Economie
Președintele comisiei de anchetă privind frauda bancară: De azi încolo, nu vom anunța următoarele persoane invitate la audieri

PE SCURT
Președintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară Alexandru Slusari a anunțat astăzi că de acum încolo nu va face public numele următoarelor persoane invitate la audieri. Numele acestora vor fi anunțate după discuția cu ele.
„Am primit informația că unele persoane, care urmează a fi chemate la audieri, sunt presate”, a explicat Alexandru Slusari.
PE LUNG
Deputatul a menționat că sunt cercuri obscure, extrem de deranjate de activitatea Comisiei de anchetă privind investigarea devalizării sistemului bancar.
„Am fost atacat azi cu învinuirii ieftine că eu am hașurat firmele lui Platon din raportul Kroll 2. Am primit informația că unele persoane, care urmează a fi chemate la audieri, sunt presate. Bandiților, în zădar vă cheltuiți energia ! Nu odată am spus că cu hășurarea raportului s-a ocupat Banca Națională la solicitarea agenției Kroll. Urmele lui Platon se văd, fără hășurarea, în procesul devalizării sistemului bancar, nevorbind de Laundramat”, se arată într-un mesaj al deputatului.
Totodată, Slusari a mai spus că „cu așa manevre primitive nu se va reuși sustragerea atenției societății de la Șor și Plahotniuc”.
Până în prezent la comisia, condusă de Alexandru Slusari, au fost audiați fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr și ex-directorul CNA Viorel Chetraru. La ședința următoare urmaui a fi invitați fostul șef al SIS, Mihai Balan, fostul șef al Agenției Proprietăți Publice, Tudor Copaci, și fostul vicministru al Economiei, Dumitru Godoroja.
Economie
Ministra Finanțelor: Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale acest jaf

PE SCURT
Ministerul Finanțelor pledează pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului. Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf.
„Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiari”, a menționat ministra Natalia Gavrilița.
PE LUNG
Natalia Gavrilița a precizat că, în prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1.4% până în 2026 și 5.3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale.
„Însă primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei”, a explicat ea.
Ministra a relatat că instituția pe care o conduce va analiza și va identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM. Dar, în primul rând, Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă.
„Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanțelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetățenilor”, a adăugat ea.
Economie
Conducerea PA, CNA şi ARBI au prezentat delegaţiei FMI un raport privind investigarea fraudei bancare

PE SCURT
Procuratura Anticorupţie (PA), Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) au prezentat astăzi delegaţiei Fondului Monetar Internaţional o informaţie detaliată privind investigarea delapidării frauduloase a banilor din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova.
Şedinţa a avut loc la sediul CNA şi a avut ca scop informarea partenerilor de dezvoltare despre volumul de lucru, desfăşurat de instituţiile de drept din ţară, în vederea deferirii justiţiei făpturitorilor fraudei şi recuperării banilor sustraşi.
PE LUNG
Potrivit CNA, experţii FMI au fost informaţi despre pârghiile şi instrumentele disponibile ale instituţiilor care au efectuat investigaţiile, dificultăţile întâmpinate în documentarea faptelor, dar şi posibilele soluţii pentru depăşirea unor blocaje de procedură, precum şi urgentarea recuperării bunurilor infracţionale.
Sursa citată mai relatează că delegaţia FMI a dat asigurări că implementarea urgentă a soluţiilor, propuse de către PA, CNA şi ARBI, vor fi prioritare în discuţia cu autorităţile din Republica Moldova. De asemenea, oficialii au declarat că propunerile vor fi incluse în Memorandumul care va sta la baza debranşării asistenţei financiare externe pentru Republica Moldova.
Astăzi, Procuratura Generală a prezentat conducerii ţării un raport detaliat privind investigaţiile desfăşurate de către organele de anchetă referitoare la frauda din sistemul financiar-bancar. Ancheta în aceste dosare a fost calificată drept una extrem de complicată, complexă şi fără precedent în practica instituţiilor de drept din Republica Moldova.
Economie
Fostul ministru Veaceslav Negruță, audiat la comisia parlamentară privind furtul miliardului. Urmează Veaceslav Ioniță și Valeriu Lazăr

PE SCURT
Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță a fost audiat astăzi la comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului. Președintele comisiei, deputatul Alexandr Slusari a declarat că deputații au obținut o informație foarte importantă, consistentă, însoțită de documente pe suport de hârtie.
„Suntem foarte mulțumiți de audierile de astăzi. Multe detalii le-am aflat, în mare parte informația primită de la Veaceslav Negruță a confirmat ipoteza comisiei noastre”, a spus Alexandru Slusari.
PE LUNG
Președintele comisiei a lansat invitație oficială pentru audieri pentru fostul președintele al Comisiei parlamentare economie, buget și finanațe Veaceslav Ioniță, și fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr. Audierile vor avea loc joi, 27 iunie, ora 16:00.
Slusari a declarat că săptămâna viitoare vor fi audiate mai multe persoane.
„Ne mișcăm foarte bine. În urma audierilor de astăzi au mai fost înaintate trei demersuri, două în adresa Băncii Naționale și una la Secretariatul Parlamentului. Avem nevoie de copiile contractelor cu compania Kroll, precum și lista șefilor departamentelor de la BNM în perioada 2013-2014. De asemenea, avem nevoie de stenograma comisiei pentru buget și finanțe din aprilie 2013, când s-a luat decizia de blocare a capitalizării Băncii de Economieii”, a spus Slusari.
Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a fost constituită la una din primele ședințe ale Parlamentului. Scopul principal al acestei comisii este elucidarea tuturor acțiunilor sau inacțiunilor instituțiilor statului, începând cu anul 2010 și până în prezent.
„Vrem să elucidăm situația cap-coadă”, a menționat atunci Slusari.