Parlamentul a anulat propria decizie de instituire a taxei off-shore

Parlamentul a anulat, joi, propria decizie prin care a instituit, acum un an, o taxa speciala la importul de marfuri din zonele off-shore, in marime de 15% din valoarea tranzactiei.

Legislativul votase instituirea taxei in speranta sa tina la control operatiunile de import, efectuate prin intermediul zonelor off-shore. Legea insa, nu a intrat in vigoare, pentru ca nu a fost promulgata de presedintele tarii, care a restituit-o spre reexaminare, inca in luna mai 2004. Initial, Parlamentul a decis sa revoteze punerea in aplicare a taxei, dar a examinat problema mai minutios si a acceptat argumentele invocate de presedintele republicii, anulindu-si votul anterior.

Seful statuLui A Mentionat, in particular, ca introducerea taxei off-shore ar putea afecta importurile si conduce la majorarea preturilor la mai multe marfuri importate (energie electrica, combustibil, lubrifianti etc.).

Vladimir Voronin a opinat ca problema importurilor din zonele off-shore trebuie solutionata nu prin aplicarea unei taxe speciale, ci "printr-o politica bine gindita privind impozitarea marfurilor de import la trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova".

Presedintele a propus ca Legea privind taxa off-shore sa fie remisa Guvernului spre examinare suplimentara si a formulat mai multe propuneri pentru Executiv: sa efectueze o analiza ampla a legislatiei si practicilor tarilor europene si CSI privind reglementarea operatiunilor comerciale prin intermediul zonelor off-shore; sa analizeze mecanismele de supraveghere si evidenta a fluxurilor de marfuri de importanta strategica; sa studieze alte posibilitati economice de contracarare a evaziunii fiscale; sa elaboreze "o solutie corespunzatoare" pentru aceasta problema.

Deputatii de opozitie si-au atentionat colegii din fractiunea majoritara ca, acum un an, au invocat aceleasi argumente, ca si presedintele republicii, dar opinia le-a fost neglijata. Ei au afirmat ca, in urma cu un an, fractiunea Partidului Comunistilor a adoptat proiectul de lege respectiv, "pentru a santaja anumiti agenti economici, care efectueaza operatiuni de import prin intermediul zonelor off-shore, si pentru a-i determina sa devina sponsori ai partidului de guvernamint". Dar pentru ca "alegerile parlamentare au trecut, comunistii au decis sa anuleze proiectul de lege", au afirmat reprezentantii opozitiei. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.