Connect with us

Reintegrare

Condiţii inumane în penitenciarele din stânga Nistrului

Situaţia din regiunea de est a Republicii Moldova rămâne în urmă la capitolul respectarea drepturilor omului şi asta în cel mai bun caz. În cadrul unui raport efctuat de către Asociaţia Promo-LEX, situaţia deţinuţilor din penitenciarele din regiunea transnistreană a fost descrisă detaliat, aceasta fiind foarte gravă.

Publicat

pe

Declaraţia universală a Drepturilor Omului stabileşte, în art.5, că „Nimeni nu trebuie să fie supus torturilor sau unui tratament şi unei pedepse crunte, inumane sau care jigneşte demnitatea lui”.

În realitate, de multe ori nici nu se ţine cont de prevederile acestui act normativ. Situaţia din regiunea de est a Republicii Moldova rămâne în urmă la capitolul respectarea drepturilor omului şi asta în cel mai bun caz.
În cadrul unui raport efctuat de către Asociaţia Promo-LEX, situaţia deţinuţilor din penitenciarele din regiunea transnistreană a fost descrisă detaliat, aceasta fiind foarte gravă.

Persoanele reţinute sau arestate arbitrar de „organele de forţă locale” sunt supuse diverselor forme de tortură în izolatoarele de detenţie şi cabinetele anchetatorilor cu scopul de a depune mărturiile necesare. Cea mai utilizată formă de tortură aplicată este: aşezarea persoanei pe un scaun din fier, legarea corpului cu o frânghie de acest scaun, după care mâinile victimei sunt trase treptat cu altă frânghie cauzându-i dureri incurabile şi vătămări corporale a degetelor.

Persoanele aflate în custodia „miliţiei” sunt frecvent maltratate, prin lovituri cu obiecte tari peste corp, lovituri cu bastoanele de cauciuc şi picioarele în regiunea rinichilor, introducerea acelor sub unghii, ameninţate cu utilizarea armei de foc sau împuşcarea.

O altă formă de tortură este cea psihologică. Victimele sunt şantajate cu sechestrarea sau cauzarea unor prejudicii şi suferinţe rudelor, cu detenţia în celule cu deţinuţi bolnavi de boli infecţioase, cu neacordarea ajutorului medical.

Grav este şi faptul că din cauza condiţiilor insuportabile de detenţie sau comportamentului abuziv, deţinuţii sunt nevoiţi să-şi apere drepturile lor doar prin acţiuni de protest sub formă de greva foamei sau automutilare (coaserea gurii, tăierea abdomenului), la care, în mare parte, administraţiile închisorilor nu reacţionează în nici un fel. Ca măsură disciplinară, acestora li se interzice ajutorul medical, întrevederi cu rudele sau primirea coletelor.

“În legătură cu libertatea şi siguranţa persoanei, gravitatea problemei constă în faptul că lipsirea de libertate a persoanelor este efectuată de către structuri care şi-au asumat atribuţii ale organelor de drept şi justiţie. În astfel de condiţii nu există nici o posibilitate reală şi eficientă de a influenţa „deciziile” administraţiei regionale şi ale structurilor lor, din punctul de vedere al dreptului internaţional şi cel naţional. În acelaşi timp, aceste „decizii” produc efecte în estul Republicii Moldova, persoanele fiind „reţinute, judecate, condamnate, torturate şi deţinute” în condiţii inumane şi degradante. Totodată, nu există nici un mecanism naţional de reabilitare a victimelor regimului de la Tiraspol. Însăşi, rudele victimelor care denunţă faptele acestor structuri ilegale organelor de drept constituţionale sunt deseori intimidate, ameninţate, urmărite de către aceste structuri regionale”, a declarat pentru Moldova.ORG juristul Promo-LEX, Alexandru Zubco, autorul raportului.

Totodată, raportul prezentat de către Asociaţia Promo-LEX conţine şi o serie de mărturii ale unor deţinuţi sau rude ale acestora. Potrivit lor, unul din izolatoarele de la Tighina (Bender) reprezintă un subsol, ce se află la 2 etaje în pământ. Acesta este iluminat artificial continuu, deţinuţii fiind lipsiţi de lumina zilei. Nu există vreun sistem de ventilare, aceştia având posibilitatea să aerisească celula doar prin fereastra de la uşă, în timpul când li se transmite alimentaţia.

Alimentaţia este de o calitate foarte proastă, cu moluşte şi gunoaie, deseori deţinuţii refuză să o consume pe motiv că în ea se introduc careva substanţe. WC-ul din celulă este un vas cu capac. În izolator există şi un WC comun, alături de baie, care nu a fost curăţit de mult timp, iar mirosul neplăcut persistă în izolator. Baia este o odaie aparte, unde există 3 lavoare şi 2 cratiţe, apa este doar rece, pereţii umezi cu mucegai, iar pe alocuri cresc muşchi. Deţinuţii se spală în comun (femei cu bărbaţi) în una din aceste cratiţe. În celulă nu există apă curgătoare, astfel încât deţinuţii îşi i-au cu sine în sticle de plastic apă pentru toată ziua. Baia, totodată este şi locul de plimbare. Celulele sunt din beton, foarte reci şi umede. Patul constituie o platformă din lemn, amplasat de-a lungul unui perete. Asistentul medical îi vizitează foarte rar, întrebându-i despre necesităţile deţinuţilor prin fereastra uşii celulei, însă le recomandă să nu solicite nimic, deoarece nu dispune de medicamente. Din cauza mirosului neplăcut, deţinuţii sunt nevoiţi să fumeze des.
 

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Agenții economici din regiunea transnistreană vor beneficia de noi facilități la exportul de mărfuri prin punctul comun Cuciurgan-Pervomaisc

Publicat

pe

De către

Certificatul de origine preferențială va putea fi eliberat odată cu depunerea declarației vamale de export. De această facilitate vor beneficia, în premieră, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale, care operează exporturi prin punctul comun de trecere a frontierei ”Cuciurgan-Pervomaisc”.

Astfel, aceștia vor economisi timp și resurse considerabile, fiind exclusă necesitatea deplasării în cadrul unui post vamal intern pentru obținerea certificatelor de origine.

Procedura este stabilită de Regulamentul cu privire la procedura de autentificare şi eliberare a certificatelor de origine preferențială a mărfurilor exportate din Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc.

Controlul în comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc a demarat la 17 iulie 2017.

Potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operațiunilor de export și reexport. Ulterior, la data de 18 aprilie, controlul comun a fost aplicat și asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit.

Până astăzi, prin acest punct de trecere, au fost operate 97 de exporturi și 461 de importuri.

Serviciul Vamal menționează că, controlul în comun în Cuciurgan-Pervomaisc are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport.

Prin urmare, aplicarea unui singur filtru de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanțelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Citește mai departe

Reintegrare

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop la Universitatea Internațională din Veneția

Publicat

pe

De către

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop organizat la Universitatea Internațională din Veneția, Italia. Training-ul, desfășurat în perioada 24-26 aprilie, a fost organizat de către Consiliul Europei (CoE) şi Universitatea Internațională din Veneția.

Pentru a asigura o reprezentare proporţională la seminar au fost implicaţi câte 12 profesionişti de pe malul drept şi stâng al r.Nistru, inclusiv, câte un exponent de la oficiile reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Astfel, pentru a familiariza participanții cu experiența predării limbii engleze în Italia, aceștia au fost divizați în grupuri de 4-6 persoane și au asistat la lecții deschise în clasele de elevi cu diferite limite de vârstă (10-11, 14-16 și 18-19 ani) din cadrul Institutului Cavanis din Veneția.

Pe parcursul lucrărilor training-ului au fost abordate și discutate teme de actualitate în procesul de predare a limbilor moderne în instituțiile de învățământ cum ar fi varietatea stilurilor de predare, adaptarea mesajelor la cursanții cu diferite capacități și abilități lingvistice, elaborarea planurilor individuale de învățare a limbilor străine, ș.a.

Evenimentul s-a încadrat în componenta promovării măsurilor de consolidare a încrederii în contextul implementării Planului de acţiuni RM – CoE 2017-2020, precum şi s-a axat pe diseminarea bunelor practici europene în materia teoriei şi practicii predării limbilor moderne în şcoli, licee şi universități, urmând ca finalitatea sporirea cooperării dintre cadrele didactice din Republica Moldova și cele din regiunea transnistreană a țării.

Este de menționat că acesta este cel de-al 3-lea workshop de acest gen, primele două având loc la Centrul European de Limbi Moderne (CELM) din or.Graz, Austria, în perioada 23-25 august și 28-30 noiembrie 2017, în aceiași componență de grup întru a fi asigurată continuitatea activităților inițiate.

La finele seminarului nr.3 participanții au fost informați despre existența interesului din partea Consiliului Europei de a continua interacțiunea pe această dimensiune, cu examinarea posibilității organizării unei vizite de studiu a experților CELM în or.Chișinău și Tiraspol (preventiv în luna septembrie curent) pentru a se documenta cu procesele didactice promovate de către profesorii-participanți în instituțiile de învățământ respective.

Citește mai departe

Reintegrare

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc la Roma

Publicat

pe

De către

O nouă  rundă de negocieri în formatul „5+2” va avea loc la Roma, în perioada 29-30 mai.

În cadrul rundei în cauză urmează a fi trecute în revistă realizările obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și alte subiecte de actualitate de pe agenda procesului de negocieri.

Ultima rundă de negocieri în formatul de negocieri „5+2” a avut loc la 27-28 noiembrie la Viena, sub egida Președinției Austriei în OSCE.

În urma discuțiilor purtate atunci în formatul de negocieri „5+2”a fost semnat un protocol al ședinței, care urma să servească drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Citește mai departe