Vizitează o expoziție virtuală de pictură dedicată limbii române

O expoziție virtuală de pictură care reprezintă lucrările Valentinei Rusu-Ciobanu este acum disponibilă pentru a fi vizualizată la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău. Potrivit muzeului, expoziția include 25 de portrete ale scriitorilor români din Basarabia care au contribuit, în perioade și cu metode diferite, la păstrarea și dezvoltarea limbii române și la afirmarea valorilor naționale românești. Cele 25 de lucrări de artă ale scriitorilor portretizați și un autoportret al Valentinei Rusu-Ciobanu sunt însoțite de imagini ale cărților semnate de ei, de citate din opera lor, dedicate limbii și literaturii române. 

Expoziția virtuală „Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei plastice Valentina Rusu-Ciobanu” are o dublă dedicație: este un omagiu adus Limbii Române sărbătorită anual pe ambele maluri ale Prutului, și un elogiu adus Valentinei Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Maestru Emerit în Artă, Artistă a Poporului, deținătoare a „Ordinului Republicii”. Lucrările, în majoritate, fac parte din Fondul de Artă Plastică al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău și al Muzeului Național de Arte al Moldovei

Citește și: Cine este Valentina Rusu-Ciobanu, pictorița care s-a opus regimului sovietic

Una dintre curatorii acestei expoziții și fondatoarea Arbor Institute for Culture, Victoria Nagy Vajda, care a menționat  că, pentru a contempla picturile celebrei artiste, este nevoie de două lucruri: internet, și un calculator sau o tabletă. „Se intră foarte ușor, când se apasă pe pagina expoziții, există fereastra către galeria virtuală, se navighează cu săgețile, cu șoricelul și cam atât. Poți să vezi foarte bine tot ce este în expoziție, fiecare cuvânt scris, te poți apropia, te poți îndepărta să vezi din perspectivă, cum se dorește”.

Expoziția poate fi vizionată pe platforma online Theopen-art.com, lansată de Arbor Institute for Culture, Asociația pentru cultură și arte Arbor din România și organizații neguvernamentale din Republica Moldova și România. Acolo poate fi vizionată o galerie VR cu o suprafață de 300 m.p. virtuali, distribuiți în cinci spații expoziționale, care pot găzdui expoziții mai mari și mai mici de pictură, sculptură, fotografie, multimedia.

Expoziția poate fi vizionată AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.