Mold-street: Schema prin care spirtul din Republica Moldova ajungea materie primă pentru coniacul spaniol şi cel francez

PE SCURT

Autorităţile din Spania şi Georgia investighează o schemă prin care spritul etilic produs din cereale la o fabrică din Chişinău ajunge printr-o reţea de firme, materie primă pentru contrafacerea brandy-ului spaniol, scrie cotidianul spaniol El Mundo.

Călătoria unor cisterne cu spirt prin Europa a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă contrafacere a brandy-ului spaniol la nivel internaţional. Totul a început în urmă cu câteva luni, cu o notificare a autorităţilor vamale georgiene, care au solicitat Spaniei şi Franţei ajutor în ancheta lor, notează mold-street.com.

PE LUNG

Reglementările europene impun ca brandy să fie făcut numai din rachiu de vin, la care se poate adăuga, în orice caz, un procent de distilat de vin.

În cazul investigat, suspiciunea este că brandy se face din alcool extras din cereale, care este de 3-4 ori mai ieftin. După ce a discutat cu autorităţile georgiene, spaniole şi a analizat diverse documente, El Mundo a reuşit să reconstituie călătoria acelor camioane, ale căror călătorii suspecte datează din 2018.

Fiecare transport începe cu achiziţionarea a 23.000 sau 24.000 litri de alcool din Republica Moldova. Achiziţia este făcută de Brina Project LLP din Marea Britanie de la Zernoff SRL, o companie situată în Chişinău.

Din Moldova, camionul duce cisterna la o companie de logistică cu sediul în Sofia, capitala Bulgariei. Compania de aici, numită M&M, nu are nicio legătură cu producţia de alcool, deoarece este doar un furnizor de transport şi depozite pentru mărfuri.

Documentaţia primei expedieri din Republica Moldova specifică faptul că conţinutul rezervorului este ENA, interzis pentru producţia de brandy.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.