LIVE TEXT / Premierul către preoți: „Poliția vă va amenda”. Încă 105 persoane infectate

Ora 17:20

Liturghiile trebuiesc petrecute fără enoriași, amintește premierul Ion Chicu încurajând preoții să desfășoare slujbele de Paște fără procedura de sfințirea a darurilor pascale.

„Poliția vă va amenda dacă veți încălca legislația. Doar la porțile oamenilor se permite sfințirea, orice altă metodă va fi amendată.”

Ion Chicu a anunțat că mâine va fi convocată ședința Guvernului pentru a aproba proiectul de lege pentru rectificarea bugetului pe câteva direcții prioritare:

  • 1,4 mld lei pentru sistemul medical
  • 1,60 mld lei sistemul de asigurări sociale de stat
  • 2,1 mld lei pentru ajutor economia afacerilor (1,3 mld subvenționarea agenților economici pentru plățile salariale)
  • 90 mln lei pentru subvenționarea dobânzilor creditelor pe care agenții economici le vor accesa
  • 1 mld lei pentru construcția drumurilor în interiorul localităților (din împrumuturi)

În același timp, a fost anunțat numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19. După realizarea a 640 de teste, au fost depistate încă 105 cazuri noi (2019 cazuri confirmate, în total). Toate sunt cu transmitere locală.

În același timp, astăzi au fost externate 60 de persoane (în total, 235 vindecate). Astfel, în Republica Moldova, astăzi, rămân 1731 cazuri active.

Ora 16:50

Alți șase lucrători medicali de la Serviciul Urgență Florești au fost diagnosticați în această dimineață cu COVID-19, transmite TV8.

Ora 16:30

375 de persoane vor primi îndemnizații în mărime de 16 mii de lei. Este vorba despre angajații în instituțiile medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară; angajații altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice, inclusiv personalul detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Mai multe detalii AICI.

Ora 15:26

Încă două decese

MSMPS informează despre înregistrarea a încă două decese provocate de infecția COVID-19.

Deces 52: Bărbat în vârstă de 68 de ani, din r. Ștefan Vodă, internat în IMSP ”Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale” la data de 08.04.2020, Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensiva IC gr II, AVC ischemic.

Deces 53: Bărbat în vârstă de 63 de ani din Transnistria.

Ora 15:10

Trâgurile pascale, permise

Primăria mun. Chișinău a permis desfășurarea târgurilor pascale cu produse alimentare de panificație, în toate sectoarele orașului în perioada 15 – 18 aprilie. Comerțul se poate desfășura din magazin sau tonetă, între orele 07:00-16:00 și doar în locuri special amenajate de Primăria Chișinău. Agenții economici vor trebui să respecte toate normele de protecție pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, iar unitățile de comerț vor fi amenajate la o distanța de minimum trei metri una de alta.

Ora 14:20

„Salariile medicilor sunt stabilite de șefii spitalelor”

Mărimea sporului la salariul de bază destinat cadrelor medicale implicate în lupta cu Covid-19 este stabilit de către instituția la care acestea activează și nu de către alte instituții de stat, transmite Unimedia. Potrivit Ministerului Finanțelor, doar anumite categorii de lucrători medicali vor primi sporuri în valoare de un salariu de bază, în perioada luptei cu pandemia de Covid-19.

Totodată, instituția statului mai spune că „cheltuielile aferente implementării ordinului respectiv vor fi acoperite din contul mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în modul stabilit de actele normative în vigoare”, se mai arată în răspunsul Ministerului.

Ora 13:25

Ministerul Sănătății a anunțat că printre cele 5 decese înregistrate în ultimele 24h, se numără și Lidia Lungu, asistentă medicală din cadrul AMU Fălești.

