Rusia propune sa fie sporita eficienta cooperarii in cadrul OCEMN

Moldova.ORG — Rezultatele practice de la cooperarea in cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) trebuie sporite, a declarat reprezentantul oficial al MAE al FR Mihail Kaminin in interviul acordat RIA Novosti.

"Acum este foarte important, in viziunea noastra, sporirea randamentului practic si eficientei cooperarii multilaterale, acordarea de suport tarilor din regiunea in realizarea unei dezvoltari durabile", – a spus el in ajunul aniversarii a 15-a Organizatiei, pe care ea o va marca oficial la 25 iunie.

Potrivit spuselor diplomatului, "conjugandu-si eforturile cu partenerii, Rusia aspira sa atribuie Organizatiei un caracter de mecanism cu adevarat eficient de sprijire a cooperarii in regiune, de a o directiona spre realizarea unor proiecte comune, care ar contribui real la imbunatatirea conditiilor de viata ale oamenilor".

El a indicat ca pot fi evidentioate cateva domenii, unde conlucrarea este deja pusa la punct sau are un potential promitator. Acestea sunt, in particular, stiinta si tehnologiile, ocrotirea sanatatii, transporturile si energetica, comunicatiile si telecomunicatiile, protectia mediului si lichidarea consecintelor situatiilor exceptionale, activitatea bancara, turismul.

"Timpul, insa dicteaza imperios si noi sfere de conlucrare, in particular, in combaterea terorismului sicrimei transfrontaliere, traficului de droguri, bolilor contagioase", – a spus Kaminin.

Rusia apreciaza pozitiv bilantul evolutiei timp de 15 ani a OCEMN, dar considera ca pentru dezvoltarea in continuare a cooperarii Organizatia dispune de rezerve impunatoare, indeosebi in realizarea proiectelor comune, a spus Kaminin.

"In ansamblu, OCEMN are perspective bune. Organizatia se inscrie in sistemul contemporan de cooperare general europeana si procesele integrationale de pe continent. In cazul atentiei sustinute fata de problemele rezultatelor reale de pe urma activitatii ei, OCEMN face si inca poate realiza multe pentru apropierea in continuare a popoarelor din regiune, identificarea balantei intereselor comune in zona riverana la Marea Neagra, pentru contracararea eficienta a pericolelor si sfidarilor secolului XXI", – a spus reprezentantul oficial al MAE al FR.

Membre ale OCEMN sunt 12 tari: Azerbaidjanul, Albania, Armenia, Bulgaria, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Romania, Serbia, Turcia si Ucraina. Pe lista observatorilor de pe linga Organizatie sunt acum 13 state neregionale, inclusiv SUA, Germania, Italia, Belarus, precum si trei organisme internationale – Conferinta pentru Carta Energetica Europeana, Clubul International la Marea Neagra si Uniunea Asociatiilor de Transport Auto in regiunea OCEMN.

Ziua Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra a fost proclamata prin decizia Consiliului ministrilor afacerilor externe din statele-membre ale OCEMN la sedinta speciala a CMAE in anul 2004.

La summitul jubiliar al OCEMN, care isi va incepe lucrarile la 25 iunie, la Istanbul, sunt invitate primele persoane de stat din tarile-membre ale Organizatiei – sefii de state, de guverne, ministri ai afacerilor externe, precum si persoane oficiale din tarile cu statut de observator pe langa OCEMN si conducatorii unui sir de organisme internationale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.