Sub Piatră – un loc de istorie, legendă şi credinţă (FOTO)

Ajuns în Munţii Trascăului nu mă satur să tot admir frumuseţile din jur. Ape zglobii, culmi semeţe, peşteri pline de mister şi lăcaşuri sfinte de toată splendoare – toate într-un tablou de poveste. La ele se mai adaugă toponimele şi hidronimele foarte sonore şi interesante – Arieş şi Valea Morilor, Sub Piatră (localitate), Huda lui Papară (peşteră), Bedeleul (platou calcaros) etc.

Datorită unei biserici vechi de lemn de la Mănăstirea „Cuvioasa Parascheva” şi a peşterii „Huda lui Papară este cunoscută pelerinilor, dar şi amatorilor de călătorii, localitatea Sub Piatră, comuna Sălciua, judeţul Alba, Transilvania, România. Se poate ajunge aici pe DN75 Turda-Câmpeni, până în localitatea Sălciua de Jos, mai apoi pe un drum local, pe alocuri asfaltat, circa cinci kilometri până în cătunul Sub Piatră.

Se spune că încă pe la 1300 în localitate era deja o bisericuţă de lemn, construită chiar în faţa peşterii „Huda lui Papară”, pentru a apăra satul de duhurile rele care provocau viituri pe vale. Sfântul locaş a avut parte de o istorică dramatică. Mai întâi a fost arsă de tătari. Construită din nou în acelaşi loc e distrusă de generalul Bucow. Biserica ştearsă de pe faţa pământului era a schitului „Maica Domnului”.

Actuala biserică de lemn „Cuvioasa Parascheva” este de la 1797. Dovada vechimii este inscripţia deasupra uşii de la intrare. Din sfântul locaş de odinioară s-au păstrat mai multe icoane de preţ. Totodată, aici poate fi admirată pictura veche. Într-o raclă din „bătrâna biserică” se află părticele din moaştele Sfinţilor: Nectarie, Pantelimon, Gheorghe, Siluan Athonitul, Ghelasie, Ioan Rusul, Teodosie etc. Tot aici este şi veşmântul întreg al Cuvioasei Parascheva de la Iaşi.

Acum 20 de ani în preajma bisericuţei de lemn este un construit un sfânt locaş de piatră, în stil bizantin. Astfel, în acest cătun din Munţii Trascăului reînvie viaţa monahală. Aici este un vestit atelier de croitorie, iar măicuţele primesc o mulţime de comenzi pentru a coase haine pentru feţe bisericeşti din SUA, Grecia, Italia, Spania etc.

În apropiere de Mănăstire se află peştera „Huda lui Papară”. Se zice că pe timpuri aici ar fi fost loinţa unui conducător religios. Nu este exclus că aici s-ar fi retras şi Zamolxes, zeul dacilor. Potrivit specialiştilor, „Huda lui Papară” „întrece” alte peşteri din Munţii Trascăului”, or este cea mai lungă, cea mai complicată, cu cea mai mare sală şi cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cea mai mare colonie de lilieci… Nu departe de peşteră este un izvor. Se spune că apa acestuia are puteri miraculoase.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.