Suprafetele plantate cu nuci vor fi extinse cu 14,8 mii hectare

Colegiul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) a aprobat, joi, proiectul Programului national pentru dezvoltarea culturilor nucifere pina in anul 2020, care prevede extinderea, pina la 14,8 mii hectare, a suprafetelor plantate, inclusiv cu 14 mii hectare de nuc altoit si 0,8 mii hectare de migdal.

Conform proiectului de program, plantatiile noi vor fi dezvoltate pe o suprafata de 1.000 hectare cu soiuri omologate si exploatate conform tehnologiilor avansate. Specialistii prognozeaza ca, astfel, productia globala de nuci va creste pina la 57,7 mii tone, inclusiv 25 mii tone, obtinute de pe plantatiile noi, iar cea de migdale – de 9,6 mii tone. De asemenea, sporul productiei nucifere va asigura majorarea pina la 15 mii tone a volumului exportat de miez de nuci, iar a nucilor in coaja – pina la 15-20 mii tone.

Directorul Institutului de Cercetari pentru Pomicultura, Mihai Rapcea, a comunicat ca suprafata plantatiilor de nuc s-a redus in ultimii ani de la 16 mii hectare in 1984, pina la 5 mii hectare in anul curent. Totodata, potrivit aceleiasi surse, plantatiile existente nu corespund cerintelor agrotehnice si, ca rezultat, potentialul de productivitate se realizeaza doar la nivelul de 20 la suta.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Nuci, Alexandru Jolondcovschi, a mentionat ca plantatiile de nuci ar putea fi extinse pe terenurile degradate, care constituie in prezent peste 500 mii hectare. in urma prelucrarii miezului de nuca de la cinci copaci nuciferi se poate obtine o cantitate de ulei care se obtine de pe un hectar de floarea soarelui.

Potrivit specialistilor MAIA, nucile din Republica Moldova sunt solicitate in tarile europene, inclusiv in Franta, Austria, Grecia, Germania. in perioada 2000-2004, volumul mediu de export al miezului de nuca a constituit 30 mii tone, in valoare de 21 milioane USD.

Nucul este considerat una dintre cele mai vechi plante pomicole de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit specialistilor, virsta medie a nucului este de 200-300 ani, iar productia medie care poate fi obtinuta de pe un arbore constituie aproximativ 300 kilograme. Conform datelor recensamintului plantatiilor pomicole din 1994, in Republica Moldova exista peste 2,2 milioane arbori de nuc. / L. M // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.