Pe banii noștri: Victorioși, învinși și capcane 

Lucrurile au devenit mai reci în țară. Această săptămână a plouat. Ziua a devenit mai scurtă, iar din ceruri a căzut ploaie cu pucioasă. La Ghidighici din fundul lacului a izvorât un vulcan. La Taraclia, 50 de activiști în „jaletkă” galbenă s-au pornit cu ciocanele să distrugă niște valori tradiționale. 50 de raioane au fost lichidate, iar Moldova e pe cale să devină al 25-lea județ, neavând permisiunea României. Pisicilor li se permite să se căsătorească cu câinii. În țară este haos, pentru că un candidat a câștigat, iar celălalt a pierdut. 

Pe de altă parte, în țară brusc a început a curge niște lapte, miere și multe pensii s-au mărit brusc. Deci da. Alegerile prezidențiale s-au terminat, cu un deznodământ pe care deja cred că îl știți. 

Luni, 16 noiembrie 

Cel mai important eveniment politic al acestui an, alegerile prezidențiale s-a încheiat cu victoria candidatului de stânga, care a venit pe o platformă bazată pe promisiuni legate de salarii, pensii și diminuarea sărăciei. Evident, vorbim aici despre Maia Sandu, care a luat un scor zdrobitor de aproape 58% în fața lui Igor Dodon, actual președinte, fotomodel, vinificator, boxer și alte câteva calități care le-a dobândit în ultima săptămână de campanie. 

Prima reacție a lui Igor Dodon a fost că „o felicită provizoriu” pe Maia Sandu pentru victorie. Ultima a acceptat și ea tot provizoriu felicitarea lui Igor Dodon. Ceva mai „permanente” au fost felicitările venite de la Iohannis, Zelenski, Putin, Merkel, chiar și reprezentanți ai Statelor Unite și nu numai. 

Marți, 17 noiembrie 

În luarea de cuvânt în care „a felicitat provizoriu” pe Maia Sandu, Igor Dodon a anunțat că va face consultări cu toate fracțiunile Parlamentare. În replică, rând pe rând, atât PDM, cât și PAS și PPDA au anunțat că nu merg la consultări. În replică, Igor Dodon a declarat, deja la tabăra Vadul lui Vodă, că totul de fapt „a fost o capcană”. 

Nu a precizat ce fel de capcană, dar cel mai probabil, este același caz când o persoană încearcă o manevră, dar pentru că a eșuat lamentabil, la urmă zice „băăăăi, da eu am glumit, tot normal”. Există așa posibilitate. 

PSRM a decis să-l recheme pe Igor Dodon în fruntea socialiștilor, după ce acesta a pierdut alegerile de duminică. Mișcarea pare a fi una legată de ajutor umanitar, mai ales că Igor Dodon urmează în curând să rămână fără un post de lucru. În noua sa postură, salariul lui Igor Dodon ar urma să crească de la un kuliok pe săptămână la două kulioace pe săptămână, de această dată, fără calendar.  

Miercuri, 18 noiembrie 

Cât timp au curs felicitările pentru Maia Sandu, la Guvern și la Parlament, unde timp de două luni a fost liniște, pace și nimeni nu a trecut pragul s-a pornit lucrul. Parlamentul s-a adunat, deputații au venit de la împărțit pliante și au generat, pentru zilele ce urmează o ordine de zi de vreo 30 de legi. Este exact acest obicei practicat de studenți, care tot timpul procrastinează, tot timpul preferă să amâne, să pună pe snooze, până când chiar trebuie să se adune și să facă lucrul. Atunci, se vor plânge că au de lucru următoarele două săptămâni și că nu este nici o cale de a mai reduce lucrul. 

Așa că, data viitoare să știe.  

Joi, 19 noiembrie 

Deputații s-au adunat în prima ședință în Parlament, după „vacanța” din campania electorală pentru președinție. În grabă, aceștia au votat mai multe proiecte cu voturile majorității deputaților, și totodată, tare atent, au respins cu voturile PSRM și Partidul Șor câteva inițiative. Ultimii spun că nu sunt în coaliție, ci doar așa, a coincis acest interes subit de a nu-l chema la audieri pe Ion Chicu sau de a nu pune în discuție un proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral care să mărească ziua de vot în diaspora și numărul de buletine din acele secții. Asta doar așa, o coincidență că 37 ale socialiștilor și 14 ai Partidului Șor și Pentru Moldova fac fix 51. Ok, dacă tot Șor nu este, sunt în schimb Alexandru Oleinic, Vladimir Andronache și Eugeniu Nichiforciuc care tot votează cumva, într-un bloc. 

Dar nu e coaliție. Deloc, deloc nu e coaliție. 

Deşi a luat doar 2% în alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, liderul PUN, deputatul Octavian Ţîcu, le cere liderilor partidelor din componenţa Mişcării Politice Unirea să se lase de politică, după ce Dorin Chirtoacă a luat 1,2% în alegeri.

Ţîcu a menţionat că PUN „a luat în aceste alegeri un număr dublu faţă de Blocul Electoral Unirea, alcătuit din patru partide politice, care nici măcar nu au putut aduna voturile celor care au semnat pentru Dorin Chirtoacă”. 

Ținem de precizat că Octavian Țîcu a luat 27 de mii de voturi iar Dorin Chirtoacă 16 mii de voturi. Asta nu înseamnă deloc „dublu”. În al doilea rând, nici 27 de mii de voturi într-un scrutin de 1,3 milioane de voturi nu este chiar așa de impresionant. În al treilea rând, nimeni nu a anunțat acest concurs. 

Vineri, 20 noiembrie

Igor Dodon spune că ar fi cea mai mare greșeală dacă ar fi prim-ministru. Declarațiile au fost făcute în emisiunea sa săptămânală, președintele Igor Dodon răspunde, aflată deja la a treia denumire. „O aberație. Ar fi o mare greșeală să ocup funcția de prim-ministru”, a spus Igor Dodon. Într-adevăr, este o greșeală, mai ales că într-o țară îndreptată spre criză și spre o criză pandemică în acutizare, trebuie să fii sinucigaș politic să vrei să fii prim-ministru. Adică, într-adevăr, ar fi o greșeală. 

Însă. Cine acolo era cu banner-ul „președinte responsabil”? 

ÎNTRE TIMP, ÎN MOLDOVA

Între timp, pandemia de COVID-19 ia amploare. În această săptămână a fost stabilit un nou record de cazuri pe zi – peste 1607 pe 18 noiembrie. În timp ce OMS consideră periculoasă o rată a testelor pozitive de 8%, în Moldova, în aceste zile, aceasta este de peste 40%. 

Pandemia mai are și alte efecte. Potrivit datelor Centrului de Drept al Femeilor, de la începutul anului, 568 de femei au solicitat asistența instituției, față de 435 de femei care au apelat în aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna mai, în perioada carantinei, numărul victimelor violenței în familie care au solicitat asistență a fost dublu față de media lunară.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.