnoklassniki” și cerea de la diferite persoane câte 500 – 1 000 euro

Un deținut de 27 de ani, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.18-Brănești, este cercetat penal fiind suspectat de escrocherie....

Social14 ore în urmă

Încă 5 persoane, escortate la CNA în dosarul privind legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău

Alte 5 persoane au fost escortate astăzi la CNA pentru audieri în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Social14 ore în urmă

Acord bilateral între Universitatea din Craiova şi Universitatea din Tiraspol

O delegaţie a Universităţii din Tiraspol efectuează, începând de marţi, o vizită de trei zile la Universitatea din Craiova, la...

Economie17 ore în urmă

Noi prețuri! Benzina și motorina se ieftinesc cu aproape un leu

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a micșorat marţi, 23 ianuarie, cu aproape un leu prețurile plafon la benzină şi...

Social17 ore în urmă

Poliţiştii au depistat muniţii într-o fâşie forestieră din sectorul Ciocana

Ofițerii de investigație ai sectorului Ciocana au intrat în posesia unei informații operative, precum că în fâșia forestieră din sectorul...

Advertisement

Opinii