Minunile din Basarabia creştină (FOTO)

Calea spre mănăstirile basarabene mi-a părut întotdeauna foarte uşoară, chiar dacă unele sunt la mijloc de codru, altele pe stânci milenare, departe de lume sau în inima unui sat uitat. La mai toate lavrele dintre Prut şi Nistru sunt icoane făcătoare de minuni. Cele mai multe aparţin Sfintei Fecioare. Fiecare are povestea sa, cu fel de fel de întâmplări, cu vindecări uimitoare şi fără de număr. Astăzi, vă propun un traseu spiritual spre mănăstirile basarabene, unde sunt cele mai vestite icoane făcătoare de minuni.

Primul popas e la Mănăstirea Vărzăreşti. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la a fost adusă acum mai bine de un secol, după cum mărturiseşte inscripţia de pe învelişul de metal, fiind reparată şi reînnoită. A trecut printr-un incediu, a fost  ascunsă de atei, iar acum 15 ani  „revine” la Vărzăreşti. De cum a fost adusă viaţa de aici a luat o nouă întorsătură, evident spre bine. De atunci, s-au întâmplat multe miracole divine, atât cu cei care se nevoiesc la mănăstire, cât şi cu enoriaşii care-i trec pragul. 

La Hârbovăţ, una din icoanele de la această mănăstire a rezistat la trei incendii, fiind găsită intactă în cenuşă. E vorba de vestita Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă în Basarabia în 1790 de către colonelul Nicolae Albaduev. La luminosul chip al Preacuratei continuă să vină anual să se închine şi să se roage mii de creştini, care au aflat că pot găsi vindecare trupească şi spirituală. La Mănăstirea Japca este cea mai fidelă copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăţ.

La Mănăstirea Veveriţa se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Tuturor Scârbiţilor. Creştinii spun că rugăciunile la icoana aduc sănătate, linişte sufletească şi pace în familie, înapoiază păgubaşilor obiectul furat, exorcizează puterea necuratului. Printr-o minune a lui Dumnezeu, pe chipul de pe Icoana făcătoare de minuni a mai apărut o lacrimă, alături de cele pictate de iconari.

La Mănăstirea Tabăra, cea mai de preţ icoană de la Mănăstirea Tabăra este a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus Hristos în braţe, care datează cu anul 1821, fiind restaurată în 1910. Majoritatea creştinilor, însă, îşi îndreaptă paşii în zilele de sărbătoare şi duminică pentru a se închina şi ruga Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, întitulată “Minunea de la Vatoped”, pictată pe Muntele Athos, în 1863, la comanda unui boier.

Mănăstirea Cuşelăuca are o icoană numită Maica Domnului de la Moldova. Aceasta a fost pictată în 1895, în Sfântul Munte Athos. Dovadă sunt şi inscripţiile, pe faţa icoanei, în dreapta părţii superioare citim: “Chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Moldova”, iar în stânga părţii de jos – “Această Sfântă Icoană a fost pictată şi sfinţită la Athos în mănăstirea rusească Sfântul Pantelimon”. Pe verso, este o altă inscripţie: “Această icoană a fost pictată şi sfinţită la Sfântul Munte Athos în mănăstirea rusească a Sfântului Martir şi Tămăduitor Pantelemon, de unde a fost trimisă ca binecuvântare locuitorilor iubitori de Hristos, pentru binedătătorul ajutor, acoperemânt şi ocrotire tuturor celor care cu credinţă şi dragoste se adresează la Preabuna Stăpâna lumii şi cu umilinţă se roagă către Ea, înaintea preacuratului Chip al Ei. Anul 1895”.

La Mănăstirea Suruceni se află una dintre cele mai vestite Icoane făcătoare de minuni – Maica Domnului cu Pruncul Iisus “de la Suruceni”. Aceasta a dispărut o dată cu închiderea mănăstirii, anul 1959. Abia, după 1990 s-a constatat că a fost păstrată de fostul stareţ al sfântului lăcaş, care mai târziu a şi restituit icoana.

În Mănăstirea Pripiceni-Curchi, creştinii vin să se roage la Icoana făcătoare de minuni – Maica Domnului tuturor scârbiţilor, pictată pe patru scânduri. În partea de jos este inscripţionat Troparul “Apărătoare Doamnă”. Potrivit unor surse, această icoană a fost dăruită Mănăstirii Curchi la 20 ianuarie 1775, mai târziu ea a fost adusă la schitul Pripiceni-Curchi.

Icoanele cu chipul Maicii Domnului sunt ca o lumină pentru creştini. Oare câte minuni s-au făcut prin acestea? Cred că nu se ştie numărul. Precurata este izvorul vieţii şi speranţei, pentru că ea a arătat cel mai mare miracol, l-a născut pe Iisus – Mântuitorul nostru. Maica Domnului este Împărăteasa Cerului, aşa îi spune psalmistul David, iar Arhanghelul Gavriil o numeşte – “Plină de har şi binecuvântată între toate femeile lumii”. Ea mereu se roagă Mântuitorului să ne ierte păcatele noastre şi ne ajută să scăpăm de greutăţi. Plânge când uităm să ne rugăm, se întristează când suntem înrăiţi şi se bucură când ca nişte adevăraţi creştini îngenunchem la icoanele Ei şi cu inima plină de bucurie îi mulţumim.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.