Nou! Un consorţiu de două companii va investiga unde au dispărut miliardele de le cele trei bănci

Faza a doua de investigaţii în cazul devalizării celor trei bănci – BEM, Banca Socială şi Unibank va fi realizată de un consorţiu de două companii – una de investigare şi una juridică, a declarat astăzi premierul Valeriu Streleţ.

O atare decizie a fost convenită în planul de acțiuni și caietul de sarcini, aprobat la Consiliul Naţional pentru Stabilitate Financiară.

Streleţ a precizat că BNM este obligată să anunțe astăzi concursul internațional pentru selectarea acestui consorţiu. Concursul de selectare se va desfăşura timp de 30 de zile.

„Faza a doua este una mai complexă şi îndelungată. Investigarea va dura în funcţie de oferta companiei selectate. Unii pot da câteva mii de ore, alţii mai puţin, pentru că oferta se face în ore de lucru. Vom alege ceea ce este mai convingător şi profesionist. Iar faza următoare de recuperare, care va veni în misiunea companiei juridice poate dura şi ani de zile, în funcţie de cât de departe au fost ascunşi banii”, a precizat Valeriu Streleţ.

Amintim că în prima fază, în urma concursului organizat în luna ianuarie 2015, Banca Națională a Moldovei a selectat compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, pentru a efectua investigațiile preliminare cu privire la presupusele nereguli financiare de la Banca de Economii S.A., BC Banca Socială S.A. și BC Unibank SA. Raportul a fost mai degrabă o constatare a situaţiei financiare celor trei bănci, fără a stabili unde sunt banii scoşi de la cele trei bănci.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.