Navele vor pluti pe apă caldă

De Victor Neaga/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Constructorii diferitor nave maritime, precum şi restul colegilor sǎi, sunt mereu în căutare, dorind să-şi îmbunătăţească proiectele.

O încercare de a obţine rezultate fără precedent datorită efectului Leidenfrost, care este cunoscut în ştiinţă încă din secolul al XIX-lea, a fost întreprinsǎ de cercetǎtori. Esenţa efectului constă în faptul că o picătură de lichid, nimerind pe o suprafaţă extrem de caldă, nu se evaporǎ imediat, dar leviteazǎ deasupra ei.

O echipă de oameni de ştiinţa de la Universitatea din Melbourne (Australia) şi Universitatea din Regatul Abdullah (Arabia Saudită) propun utilizarea acestui efect în industria navală, ceea ce va permite navelor să treacă prin apă cu o rezistenţă minimă şi vitezǎ maximă.

Pentru ca acest lucru sǎ devinǎ posibil, se propune încălzirea părţii de jos a navei până la o temperatură de 50 grade Celsius. Această măsură va oferi o rezistenţă minimă din partea mediul acvatic. Ipoteza oamenilor de ştiinţǎ a fost confirmată printr-un experiment cu demonstraţie clasică: bilele de metal încălzite se scufundǎ în apă mai repede decât bilele care au temperatura camerei. Având în vedere că navele, în comparaţie cu bilele de metal, se scufundă mai rar, atunci efectul Leidenfrost îi va oferi navei plutire mai eficientă. Doar că costurile la energie electrică vor creşte în mod semnificativ, dat fiind faptul cǎ se va folosi energie nu doar pentru a crea puterea de tracţiune, ci, de asemenea, pentru încălzirea carcasului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare