Luna Ucrainei în Europa: comemorăm prin artă un an de la declanșarea războiului

Luna Ucrainei în Europa comemorează un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia și se va desfășura simultan în șapte țări ale Europei de Est, inclusiv Moldova. În cadrul proiectului, Casa Zemstvei la Chișinău va găzdui un program de o lună în perioada 24 februarie – 25 martie 2023. Seria de evenimente constă din proiecții de filme, discuții cu invitați, o expoziție de artă vizuală, întâlniri cu artiști în rezidență, ateliere pentru copii și o masă rotundă. Toate acestea cu participarea artiștilor ucraineni și locali.

Organizatorii programului subliniază că aceasta reprezintă o oportunitate de a exprima solidaritatea cu artiștii ucraineni și de a reflecta asupra modului în care războiul ne afectează viețile. Ei își propun să deschidă un spațiu colectiv, în care oamenii pot împărtăși experiențe diferente, participa la discuții, forma conexiuni, reflecta prin intermediul artei asupra războiului.

Ce include Luna Ucrainei în Europa, celebrată la Chișinău

  • Programul de film Ukraine Uncut, care constă dintr-o selecție de documentare axate pe subiectul colectivității. Povești, ideologii și istorii despre oameni care încearcă să facă față războiului și să-i atenueze impactul. Vor fi prezentate filme care oferă o relatare istorică a războiului, explorând evenimente precum Independența Ucrainei, Revoluția Oranj și Euromaidan. Un alt interes prezintă filmele care reflectă portrete ale vieții cotidiene care continuă, în ciuda distrugerilor din jur. Ele prezintă experiențe la persoana întâi ale refugiaților care fug de război și a persoanelor strămutate, dar și exemple de organizare a societății civile.
  •  O expoziție, prezentări și ateliere, având ca scop angajarea publicului dincolo de implicarea solicitată de filmul documentar. Divizată în câteva secțiuni curatoriate de Tatiana Fiodorova și Vladimir Us, Expoziția de artă vizuală Maidanul Culturii va cuprinde lucrări foto, expuse în holul Casei Zemstvei. Completat de prezentări ale artiștilor ucraineni invitați în cadrul programului de rezidență CHIOȘC AIR,  lucrările realizate de aceștia urmează să fie integrate în expoziție pe parcursul desfășurării sale.
  • Programul include Big hArt – o serie de ateliere de creație pentru copiii din familiile refugiate din Ucraina și pentru cei din Chișinău. Organizatorii, în parteneriat cu Coaliția Sectorului Cultural Independent, planifică o masă rotundă cu participarea managerilor culturali din țările Parteneriatului Estic despre rolul culturii pe timp de criză.

Întregul program al Lunii Ucrainei va fi completat de proiecții de filme care îi vor oferi un context mai larg. Această secțiune va fi destinată publicului local și axată pe deschiderea unei conversații pe plan internațional.

Cronologia activităților

Când se va sfârși iarna anului 2022? – seară de film și lansarea programului, 24 februarie 2023, ora 19:00.

Ukraine Uncut – program de film documentar și discuții cu invitați, joi, 2, 9, 16, 23 martie 2023, ora 19:00; sâmbătă, 4, 11, 18, 25 martie 2023, ora 19:00.

Maidanul Culturii  – expoziție de artă vizuală, 4 martie 2023, ora 17:00 – vernisaj, joi, 2, 9, 16, 23 martie 2023, 16:00-19:00; sâmbătă, 4, 11, 18, 25 martie 2023, 16:00-19:00.

CHIOȘC AIR – întâlnire cu artiști în rezidență, 2, 11 martie 2023, ora 18:00.

Big hArt – atelier de lucru creativ pentru copii, sâmbătă, 4, 11, 18, 25 martie 2023, 15:00-17:00.

Rolul culturii pe timp de criză – masă rotundă, miercuri, 15 martie 2023, ora 19:00.

Închiderea programului și petrecere, sâmbătă, 25 martie 2023, 21:00.

Programul detaliat al Lunii Ucrainei în Europa îl puteți găsi aici.

Luna Ucrainei în Europa este organizată  de Asociația Oberliht, în parteneriat cu Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM. Proiectul face parte din Resurce! Ukraine, cu sprijinul Institutului Suedez și Trans Europe Halles și este găzduit de Casa Zemstvei. Programul de rezidențe pentru artiști CHIOȘC AIR și masa rotundă Cultura pe timp de criză beneficiază de suportul Fundației Erste, Fundației Culturale Europene și Fondului Noii Democrații.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.