Interesant! O companie japoneză vrea să cultive în Republica Moldova legume fără plantarea în sol

Compania niponă “”Mirai CO”intenţionează să construiască o fabrică de zarzavaturi în Republica Moldova, unde va fi aplicată în premieră, pentru ţara noastră, metoda hidroponică. Astfel, legumele vor fi cultivate fără a fi plantate în sol, ci în apa unde sunt dizolvate substanţe nutritive necesare.

În prezent compania realizează, cu suportul Guvernului nipon, un studiu de fezabilitate al noii fabrici, iar în cazul în care acesta va fi unul cu succes, R.Moldova va putea beneficia de circa 12 milioane de dolari SUA pentru realizarea acestui proiect.

Aspecte ce ţin de implementarea unui astfel de proiect în R.Moldova au fost discutate astăzi la o întrevedere între directorul companiei “”Mirai CO.”, Shimamura Shigeharu, şi ministrul Agriculturii, Ion Sula.

Reprezentanţii companiei au informat că sistemul este unul inovator şi permite asigurarea cu legume pe tot parcursul anului,  fără a depinde de condiţiile climaterice.

În procesul de cultivare, nu sunt folosite îngrăşăminte chimice şi nici pesticide, iar recolta se poate obţine de mai multe ori în an.  Avantajul acestui sistem este că, fabricile, fiind de tip mic, pot fi amplasate chiar şi în gradiniţe, şcoli etc. Japonia deja exportă asemenea fabrici în cîteva ţări.

Legumele frunzoase sunt ambalate în mod steril şi se distribuie cu succes în reţelele de comerţ.  Respectiv, acestea pot fi consumate fără a  fi spălate.

Ion Sula a  asigurat reprezentanţii companiei japoneze că ministerul va sprijini construcţia unei asemenea fabrici pe teritoriul ţării noastre, cu atragerea investiţiilor necesare.

„MIRAI CO”, este una din primele companii, care a dezvoltat aceasta metodă de cultivare a zarzavaturilor,  lider în Japonia, apreciată înalt pentru dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor moderne de creştere a legumelor hidroponice.

hidroponic1

hidroponic2

hidroponic3

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.