UE a interzis importul mierii din Moldova

Din cauza necorespunderii normelor de calitate europene, UE a interzis importul de miere din Republica Moldova.

Intr-o directiva a Uniunii Europene se arata ca mierea din Moldova contine reziduuri de antibiotice provenite in urma unor tratamente aplicate albinelor, transmite BBC.

Vsevolod Stamati, seful Directiei Sanitar-veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii, explica prezenta antibioticelor in miere printr-un nefericit concurs al de circumstante – seceta extrema din anul 2007 combinata cu o traditie depasita de a trata medical insectele.

Astfel, exporturile de miere catre UE au fost oprite, punind intregul domeniu intr-o situatie extrem de dificila: piata Republicii Moldova nu poate consuma mai mult de o treime din mierea produsa, restul fiind destinat, traditional, exportului.

Andrei Zagareanu, presedintele Asocciatiei Apicultorilor confirma faptul ca, in majoritatea lor, apicultorii moldoveni continua sa foloseasca preparatele antibiotice pentru a trata albinele. Interdictia de a exporta mierea spre UE ar trebui sa schimbe radical atitudinea apicultorilor moldoveni, spune Andrei Zagareanu.

De mentionat ca consumul de miere in Moldova constituie 40 de grame anual pe cap de locuitor, pe când in tarile din UE – 600 g, iar in tari ca Austria si Germania – 2 kg. Moldova produce in medie 2,5 mii tone de miere anual de la 100 mii de familii de albine, pe când capacitatea de productie constituie 13 mii tone anual (de la 600-700 mii de familii). In prezent In Moldova sunt inregistrati 15 mii de apicultori, dintre care 3 mii – profesionisti si 28 de asociatii teritoriale ale apicultorilor. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.