Vacanţă prin Basarabia (FOTO)

Basarabia este oaza de spirit şi frumuseţe, este partea de pământ, multe din splendorile căreia nu le cunosc chiar nici oamenii locului. Sugestia mea este să vă faceţi o vacanţă de vis în spaţiul dintre Prut şi Nistru, să descoperiţi enigmele aflate aproape şi să „strângeţi” sănătate, putere, dorinţă de viaţă şi bucurie.

Oriunde, în acest spaţiu, fie pe stâncile pleşuve, fie pe dealurile line şi tihnite, fie în bisericile de lemn sau mănăstirile seculare, fiecare va înţelege că Basarabia este un loc în care tradiţia, credinţa şi istoria sunt o adevărată terapie a cunoaşterii şi frumosului. Nu regretaţi că nu aţi pornit în locuri recomandate cu mare pompă de agenţiile de turism. Bucuraţi-vă că nu aţi căzut pradă publicităţii cu superlativele.

Vă recomand să preferaţi aerul de pădure, apă de izvor şi cortul, în locul aerului condiţionat, apei minerale îmbuteliate şi hotelului cu termopan. Sunt convins că doar astfel vă puteţi „deconecta” de la priza de nervi pe care o aveţi în oraş. Deci, rucsacul în spate şi luaţi-o la drum.

Puteţi ajunge la Pădurea Domnească, vara e de poveste la umbra stejarilor de peste 300 de ani. Uluitoare sunt stâncile şi lacurile, Ţara Bâtlanilor. În aceeaşi zonă este şi Defileul Duruitoarea-Văratic, cu grote şi cascade pitoreşti.

De o vacanţă de suflet puteţi avea parte dacă vizitaţi şi cele patru mănăstiri din raionul Călăraşi – Hrâjauca, Hârbovăţ. Răciula şi Frumoasa. La Palanca e curios să treceţi pe la Muzeul „Casa Părintească”, iar la Răciula sunt deschise uşile pensiunii „Casa Mierii”.

Nu uitaţi să ajungeţi şi pe la Orheiul Vechi, să admiraţi Carpaţii Moldovei la Ţâpova şi Saharna, să vă plimbaţi prin codri seculari, să admiraţi Nistrul de pe barcă sau vapor.

Sunt multe încă de văzut, despre care urmează să vă informăm pe rând. Povestea de călătorie prin Basarabia va fi una incitantă, pentru că veţi înţelege cât de frumos este pământul pe care v-aţi născut… Şi cât de fermecător este să asculţi foşnetul frunzelor, murmurul apelor, ciripitul păsărilor, în locul sunetelor unei muzici stridente! Drum bun!
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.