Republica Moldova va primi un împrumut de 70 de milioane de dolari de la Banca Mondială

PE SCURT

Banca Mondială oferă Republicii Moldova un împrumut de 70 de milioane de dolari, bani destinați sporirii capacității de distribuție a energiei electrice. Potrivit unui comunicat la instituției internaționale menționate, decizia de acordare a creditului a fost aprobată ieri, de Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale.

PE LUNG

Din banii de la BM se va construi o linie aeriană nouă, de tensiune înaltă de 400 kV, între Vulcănești, în sudul Moldovei, și Chișinău. De asemenea, se prevede modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești; precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei.

„Proiectul va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la rețeaua europeană de energie electrică prin România. Aceasta va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la prețuri competitive și transparente”, se menționează în comunicat.

Potrivit celor de la Banca Mondială, în prezent, Moldova este nevoită să importe 80% din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă și se bazează pe un număr limitat de surse: „Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie și structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare și limitează concurența în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultând în prețuri mari pentru energia electrică și vulnerabilitate față de șocurile externe”.

„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autoritățile Republicii Moldova să consolideze și să diversifice infrastructura energetică a țării și să garanteze o aprovizionare stabilă și sigură pentru Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova. „Proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care finanțează construcția unei stații de conversie succesivă la Vulcănești”, a mai spus aceasta.

În ultimii 27 de ani, Banca Mondială a acordat Republicii Moldova împrumuturi în sumă totală de peste un miliard de dolari SUA, pentru aproximativ 60 de proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include zece proiecte active, cu un angajament total de 391,3 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernanța electronică, asistența medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Moldova include cinci proiecte în sumă de 17 milioane de dolari SUA (69% împrumuturi și 31% capital propriu). Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.