Pe banii noștri: Scrisoare către Consiliul Europei și zelionkă pentru un vicepreședinte de raion

În această săptămână, clasa politică din R. Moldova a demonstrat încă o dată că nu pot doar să toarne cisterne de fecale pe sediile de partid, dar și să arunce unii în alții cu verde de briliant. Iar președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi s-a adresat la Consiliul Europei.  

Luni, 5 aprilie  

Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi s-a adresat la Consiliul Europei pentru a media conflictul politic din R. Moldova. Potrivit acesteia, președinta Maia Sandu vrea să uzurpeze puterea în stat și a creat blocaje instituționale „cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”. Greceanîi a evitat însă să spună Consiliului Europei ce „consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept” ar putea avea declararea stării de urgență în țară, având ca scop amânarea alegerilor parlamentare anticipate și a dizolvării Parlamentului.  

Nu e clar ce răspuns va da Consiliul Europei, dar, cel mai probabil, aceștia se vor deconecta din momentul când vor citi informația că „partidul PAS nu a susținut candidatura vicepreședintei PAla funcția de prim-ministru, desemnată de fostpreședintă PAS – actualpreședintă de țară”, sau că „actuala situație, în care un partid – PSRM – cere să nu fie dizolvat parlamentul, a fost creată după ce președintele PSRM a anunțat demisia propriului guvern, pentru a dizolva Parlamentul”.  

Marți, 6 aprilie  

Curtea Constituțională a stabilit că pe 15 aprilie va decide dacă Parlamentul actual poate fi dizolvat sau nu. Decizia vine la capătul unei crize politice în care numai Consiliul European nu a fost implicat. Deși acum, la invitația președintei Parlamentului, ar putea fi și acesta băgat în oală 

Președintele PSRM Igor Dodon spune că guvernul trebuie să ia vreo 15 milioane de lei din rezervele BNM pentru a achita pensii și salarii și pentru alte cheltuieli economice. Măsura criticată de cine nu te miri – BNM, experți economici, premier interimar și alții – aduce aminte de acei moldoveni care se împrumută pentru a face nuntă, ca mai apoi, să descopere că au ieșit tot în pierdere, deoarece oaspeții la „masa de sărbătoare” nu au fost suficient de darnici.  

Miercuri, 7 aprilie  

Bătălia politică în raioanele Moldovei capătă o nouă amploareLa Sîngerei, vicepreședintele raionului Tudor Tutunaru a fost stropit cu verde de briliant de către reprezentanții partidului PACE. Acțiunea făcută „oficial”, cu transmisiune live, a fost motivată de faptul că Tutunaru s-a vaccinat contra COVID sărind peste rând.  

Aparent, limita de jos a politicii moldovenești mai coboară cu încă 154 de metri și 43 de centimetri. Ultima dată când a fost coborâtă atât de mult, însă cu doar 99 de metri și 26 de centimetri, a fost în 2015, când pe scările sediului PLDM a fost răsturnată o cisternă cu fecale. 

Deputatul PUN Octavian Țîcu s-a adresat la Curtea Constituțională pentru anularea stării de urgențămotivând că solicitarea de instituire a acesteia a fost făcută neregulamentar. Astfel, potrivit legii, solicitarea de a institui starea de urgență o poate face prim-ministrul sau președintele țării și nicidecum de deputați, așa cum a fost făcută de această dată. Ca să nu rămână în urmă, și deputații PAS s-au adresat cu o cerere similară câteva zile mai târziu.   

Igor Dodon a declarat că profesorilor turci expulzați ilegal din țară în 2018 li s-a oferit ceai în avion, spre deosebire de judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, care ar fi fost răpit de pe teritoriul R. Moldova și pus într-un portbagaj. Aparent, limita de jos a politicii moldovenești a mai coborât cu 10 metri.   

Joi, 8 aprilie  

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi anulează prevederea ce ține de restricționarea accesului în parcuri. Astfel, cu binecuvântarea lui Ciocoi, cei care doreau să meargă la catedrala din centrul orașului Chișinău nu vor mai fi nevoiți să se teleporteze sau să sară cu parașuta din avion ca în „Misiune imposibilă”, evitând încălcarea legii ce prevedea interzicerea aflării cetățenilor în parc.   

Secretariatul Parlamentului a anunțat că adună o listă cu deputații doritori de a se vaccina contra COVID 19. În replică, toți deputații din marea majoritate a fracțiunilor parlamentare au anunțat că nu vor să se vaccineze decât odată cu poporul. Mai mult decât atât, aceștia au spus că nu trebuie să se facă populism din acest subiect. În contextul în care un deputat are zeci de întâlniri și ședințe zilnic și contactează poate și cu sute de oameni săptămânal, de ce să fii populist, vaccinându-te, când poți să „nu fii populist”, punând în pericol sănătatea a zeci de oameni?  

Vineri, 9 aprilie  

La Parlament, deputații au mai făcut o comisie. De această dată, aceștia vor analiza dispariția subită a fostului judecător ucrainean, Nicolae CeausÎn cadrul dezbaterii, unii deputați au glumit că această comisie ar trebui să fie condusă de deputatul socialist Ștefan GațcanUn alt deputat pe nume Dumitru Diacov a anunțat că în legislatura următoare va trebui de creat o comisie specială aparte, pentru a investiga de ce în actuala legislatură s-au făcut atâtea comisii.  

Nu e clar ce este mai îngrijorător aici – faptul că din Chișinău sunt răpiți oameni în mijlocul zilei, că Parlamentul chiar face comisii la orice pas, sau chiar… că Dumitru Diacov are de gând să fie și în legislatura următoare în Parlament.  

Între timp în Moldova 

La cererea de oferte pentru achiziția dozelor de vaccin împotriva COVID-19 pentru utilizarea în cadrul Planului național de imunizare nu a fost depus niciun dosar. Anunțul a fost făcut vineri, 9 aprilie, de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). 

Totuși, până la final de zi, autoritățile au anunțat că vor achiziționa 400 de mii de doze de vaccin Coronavac, produs de firma chineză Sinopharm.  

În această săptămână, de Covid-19 s-au mai infectat alți 5000 de moldoveni, iar numărul de decese ajuns la peste 200 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.