KGB-ul transnistrean, pus pe fapte! Va împiedica finanțările străine și “diversioniștii”

O declarație în acest sens a fost făcută de liderul regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuk, la reuniunea lucrătorilor organele de securitate din 12 februarie 2015.

De fapt, asemenea discursuri au avut loc și anterior, iar apoi au apărut inițiative de ajustare a normelor locale în vederea interzicerii finanțărilor din afara regiunii în campaniile electorale locale, dar și persecutări și intimidări a reprezentanților societății civile.

Raportul acestui comitet al securității nu este public, respectiv nu este clar mesajul îngrijorător al liderului de la Tiraspol asupra factorilor care dăunează entității nerecunoscute. Pe de o parte, Tiraspolul acceptă proiecte investiționale externe de la diverși donatori, în special în domeniul social-economic. De cealaltă parte, acesta încearcă, de fapt, să intimideze și să interzică activitatea organizațiilor de drepturile omului. Oare administrația regiunii va refuza donațiile externe, inclusiv din partea Federației Ruse, la fel,  catalogându-le drept finanțări externe?! Oare această declarație ar însemna, de fapt, promovarea unei politici de “închidere” a Transnistriei, contrar celei de „deschidere”, lansată în 2012?!

Totuși, societatea civilă locală tratează serios acest discurs. KGB-ul a obținut depline împuterniciri de a interveni și contracara activitățile ONG-iștilor, care ar submina, în opinia lui Șevciuk, „securitatea regiunii”.

Tăcerea societății civile din regiune nu înseamnă că acesta nu se simte îngrijorată. Preponderent slabă, dar și din cauza presiunilor continue asupra activiștilor locali și lipsa unei consolidări, societatea civilă transnistreană nu este capabilă să intervină cu adevărat. Însă, un semn de alarmă ar trebui să existe, mai ales că intensitatea presiunilor crește. Amintim despre legea cu privire la extremism, legea presei, legea organizațiilor necomerciale, proiectul agenților străini, articole denigratoare online, video-uri compromițătoare, etc. KGB-ul, la comandă, ar putea, mai degrabă, să submineze activitatea unor organizații active la moment, iar pe de altă parte, să încurajeze activitatea altor organizații civile, determinându-le să promoveze interesele regimului secesionist.

Liderul separatist s-a arătat deranjat de activitatea organizațiilor „ultranaționaliste”, susținute, potrivit lui, de serviciile secrete moldovenești. Însă, opinia publică din regiune nu cunoaște asemenea „organizații”. Dacă Șevciuk a avut în vedere organizațiile din Chișinău, care-i împiedică deplasarea prin aeroportul internațional, nu este clară modalitatea de contracarare a activității lor. Vor activa și circula liber reprezentanții KGB-ului în Chișinău?!

Un alt factor îngrijorător pentru regiunea transnistreană ar fi explozibilul din Ucraina, ca urmare a conflictului intern. Probabil, Șevciuc a uitat despre depozitul masiv de armament de la Colbasna, raionul Râbnița, care prezintă un pericol eminent pentru o parte din teritoriul european.

Vinovați în situația economică dezastruoasă a regiunii, spune Șevciuk, sunt agenții economici străini, care încearcă să distrugă activitatea agenților economici transnistreni. Aceste declarații ar însemna că orice relații economice dintre întreprinzătorii locali cu cei din afara regiunii sunt periculoase pentru „Transnistria”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare