Connect with us
"
"

Reintegrare

Tiraspolul încalcă Acordul din 1992: Pe traseul Tiraspol – Râbnița au fost fixate 3 coloane cu tehnică militară

Publicat

pe

Chișinăul își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu încălcarea flagrantă de către Tiraspol a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.

Astfel, astăzi, 14 iunie, începând cu ora 08:30, pe traseul Tiraspol – Râbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate 3 coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri (TAB, DRDM) (posibil ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse), care se deplasau fiind însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Delegația R.Moldova la CUC a solicitat răspunsul celorlalte componente asupra deplasării coloanelor militare.

Componenta transnistreană în CUC a specificat că toată tehnica militară a Tiraspolului se află în locurile de dislocare permanentă și nu circulă prin Zona de Securitate, iar reprezentanții Federației Ruse a informat că se va documenta pe cazul dat și va informa CUC la următoarea ședință care va  avea loc la 21 iunie 2018.

Ulterior, la insistența părții moldovenești din cadrul Comandamentului Militar Întrunit, grupul observatorilor militari din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și regiunea transnistreană au început deplasarea pe traseul sus-numit, pentru a fixa încălcarea regimului Zonei de Securitate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Reintegrare

Un bărbat, condamnat la Tiraspol doar pentru o mențiune făcută în caietul personal. Cazul a ajuns la CtEDO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului o nouă cauză privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Cauza se referă la detenția ilegală a lui Oleksandr Lypovchenko și condamnarea acestuia de către așa-numitele autorități ale autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”.

PE LUNG

Învinuit de „extremism” pentru o simplă mențiune făcută în caietul său personal, și anume: „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”, Oleksandr Lypovchenko a fost „condamnat” de către regimul de la Tiraspol pentru 3 ani, precizează Promo-LEX.

În semn de protest, Lypovchenko a ținut mai multe luni greva foamei, iar din cauza maladiilor sale, dar și a formei de protest, starea de sănătate a acestuia s-a agravat considerabil. În legătură cu aceasta, a fost sesizat Organizația Mondială împotriva Torturii.

În fața Curții, reclamantul a invocat violarea drepturilor sale prevăzute de 3, 5 § 1, 6 § 1, 13 și 34 din Convenție.

Curtea a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele descrise mai sus.

Potrivit unei practici noi, examinarea dosarelor la CtEDO are loc în două etape: non-contencioasă – unde se acordă posibilitate părților să soluționeze pe cale amiabilă cauza, și procedura contencioasă – unde părțile vor avea posibilitate să prezinte observațiile sale în cazul în care împăcare eșuează.

Pentru prima etapă, președintele Secției a decis să acorde părților un termen de până la 8 iulie 2019, pentru a decide dacă părțile reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Totodată, Curtea a decis să acorde prioritate examinării cauzei lui Lypovchenko Oleksandr și a invitat Guvernul Ucrainei să intervină în calitatea de terță parte.

Reclamanții sunt reprezentați la CtEDO de către Avocații Asociației Promo-LEX.

Citește mai departe

Reintegrare

Rusia, obligată de CEDO să plătească 53 mii euro pentru mama unui tânăr omorât într-o unitate paramilitară din Transnistria

Publicat

pe

De către

CEDO a obligat Rusia să plătească 53 mii de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis pe 18 septembrie o hotărâre prin care a constatat că Federația Rusă a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață.

Hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităților dure cu care se confruntă tinerii înrolați în așa numita „armată transnistreană”. Tinerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânați și persecutați de administrația regiunii, iar autoritățile din Moldova sunt indiferente față de această problemă care se repetă de peste 25 de ani.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea.

În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.

Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Forțele armate din regiunea transnistreană întrunesc aproximativ 5 mii de persoane (armata națională a Moldovei dispune de un efectiv de aproximativ 6 mii de persoane), distribuite în 4 brigăzi de infanterie (Râbnița, Dubăsari, Tiraspol și Bender); o brigadă cu destinație specială; batalion de tancuri, dotat cu 20 mașini de luptă; 18 sisteme de lansare a rachetelor de tip „Grad” și mai puțin de o sută de piese de artilerie.

În 2009, Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat pe nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

Citește mai departe

Reintegrare

Careu mai puțin solemn: Milițienii transnistreni continuă să intimideze elevii și profesorii școlilor cu predare în grafia latină

Publicat

pe

De către

Tradiţionalul sunet de clopoțel a răsunat astăzi în toate şcolile din Republica Moldova. Noul an de studii însă a început cu festivităţi mai puțin solemne în cele opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană., unde reprezentanții miliției transnistrene continuă să intimideze elevii și profesorii din aceste școli.

Asociația Promo-LEX a anunțat că la gimnaziul din satul Roghi au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentanți ai miliției transnistrene, majoritatea îmbrăcați în civil. Cineva s-a apropiat de directoare și a preîntâmpinat-o să nu difuzeze la boxe imnul de stat și să nu arboreze drapelul.

La gimnaziul din Corjova au fost observați 15 milițieni, aceștia „ supravegheau” din drum evenimentul.

La Liceul din Râbnița au fost reprezentanți ai structurilor locale din așa-zisa rmn.

„Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a devenit o normă după ani de abuz din partea administrației din stânga Nistrului”, a declarat Promo-LEX.

Astfel, experții au precizat că situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică. Rusia a fost condamnată de către CEDO pentru violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, La 19 octombrie, 2012  Prin Hotărârea CEDO a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educaţie în raport cu Federaţia Rusă.

Reclamanții au fost cetățeni ai R. Moldova și locuitori ai regiunii transnistrene, parte a teritoriului suveran al Republicii Moldova, ce se află sub controlul de facto al unui regim separatist, susţinut de Federaţia Rusă. Cauzele au fost expediate în 2004 și respectiv 2006 de către părinți, profesori și elevi din localitățile Râbnița, Tighina (Bender) și Grigoriopol din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și au vizat încălcări ale drepturilor acestora la educaţie, la viaţa privată, precum şi ale dreptului la nediscriminare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie21 de ore în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură2 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie3 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova3 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social4 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură4 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829