Un an de la omorul lui Vadim Pisari. Pacificatorul a fost declarat nevinovat

Astăzi se împlinește 1 an de la omorul lui Vadim Pisari, tânărul moldovean împușcat la 1 ianuarie 2012 pe podul de la Vadul lui Vodă de către un pacificator rus. Rudele şi prietenii acestuia au anunțat ieri că vor organiza astăzi un minut de reculegere în memoria lui, în locul unde acesta a fost omorât.

Moldova.ORG aminteşte că la data de 1 ianuarie 2012, locuitorul satului Pârâta, de numai 18 ani, Vadim Pisari, a fost împuşcat de pacificatorii ruşi pe motiv că nu a răspuns solicitării soldaţilor de a se opri. Tragicul incident a avut loc la trecerea de la podul peste Nistru, din apropierea oraşului Vadul lui Vodă. Pacificatorul a împuşcat în direcţia maşinii în care se afla tânărul, după ce ultimul a ignorat de două ori indicatoarele rutiere şi a refuzat să se supună ordinului de a opri.

Fostul ambasador rus în Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat că acesta a fost un incident. Potrivit lui, pacificatorul a fost nevoit să tragă în tânăr deoarece mașina la volanul căruia se afla Pisari era furată, iar tânărul nu deținea permis de conducere. Ulterior s-a demonstrat că tânărul deţinea permis, iar maşina n-a fost furată.

Imediat după întâmplarea de pe podul de la Vadul Lui Vodă, locuitorii din Pârâta şi Coşniţa au protestat repetat la postul de menţinere a păcii şi au cerut retragerea forţelor militare din zona de securitate. Indignaţi, oamenii au distrus barierele şi semnele de avertizare de la punctul de control, iar două plăci de beton din preajma postului au fost scoase. Ulterior, ele au fist reinstalate.

Pe cazul morţii tânărului a fost pornit un dosar penal. La sfârşitul lunii decembrie, 2012, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a informat că pacificatorul rus a fost scos de sub urmărire penală, pe motiv că acesta a tras în legitimă apărare. De cealaltă parte, Procuratura Generală a Moldovei a emis un comunicat în aceeaşi zi prin care a anunţat despre continuarea urmăriri penale pe numele militarului rus.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare