Închisoarea toxică a lui Britney Spears

Fenomenul Britney Spears a explodat pe scena industriei muzicii în 1999, când și-a lansat albumul …Baby One More Time. Atunci, Britney avea 16 ani. Acum, la 39, se pare că toată viața ei este în mâinile unui singur om – tatăl ei.

Britney Spears este deținătoare a câteva recorduri Guiness, autoare de cântece cu milioane de vânzări în toată lumea, producătoare a 9 albume care au ajuns în topuri mondiale.

Deși cariera de două decenii a artistei nu a șchiopătat, aceasta lansând regulat albume, viața ei personală nu e la fel de frumoasă. Acum Britney se află sub controlul tatălui său, care decide lucruri precum ce medicamente să-i fie administrate fiicei lui, unde să călătorească sau cu cine să se întâlnească. 

Cum s-a ajuns la asta?

În 2007, artista trecea printr-o criză. Mai întâi, aceasta a fost internată într-o clinică de dezintoxicare de droguri unde a stat o zi, iar în noaptea următoare s-a ras pe cap cu o mașină de tuns, de față cu paparazzi. De asemenea, tot în 2007, Spears a pierdut custodia copiilor săi și a fost internată într-un spital pentru persoanele cu afecțiuni mentale.

Britney Spears împreună cu tatăl ei, Jamie Spears. Sursa foto: getty images

Tutela asupra fiicei, Jamie Spears, tatăl cântereței, a obținut-o printr-o decizie judecătorească de urgență, în 2008, în urma disfuncției foarte publice a lui Britney. Lui Jamie i s-a dat dreptul legal să supravegheze și să ia decizii cu privire la finanțele, sănătatea, afacerile și viața personală ale lui Britney, pe care le-a gestionat până în 2019.

Britney Spears a revenit pe scenă cu albumul ei din 2008, Circus. Aceasta a continuat să lanseze albume și să facă turnee.

Britney Spears este a treia artistă în istorie care a reușit să atingă poziția fruntașă în trei decenii consecutive

La începutul anului 2009, Britney, împreună cu tatăl ei, au obținut un ordin de restricție împotriva fostului ei manager Sam Lufti, fostului iubit Adnan Ghalib și avocatului Jon Eardley, care au încercat să preia controlul asupra afacerilor lui Spears.

#FreeBritney și conservatorul

Recent fanii lui Britney și-au exprimat nemulțumirea când au văzut că vedeta pop continuă să fie sub controlul tatălui ei la 39 de ani. Convinși că cântăreața însăși dorește să fie liberă, fanii au lansat mișcarea #FreeBritney, utilizând rețelele de socializare pentru a informa publicul larg despre discrepanțele dintre artistă și tatăl ei.

Controlul tatălui ei, numit și conservatorship, este obținut printr-un proces prin care un judecător numește o persoană sau o organizație care să aibă grijă de un adult care este considerat incapabil să aibă grijă de el însuși sau să își gestioneze propriile finanțe. Pentru cazul lui Britney, ea este considerată „conservata” și tatăl ei, Jamie, „conservatorul”.

Pe site-ul apărut în 2019 cu această ocazie, FreeBritney.net, fanii scriu că aceasta nu poate încheia contracte pentru ea însăși și că, din punct de vedere legal, are nevoie de permisiunea conservatorilor săi ca să iasă din casă, să încheie contracte sau să-și cheltuie banii.

Despre situația legală a lui Britney Spears care durează de 13 ani nu s-a știut până acum un an și ceva, când aceasta a mers în instanță pentru a-și prelua controlul asupra averii și vieții ei. Săptămâna trecută, o instanță din Los Angeles i-a acceptat solicitarea conform căreia tatăl ei să devină co-tutore al averii, alături de o instituție financiară independentă.

În anii 2000, Hollywood-ul era o lume a bărbaților. Iubiți, avocați și chiar membri ai familiei Spears au încercat să profite de relația cu artista. De la criza prin care a trecut, prin care, probabil, cerea ajutor, a trecut mai mult de un deceniu, și chiar un avocat care făcea parte din firma care supraveghează situația legală a artistei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situație. 

Subiectul controlului vieții lui Britney Spears este în detaliu reflectat în documentarul Framing Britney Spears apărut în 2021, realizat de către The New York Times.

Documentarul Framing Britney Spears este disponibil pe Hulu

Ultimele acte din instanță obținute de presă o declară pe artistă stabilă din punct de vedere psihic și complet funcțională.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.