Pădurea Domnească, la 20 de ani/ FOTO

Pe an ce trece devine una dintre cele mai căutate destinaţii turistice. Între şase şi şapte mii de persoane sunt atrase anual de peisajele de poveste şi de vieţuitoarele de aici. E vorba de Rezervaţia „Pădurea Domnească”. Nu întâmplător vă spun despre aceasta anume astăzi. Or, exact la 2 iulie, 1993 (acum două decenii), a şi fost fondată . Totodată vă îndemn să ajungeţi aici, mai ales că vara „Pădurea Domnească” e una de basm.

Potrivit Agenţiei „Moldsilva”, Rezervaţia are o suprafaţă de peste 5700 ha (5736), dintre care aproape cinci mii (4979) sunt acoperite de păduri. Aici, pot fi văzute 31 de specii de plante rare (12 incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, iar 19, cu diferit grad de periclitare, incluse UICN Red List Categories).

Este de-a dreptul uluitor să admiri peisajele, să stai la umbra stejarilor seculari, să urci pe stâncile milenare, să urmăreşti cu atenţie bâtlanii, care stau nestingheriţi într-o ţară ce e numai a lor. De altfel, potrivit sursei citate fauna Rezervaţiei „Pădurea Domnească” este una impresionantă – 47 specii de mamifere, 15 specii de reptile şi amfibieni şi 159 specii de păsări, din ele – 21 de specii sunt introduse în categoria speciilor rare de animale.

Şi când te mai gândeşti că aici, la „Pădurea Domnească”, sunt şi zimbri, uneori cuminţi, alteori „revoltaţi”. Ba fug, ba stau cuminţi (sunt şase la număr, ultimul a venit pe lume luna trecută), jucând de minune rolul de fotomodele.

Lacuri liniştite, râuleţe grăbite, grote încărcate de istorie şi sate pline de farmec – toate parte din misterioasa şi frumoasa Rezervaţie „Pădurea Domnească”.Aici, încântătoare şi impunătoare sunt Cheile Buteştiului, cochetă şi plină de vrajă e „Stânca Mare”, enigmatice şi emblematice sunt „căciulile” basarabene – Suta de movile.

Sunt multe de văzut la „Pădurea Domnească”. Sunt convins că povestea de călătorie prin această Rezervaţie va fi una incitantă, pentru că veţi înţelege cât de frumos este pământul pe care v-aţi născut… Sugestia mea este să vă faceţi o vacanţă de vis la „Pădurea Domnească”, să descoperiţi enigmele aflate aproape şi să „strângeţi” sănătate, putere, dorinţă de viaţă şi bucurie.
Drum bun!

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.