Produsul intern brut a crescut cu 7,3% in I trimestru

Moldova.ORG — Produsul intern brut (PIB) in I trimestru al anului curent a insumat 10651,1 mil. lei, majorandu-se fata de acelasi trimestru al anului trecut cu 7,3% (in preturi comparabile).

Un factor pozitiv care si-a adus contributia respectiva la modificarea structurii PIB pe categorii de resurse a fost evolutia ascendenta a sectorului de servicii, valoarea adaugata bruta (VAB) a caruia s-a majorat cu 11%. Ponderea serviciilor in PIB, comparativ cu trimestrul I al anului 2006, s-a majorat cu 3,6 p.p. pana la 67%. In mare parte, cresterea obtinuta in acest sector economic a fost conditionata de cresterea puterii de cumparare a populatiei. Contributia serviciilor la cresterea PIB a fost cea mai semnificativa – 7%.

VAB creata in constructii a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii ani – 50,1%, ceea ce a conditionat majorarea PIB cu 1,5%. Aceasta crestere s-a datorat inviorarii activitatii investitionale, determinata atit de cresterea nivelului de trai al populatiei, cit si de cresterea economica in general.

VAB creata in comertul cu ridicata si cu amanuntul a inregistrat o crestere semnificativa – de 13,3%. Ca rezultat, aportul acestei activitati la cresterea PIB s-a majorat cu 1 p.p. comparativ cu primul trimestru al anului 2006 si a constituit 2,1%.

In perioada vizata sectorul de transport si comunicatii s-a majorat fata de perioada respectiva a anului 2006 cu 7,2%, sau cu 1,3 p.p. mai mult decat in perioada similara a anului 2006. Astfel, aportul acestei activitati la cresterea PIB s-a majorat cu 0,1 p.p., constituind, respectiv, 1%. Aceasta crestere a fost asigurata, preponderent, de sectorul comunicatiilor.

In primul trimestru al anului curent valoarea adaugata bruta creata in agricultura a inregistrat o crestere de 3,7%, ceea ce a asigurat cresterea in PIB cu 0,2%.

Un rol aparte in asigurarea cresterii economice durabile ii revine industriei. Insa, momentele dificile, cum ar fi suspendarea exporturilor de productie vinicola in Rusia incepand cu luna martie 2006, au afectat industria prelucratoare, care detine 73,4% in sectorul industrial. Ca urmare, valoarea adaugata bruta a acesteia s-a micsorat cu 14,9% comparativ cu trimestrul I al anului 2006, iar aportul acesteia la cresterea PIB a fost negativ (-2,1%). In acelasi context, este de mentionat diversificarea slaba a industriei, ca un impediment important in calea dezvoltarii acesteia.

Cresterea necesitatilor economiei aflate in procesul de dezvoltare si a puterii de cumparare a populatiei, precum si majorarea preturilor la unele resurse energetice importate, a contribuit la majorarea esentiala a importurilor si, prin urmare, a impozitelor nete pe produs si import (cu 17,1%). Ca rezultat, contributia impozitelor nete pe produs si import la cresterea PIB a fost semnificativa – 2,9%, iar ponderea in PIB a acestora s-a majorat cu 1 p.p., comparativ cu trimestrul I al anului 2006, constituind 17,9%.

Structura PIB pe categorii de utilizari s-a caracterizat prin majorarea cu 7,4 p.p. a consumului final, conditionata preponderent de consumul final al gospodariilor, care s-a majorat cu 8,1% fata de trimestrul I al anului 2006. Cresterea continua a consumului final al gospodariilor a fost conditionata, in special, de intrarile valutare din munca rezidentilor si transferurile nerezidentilor Republicii Moldova de peste. Astfel, aportul consumului final la cresterea PIB a constituit 9,1%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat cea mai esentiala crestere din ultimii ani de 39,2% comparativ cu primul trimestru al anului 2006, ceea ce a determinat cresterea PIB cu 7,7%. Este de mentionat ca ritmul de crestere al acestui indicator este de circa 4 ori mai mare, comparativ cu cel din perioada similara a anului precedent (9,4%). In rezultat, ponderea formarii brute de capital fix in PIB s-a majorat cu 6,2 p.p. comparativ cu trimestrul I al anului 2006 si a constituit 25,9%.

Cert este faptul ca, spre deosebire de anii precedenti, stocurile au inregistrat o crestere considerabila cu 671,6 mil. lei. Este de remarcat ca in primul trimestru al ultimelor 4 ani acestea au fost in reducere.

Cererea interna (consumul final si formarea bruta de capital) a fost acoperita atit de sursele interne, cit si de cele externe. Astfel, ritmurile de crestere a importurilor (23,8%) au depasit de 2 ori cele ale exporturilor (11,5%). Ca rezultat, s-a majorat cu 38,8% soldul negativ al exportului net, ceea ce a contribuit la cresterea ponderii acestuia in PIB cu 11,6 p.p. Prin urmare, exportul net a avut un aport negativ la cresterea PIB (-16,5%).

Reiesind din cele expuse referitor la PIB, este de remarcat ca la partea ce tine de resurse, structura acestuia continua sa se deterioreze: scade valoarea adaugata bruta creata in industrie si cresc semnificativ impozitele nete pe produs si import, in mare parte, datorita sporirii continua a importurilor. Acestea din urma sint favorizate de cresterea puterii de cumparare a populatiei, ca rezultat al remitentelor de peste hotare. Cit priveste structura PIB pe categorii de utilizari, un semn pozitiv este ca alaturi de consumul final cresc cu ritmuri inalte si investitiile in capital fix, insa importurile in crestere, care prevaleaza exporturile, au avut o influenta negativa asupra cresterii PIB. Astfel, este de remarcat, inca o data, dependenta mare a tarii noastre fata de exterior.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.