Profit de 28 milioane de lei, obținut ilegal din jocurile de noroc on-line

Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unei societăți comerciale și administratorului acesteia, care, în comun cu alte persoane, au realizat o schemă de practicare ilegală a activității de întreprinzător prin intermediul sistemelor de comunicaţii electronice, spălarea banilor în proporții deosebit de mari și evaziune fiscală, utilizând un sistem de plăți electronice.

Procurorii au constatat că în ianuarie 2014, în vederea camuflării acțiunilor ilegale de practicare a jocurilor de noroc (pariuri) prin intermediul sistemelor de comunicaţii electronice, persoana juridică înregistrată într-o zonă off-shore, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială din Republica Moldova.

În calitate de beneficiar al acestui contract, persoana juridică nerezidentă a RM, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2017, organizând și desfășurând jocuri de noroc de tip pariuri sportive, practicate în regim on-line pe site-uri create în acest scop, a încasat ilegal mijloace bănești de la cetățenii RM, prin intermediul conturilor deschise în sistemul de plăți electronice, deși aceste activități constituie monopol de stat.

Făptuitori, au obținut un profit în sumă totală de circa 28 milioane de lei.

Originea ilicită a veniturilor obținute în lei moldovenești era deghizată prin convertirea în euro și dolari SUA, ulterior transferați în instituțiile bancare din Germania și Liechtenstein.

Totodată, în cadrul urmăririi penale, au fost puse sub sechestru mijloace financiare în sumă de circa 8 milioane de lei, bunuri imobile și mobile care aparțin învinuiților, inclusiv 4 autoturisme de lux și cote părți din apartamente și loturi de teren.

Dacă vinovăția inculpaților va fi demonstrată în procesul de judecată, aceștia riscă pedeapsă cu închisoarea până la 10 ani și amendă până la 16 000 unități convenționale, iar persoana juridică riscă lichidarea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.