Deces 47: Femeie de 63 ani din Chișinău, internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 5 aprilie. Boli cronice: insuficiență respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Deces 48: Femeie de 63 ani din Orhei, internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă la data de 7 aprilie. Boli cronice: insuficiență respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Deces 49: Bărbat în vârstă de 46 ani, din Glodeni. Internat la data de 14 aprilie la spitalul din Glodeni. Boli cronice: Cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, cardiopatie aterosclerotică hipertensivă, ateroscleroză.

Deces 50: Femeie de 68 ani, din Fălești. Internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 8 aprilie. Boli cronice: Insuficiență respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Deces 51: Bărbat de 73 ani din Cahul, care a fost internat la SR Cahul pe data de 12.04.2020. Boli cronice: cardiomiopatie hipertensivă, micronefrolitiază renală.

Ora 11:44

Încă 2 site-uri cu fake news vor fi blocate

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că a mai identificat două site-uri care publică știri false cu privire la evoluția infecției de COVID-19. Este vorba despre sursele: news-romania24h.xyz şi caramida.news.blog. Ordinul de blocare a acestora a fost transmis Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației pentru aplicare.

Anterior, SIS a anunțat că a identificat 52 de site-uri, toate în limba română, care promovează fake news-uri și toate urmau a fi blocate. Iar pe 24 martie SIS a anunțat că mai blochează alte două site-uri.

Ora 11:00

2 focare și doar 6 medici sănătoși în or. Fălești

În orașul Fălești au fost depistate două focare de infecție cu COVID-19, unul dintre acestea fiind spitalul raional din Fălești, altul – întreprinderea cu capital străin unde sunt produse jucării pentru ouă din ciocolată.

Acum, potrivit primarului Alexandr Severin, la spitalul raional din Fălești lucrează doar șase medici în trei schimburi, după ce 32 de angajați medicali au fost infectați. Dintre cei 120 de angajați ai instituției medicale, 70 se află în carantină, iar 20 sunt în concediu de boală sau concediu din cont propriu.

„O pacientă care între timp a decedat a ascuns că a intrat în contact cu o persoană infectată și a fost internată în spital pentru a fi tratată de boli cardiace. Tocmai în a patra zi de la internare i-a apărut febra, până atunci însă personalul medical nu a întreprins măsuri de protecție.”

Ultimele date arată că la 15 aprilie în orașul Fălești erau 29 de persoane infectate cu COVID-19. Circa 200 de persoane sunt în regim de carantină și alte 300 sunt monitorizate de acasă.

Ora 9:30

64 de externări

În R. Moldova sunt 1914 cazuri de infectare cu COVID-19 confirmate prin teste la laborator, iar 135 de cazuri sunt confirmate în baza criteriilor clinico-epidemiologice, care deja sunt supuse procedurii de testare. În total, până azi, au fost efectuate 9208 teste.

Dintre persoanele internate, 195 se află în stare gravă, iar 564 în stare medie.

Ieri au fost externate 64 de persoane, astfel numărul total al celor tratați de COVID-19 a ajuns la 235.

Ora 9:00

14 curse charter

Cetățenii Republicii Moldova care se află în Londra, Paris, Nisa, Milano, Moscova, Barcelona, Istanbul și Dublin vor putea reveni acasă în perioada 20 aprilie-3 mai. Prioritate vor avea studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățeni aflați în dificultate.

Pentru 20 – 26 aprilie, au fost aprobate curse aeriene din Londra, Paris, Nisa, Milano, Moscova, Barcelona.

Pentru 27 aprilie – 3 mai, au fost aprobate zboruri din Londra, Paris, Roma, Milano, Moscova, Istanbul, Dublin.

Conform procedurii stabilite anterior de către Comisia Situații Excepționale, de cursele sus-menționate vor beneficia cetățenii moldoveni incluși în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor puse la dispoziția solicitanților începând cu 29.03.2020.

Persoanele interesate pot găsi mai multe informații pe pagina web a Autorității Aeronautice Civile, a Guvernului, a Ambasadei sau Consulatului General al Republicii Moldova din țara în care se află.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare