PODCAST cu Ștefan Rusu, creatorul „Apartamentului Deschis”

Cu 13 ani în urmă, în inima Chișinăului apărea un spațiu cultural alternativ de doar 8 metri pătrați, unde artiștii independenți puteau organiza activități pentru public în aer liber. Ștefan Rusu, creatorul spațiului cultural „Apartamentul Deschis”, este protagonistul podcastului „Casa de Cultură Independentă”.

Astăzi, Ștefan Rusu – curator, artist transdisciplinar din Moldova – este stabilit temporar în afara țării. Proiectele pe care le-a creat în Moldova rămân, însă, la fel de actuale. „Apartamentul Deschis a fost gândit ca un element experimental. El oferă o platformă pentru cultura independentă și comunitatea artistică tânără, care are o lipsă de reprezentare.” Contextul în care creează artiștii independenți de la noi a rămas același, spune Ștefan. De aici, și rezistența în timp a unui loc ca „Apartamentul Deschis”. Iar statul, care ar trebui să finanțeze, să încurajeze, este, cel mai des, cel care doar impune o agendă politică.

Apartamentul Deschis/Flat Space

Ascultă podcastul integral mai jos, pe Spotify, Google Podcast sau pe Youtube. Toate episoadele proiectului sunt aici  

Idei care să te inspire să asculți podcastul cu Ștefan Rusu

  • Chișinăul nu a avut niciodată și nu și-a pus problema unei bienale artistice, dar ar putea găzdui un asemenea eveniment.
  • În materie de politici culturale, avem o gaură mare. Locuim într-un spațiu în care tot ce se întâmplă în contextul cultural există ca o inerție din perioada socialistă.
  • Nu există un Minister al Culturii. Ministerul Culturii este, de fapt, o echipă care gestionează niște capacități. Până în prezent nu poate fi vorba de politici culturale, pentru că ele nu există.
  • Cultura ar trebui să privească lucrurile în anticipare. Un centru național cu strategie independentă ar trebui să existe și la noi, așa cum există în Lituania.
  • Statutul artistului nu este definit în Moldova și este parte dintr-un pachet de politici culturale. Este un vid care trebuie umplut cu conținut, cu experiențe.
  • Ceva care ține de exprimarea liberă, de exprimarea critică în societate a fost substituit cu niște reforme care nu mai sunt valabile sau necesare.
  • Artcorul ar putea fi un model, dar nu funcționează. El închiriază spații, dar nu produce nimic, doar mimează. Este o inițiativă salutabilă, dar are nevoie și el de o strategie culturală.
  • Dacă într-o eventuală elaborare a unor politici culturale, cultura independentă nu se va regăsi, noi vom coborî din inerție într-o zonă foarte neclară și periculoasă pentru cultură.
  • Resursele de existență ale unei culturi, ale unei societăți sunt în cultura independentă.

CSCI a lansat un podcast în care vorbește despre cultura independentă din Republica Moldova. Sandu Macrinici realizează o serie de interviuri cu diferiți activiști culturali și încearcă să aducă mai multă claritate în definirea culturii independente și a rolului pe care aceasta îl are în societate. Realizat în parteneriat cu Teleradio Moldova și Asociația Oberliht, cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Citește și despre discuția lui Sandu Macrinici cu Max Cârlan, directorul Queer Voices

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.