La Otaci, doi şoferi luau câte 10 lei de la pasageri pentru a urgenta controlul vamal. Cum funcţiona schema ilegală

Un inspector superior al Biroului vamal Briceni, unul din cadrul Unităţii de control al Frontierei al SPF Otaci, precum şi doi şoferi de autocare vor fi trimişi în judecată. Aceasta după ce, în acţiunile inspectorilor, procurorii au reţinut comiterea infracţiunii de corupere pasivă, iar în ale şoferilor – corupere activă.

Toţi patru au fost reţinuţi în luna octombrie a anului trecut, la Postul Vamal Otaci. Temei pentru declanşarea respectivului proces penal a servit adresarea conducerii Serviciului Vamal care reclama presupuse acţiuni coruptibile în rîndul angajaţilor respectivului Post Vamal.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au documentat schema ilegală după care inculpaţii acţionau. În concret, şoferii acumulau bani de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal şi a punctelor de trecere a frontierei atît pe sensul de intrare, cît şi pe cel de ieşire.

Mai exact, aceştia primeau cîte 10 lei pentru fiecare pasager transportat, plus 50 lei pentru autocar, suma de 1200 lei pentru a nu interveni cu un control suplimentar, pentru a favoriza şi a autoriza trecerea persoanelor aflate în autocar şi a mărfurilor transportate în acest autocar peste frontiera de stat a Republicii Moldova, prin Postul vamal Otaci.

Schema ilegală funcţiona pe parcursul anului 2016 – 2017, zilnic fiind acumulate sume de bani de la persoanele care traversau postul vamal menţionat supra. În cadrul percheziţiilor corporale, la poliţistul de frontieră au fost depistaţi 1000 de lei, iar asupra colaboratorului vamal – 1200 de lei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă, inspectorii riscă amenzi cuprinse între 50 mii lei şi 100 mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Pentru corupere activă, şoferii de autocare riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă de cel mult 300 mii lei.

De asemenea, inculpaţii for vi obligaţi la recuperarea cheltuielilor judiciare în sumă de 39 476 lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.