Wonder Woman de Măgdăcești

La doar câteva zeci de kilometri de Chișinău, există sate care nu sunt conectate la apeduct și nu au canalizare. Există sate cu peste zece mii de locuitori fără drumuri practicabile. Explicația primarilor din aceste localități este simplă: nu sunt bani în bugetul local. Totuși, există în Republica Moldova și localități care se dezvoltă, chiar dacă haznaua satului este prea mică pentru necesitățile acesteia. Vorbim despre satul Măgdăcești, unde primara Liuba Cojocaru distruge stereotipul că „femeile nu pot fi politiciene și primare” și ne demonstrează că poți crea condiții decente de trai cu un pic de efort și imaginație.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1920858901267177/

„Mergeți înainte și apoi la stânga. Clădirea primăriei este de culoare verde”, ne indică sătenii. Pe de o parte a drumului – flori, pe de altă parte – flori, trotuare curate și coșuri de gunoi gravate cu numele satului. La ora dimineții zilei de luni, toată lumea se grăbea să-și înceapă lucrul.

Până am ajuns în cabinetul primarei de Măgdăcești, Liuba Cojocaru reușise deja să discute cu cei care i-au bătut la ușă cu problemele din weekend. Era agitată. Urma să pună la cale alte proiecte, iar ziua este prea scurtă ca să le reușească pe toate.

„Sunt Liuba Cojocaru, primara satului Măgdăcești, raionul Criuleni. Sunt la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Am șapte ani de activitate în Măgdăcești și vreau să vă comunic că Dumnezeu a fost de partea mea. Am început-o cu dreptul. În acest timp scurt, am realizat proiecte foarte mari și foarte importante pentru săteni”.

Cabinetul conducătoarei administrative este doldora de flori. Pervazurile celor două ferestre largi sunt pline cu ghivece. Un ficus impresionant își întinde crengile tocmai până în pod. De altfel, ca și floarea de alături, ambele au umplut o jumătate de încăpere. Peretele frontal e plin de medalii și diplome obținute la diferite concursuri de către tinerii satului.

Liuba Cojocaru vorbește la telefonul fix. Îi spune interlocutorului că trebuie să plece numaidecât la un minister pentru a semna niște acte. Peste câteva secunde, femeia ține deja telefonul mobil la ureche. Problemele satului nu așteaptă. „Deci, care este ideea? Dacă vrei, faci. Cu multă străduință, cu multă muncă, obții”, spune apăsat funcționara, dezvăluindu-ne secretul succesului.

Cantina socială pentru bătrâni

Unindu-și forțele, sătenii, biserica și primăria satului, au construit în 2015 o cantină socială. Cantina are o capacitate de 300 de locuri și uneori servește la parastase sau la alte evenimente. Mai mult decât atât, din bugetul satului se achită alimentarea zilnică a 34 de oameni, printre care nevoiași, bătrâni sau persoane cu dizabilități.

Cantina socială se află în curtea bisericii. În sala principală, sunt întinse două mese lungi-lungi, aranjate și gata să întâmpine oaspeți. Peretele principal este înfrumusețat cu un covor moldovenesc și cu o icoană mare. Pe mese sunt bujori și câteva tacâmuri. Bucătăresele au terminat de gătit și așteaptă să vină bătrânii. „Azi avem zămușoară cu pulpe de găini. La felul doi am gătit terci din mei cu cărniță de pasăre”, povestește bucătarul principal, în timp ce ridica capacele cratițelor și amesteca cu polonicul mâncarea.

Primara adulmecă mirosul. „Fetele, dați-ne ceva de mâncat. Mă duc la Chișinău și nu știu dacă voi mai mânca ceva astăzi”, spune Liuba Cojocaru femeilor de la bucătărie. „Din suflet mi-am dorit acest lucru să-l fac. Chiar nu am conștientizat și nu mi-am dat seama că o să fie un lucru atât de mare și atât de important. Oamenii sunt foarte mulțumiți și bucuroși”.

„Centru de sănătate construit din talpă”

În 2014, cu ajutorul unui proiect al Băncii Mondiale, a fost construit „din talpă”, așa cum îi place să spună primarei, Centrul de Sănătate. Centrul deservește astăzi peste zece mii de locuitori din Măgdăcești, Porumbeni, Pașcani, Ratuș și Drăsliceni.

„Satul se mărește vizibil. Are cea mai înaltă natalitate în raion. Cred că e și printre primele sate din republică. La noi, la Măgdăcești, se nasc 75-80 de copii pe an”, povestește primara, menționând că cei peste 10 mii de oameni sunt consultați doar de patru medici de familie. Fiecare medic consultă zilnic aproape 40 de oameni.

Enlarge

credit-primaria-magdacesti

Primăria Măgăcești

Agenții economici măresc bugetul local

„Fără agenți economici puternici, nu poți izbuti să faci ceva în localitate”, de asta este sigură primara Măgdăceștiului. Anunță că, din septembrie, își va începe activitatea o fabrică care va produce cisterne de inox. Agentul economic va oferi locuri de muncă pentru 200 de oameni și va mări bugetul satului cu câteva milioane de lei. „Ca primar sunt străduitoare în acest domeniu și, chiar în ultimul timp, trei agenți economici mari vin la Măgdăcești și o să avem numai beneficii în urma lor”.

Pe lângă proiectele menționate mai sus, primara Liuba Cojocaru, împreună cu localnicii și cu susținerea a diferitor parteneri, a construit o capelă, a reparat drumurile principale ale satului, a conectat localitatea la apeduct și a construit rețele de canalizare. De asemenea, autoritatea publică locală și-a propus să mai construiască o grădiniță și să renoveze școala de arte din localitate.

Din ce bani s-a dezvoltat satul?

Potrivit spuselor primarului, toate aceste proiecte au fost realizate, în primul rând, cu ajutorul oamenilor din sat. În al doilea rând, Primăria Măgdăcești a obținut susținere financiară de la diferiți parteneri. „Un primar trebuie să muncească, trebuie să alerge, să bată la uși, căci oricum i se va deschide. Nu a fost o problemă de la ce partid au fost miniștrii. Absolut toți m-au susținut. Am câștigat bani de la Banca Mondială, de la Ministerul Mediului. Am câștigat bani și de la bugetul de stat. Iată acum avem un proiect de la IFAD – iarăși de la Banca Mondială”, explică femeia aflată la cârma localității.

În timpul campaniei electorale, unii bărbați puneau la îndoială profesionalismul Liubei Cojocaru. „Ei, o femeie! Nu o să mai facă nimic o femeie!”, spuneau ei. Totuși, fosta învățătoare, iar acum primară pentru a doua oară consecutiv a reușit să zdruncine aceste convingeri și să arate că: „Noi, femeile, suntem altfel la suflet, suntem mai aproape de oameni, de necazurile lor. Suntem mai aproape de copii, de bătrâni, de sufletele lor și avem multă răbdare”.

„Primăria satului, pentru mine, este casa mea. Cum gestionez lucrurile și cum depun tot sufletul acasă, așa fac și aici.”

Conform recensământului din 2014, satul Măgdăcești, raionul Criuleni este locuit de 5212 de oameni. Totuși, împreună cu cei care nu au viză de reședință și locuiesc neoficial în localitate, sunt peste 6500 de oameni.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.