Un judecător din Rezina, lipsit de imunitate! A redus perioada pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca

Un judecător de instrucţie din cadrul Judecătoriei Rezina a fost lipsit marţi, 11 octombrie, de imunitate. Aceasta după ce Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a acestui judecător.

Astfel, din materialele procurorilor rezultă că, în luna mai 2010, respectivul magistrat a aplicat în mod ilegal prevederile legale cu privire la amnistie şi a redus cu ¼ (adică 3 ani 5 luni şi 4 zile) perioada neexecutată a pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca. De notat că, ultimul fusese condamnat pentru infracțiuni excepțional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezența unui copil minor şi soldate cu decesul a două persoane.

De asemenea, în septembrie 2010, același judecător de instrucție l-a elibererat condiţionat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe acelaşi condamnat, pe termenul neexecutat de 4 ani, 1 lună şi 18 zile, cu stabilirea obligaţiunilor prevăzute de normele codului de executare.

După eliberarea nefondata a condamnatului Vitalie Proca, în perioada în care urma să-și ispăşească pedeapsa stabilită de instanţele naţionale, acesta a comis o serie de infracţiuni deosebit de grave pe teritoriul altor state (26 noiembrie 2012 – tentativă de omor pe teritoriul României, fiind condamnat recentdefinitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 21 ani 8 luni închisoare; 20 martie 2012 – tentativă de omor pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii comis asupra cetățeanului Federației Ruse, Gherman Gorbunțov).

Respectivul proces penal a fost declanşat de procurori ca urmare a actului de autosesizare vizînd presupusele acţiuni ilicite, comise de către respectivul judecător, iar odată eliberat acordul CSM, Procurorul General interimar urmează să pornească în privinţa magistratului vizat urmărirea penală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.